Pészah minden zsidó ember számára a szabadságot, a nemzetté válást, az Örökkévaló határtalan erejét és kegyelmét jelenti

Pészah minden zsidó ember számára a szabadságot, a nemzetté válást, az Örökkévaló határtalan erejét és kegyelmét jelenti

Szabó György, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány kuratóriumának az elnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a Sabat Hagadolról és a Pészahról.

 

 

Szabó György a sabat hagadol, a nagy szombat kapcsán elmondta, a sabatot mindig is lehet fokozni, ám mégis a nagy szombat egy különleges jelentéssel bíró ünnepe a zsidóságnak. Idén még az teszi különlegesebbé, hogy idén egy 3333 évvel ezelőtti eseményre emlékezünk. A zsidó időszámítás szerint 2448-ban történt meg az egyiptomi kivonulás, az, hogy mindez 3333 évvel ezelőtt történt – tette hozzá, a gemátriai elemzések szerint most egy erősen messiási korba léptünk, azaz bármikor megjöhet a Messiás.

Mi is történt 3333 évvel ezelőtt? Az egyiptomi kivonulás Niszán hó 14-én történt, az ezt megelőző utolsó momentum a tizedik csapás volt, az elsőszülöttek halála, ezt megelőzően a zsidók birkákat vágnak, a birka vérével megjelölik az ajtófélfákat, hogy őket elkerülje ez a csapás. De mikor kerültek a birkák a zsidókhoz? Az Örökkévaló parancsa szerint négy nappal a csapás előtt, azaz Niszán hó 10-én vegyék meg a birkákat, amiket majd 14-én kell levágni. Amikor a zsidók megveszik a birkákat a piacon az egyiptomiaktól,kialakul egy beszélgetés, ahol a zsidók elmondják, azért vesznek birkákat, hogy elkerüljék az elsőszülöttek halálát. A hírtől az egyiptomi elsőszülöttek megriadnak, mennek a szüleikhez, kérve őket, akadályozzák meg ezt a pusztítást, járjanak közbe a fáraónál, hogy az engedje el a zsidókat. Ez nem történik meg, erre egy kisebb lázadás tör ki Egyiptomban, amiben sokan meghalnak, de ez sem akadályozza meg a tizedik csapást. A nagy szombat pedig erre az epizódra utal, ami Niszán hó 10-én történt, de mivel erre a napra esett Mirjam halála is, így a bölcsek úgy döntöttek, a pészah előtti szombat legyen az a nap, ami emlékeztett a Niszán 10-én történtekre, ez legyen a sabat hagadol.

Miért is kell, hogy fontos legyen egy zsidónak a sabat hagadol és a pészah? Egyrészt azért, mert ez egy történelmi eseményt mutat, de mellette ez a zsidó nemzetté válás folyamatának az egyik legfontosabb pillanata. Az Örökkévaló tanúbizonyságának a nagyon fontos jele a Tízcsapás és a zsidó nép kivitele Egyiptomból, mindez Mózes vezetésével. Az ő fontosságára több utalás is van, ezek egyike az, amikor Józsuénak azt mondja az Örökkévaló Mózes halála után, hogy Mózes az én szolgám volt, te meg Mózes szolgája. Ez azt jelenti, hogy bár Józsué volt az,aki elfoglalta a Szentföldet, de még így sem érhet fel Mózes nagyságához.

Pészah minden zsidó ember számára a szabadságot, a nemzetté válást, az Örökkévaló határtalan erejét és kegyelmét jelenti- Szabó György hozzátette, ez egy olyan ünnep, amire már 30 nappal korábban elkezdenek készülni, ilyenkor kell rendbe rakni a lakást, de ezek az előkészületek is azt jelentik, ez az ünnep nem egy az összes többi közül, hanem az ünnep maga.  Ezen ünnep alatt válik a zsidóság zsidósságá, annak minden pozitívumával és negatívumával együtt, hiszen olvashatunk sok-sok veszekedésről, civódásról, azaz mondhatjuk, ezek nem a mai kor sajátosságai, ugyanez megvolt 3333 évvel ezelőtt.

Arra a kérdésre, hogy van-e különbség egy haszid zsidó által megült széder este és egy másik zsidó által megült széder este között, Szabó György úgy felelt, szokásaiban lehetnek különbségek, de ezeknek nincsen jelentősége, a jelentőség az ember lelkében van. Ha valaki át tudja élni a pészahot a szívében, a lelkében, az a valódi ünnep és teljesen mindegy, hogy az ember neológ, ortodox, egy haszid vagy bármilyen zsidó. A kérdés az, ki hogyan tud megélni egy 3333 éves eseményt, hiszen nincs még egy olyan nemzet a világon, amelyik egy ilyen régi történetet ünnepel. Kérdés az, hogyan lehet ezt ma átélni? Most egy olyan világban élünk már egy éve, amikor el vagyunk zárva a szeretteinktől, most tudjuk értékelni a szabadságot,mert lássuk be, hol vannak ezek a mostani korlátozások az egyiptomi rabszolgasághoz képest. A pészah lényege, hogy az ember a saját maga felszabadítását átélje, saját maga tudjon a saját Egyiptomából kiszabadulni. Hogy az ember megélhesse a saját zsidóságát, a saját hitét, ehhez kell pészah.