Dr. Bajkai István: Ezzel azonban pont az állam alkotmányosságát tagadják

Ezzel azonban pont az állam alkotmányosságát tagadják

Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a parlamenti ellenzék hétvégi véleményéről, valamint az erzsébetvárosi lakosoktól megvont juttatásokról.

 

A politikus reagált az ellenzék hétvégi véleményére, mely szerint a kormány aljas, sunyi módon terjesztett be több mint harminc törvényjavaslatot a Parlament elé. Mint kifejtette, ez egy rosszindulatú állítás, hiszen az Országgyűlésnek megvan a maga ügyrendje, szabályzata, bizottsági munkája, azaz rögzítve vannak azok az eljárásrendek, hogy miként történik egy törvényjavaslat beterjesztése. A képviselő szerint az ellenzék ezen véleménye is csupán hangulatkeltésre alkalmas, egy lejárató szándékú,manipulatív kijelentés-sorozat részeként. Hozzátette, a baloldali ellenzék a parlamenti munka kapcsán nem szokott kitérni olyan részletekre, hogy miként kellene értékelni a szabályoknak megfelelő működést. A baloldali képviselők is ott ülnek a Parlamentben, már amikor valóban ott vannak, amikor tiszteletüket teszik – jegyezte meg a kormánypárti politikus, ezért sem ártana, ha tisztában lennének az eljárási szabályokkal, egyszerűen nem veszik figyelembe, miként kerül egy törvényjavaslat a plenáris ülés elé. Véleménye szerint olybá tűnik, nem csak nem ismerik, de nem is akarják ismerni a Parlament működési rendjét, ezzel azonban pont az állam alkotmányosságát tagadják. A képviselő, mint a Törvényalkotási bizottság alelnöke kiemelte, a legtöbb törvényjavaslat a bizottság elé kerül, vannak persze olyanok, amelyeket az eljárásrendnek megfelelően mások tárgyalnak. De – emelte ki Bajkai István, a baloldali ellenzék nem állíthatja azt, hogy bármely javaslatot ne ismerne meg időben, arról nem fejtheti ki véleményét, nem tehetne módosító javaslatokat, nem szólalhatna meg a bizottsági üléseken, a plenáris ülésen. Összességében elmondható, a törvényalkotás folyamatára a baloldali ellenzéknek teljes rálátása van, észrevételeit meg is teheti. Ezért sem érthető az a vélemény, amit megfogalmaztak. Ahogy az is nagy baj, hogy miután kiderül, hogy valótlant állítottak, akkor valahogy utána elfelejtenek elnézést kérni, éppen a húsvét kapcsán jegyezte meg a politikus, hogy a Rózsák téri görögkatolikus parókussal beszélgetve jutottak arra, hogy a bocsánatkérés kultúrája kiveszőben van a mai társadalomban.

Ami a benyújtott törvényjavaslatokat illeti, Bajkai István kiemelte, ezek közül a legfontosabbak továbbra is azok, amelyek az emberek, családok, vállalkozások védelmére születtek, mert a mostani időszakban ezek élveznek prioritást, amit a kormányzat már többször is megfogalmazott. Hozzátette, a kormány programjában szerepelt például, hogy ugyanannyi munkahelyet kell teremteni, mint amennyít a járvány elvett, ebben is sikeres döntéseket, törvényeket hoztak.

A politikus a húsvét kapcsán megjegyezte, Erzsébetvárosban a korábbi vezetés rendszeresen segítette a kerületben élőket, például csomagokat osztottak minden itt élőnek, ám a mostani önkormányzat már semmi ilyesmivel nem állt elő. Sőt – tette hozzá., semmilyen más akciót nem működtetnek, amik korábban megvoltak, azaz ki lehet jelenteni, a szociális érzékenység nem igazán jellemző a kerület baloldali vezetésére. Pedig látni kell azt is, az erzsébetvárosiak már megszokták ezeket a jótékonysági akciókat, a gondoskodó jellegű hozzáállást. Bajkai István kijelentette, a Fideszben pontosan tudják, soha nem lehet elég sűrűre szőni a szociális hálót, a szociális gondolkodás pedig része az emberi civilizációnak, függetlenül politikai oldalaktól. Ezzel szemben az Erzsébetvárosban élők megtapasztalhatják a mai valóságot, amikor a korábbi kedvezményeket a magát baloldalinak mondott városvezetés eltörölte. Példaként hozta fel a képviselő az elektromos taxiszolgáltatást, amit a kerületiek részére nyújtott ingyenesen a kerület, így segítve őket a bevásárlásban, ügyintézésben, mindezt úgy, hogy a lehető legegyszerűbben tudták ezt igénybe venni egy telefonnal. Az új városvezetés legelőször pont az ügyintézést nehezítette meg, hogy minél kevesebben vehessék igénybe a szolgáltatást, ezen túlmenően már azt lehet hallani, hogy a két elektromos autó egyikét már el kívánják adni. Ez is mutatja, a szociális gondolatot mára felváltotta egy ultrakapitalista szemlélet, azaz csak olyan dolgot csinálnak, amiből valamilyen pénzt remélnek, ami meg nem térül meg, arra nem fordítanak figyelmet. Pedig az önkormányzatiság nem erről szól, hanem például arról, hogy a fideszes vezetés egy üres telken a Hársfa utcában nem szállodaépítésére adott engedélyt, hanem egy közösségi kertet működtetett a lakók számára, ez az elképzelés, már egy rangos díjat is nyert. A baloldal ezzel ellentétesen cselekszik.