Mindez pedig a demokrácia tagadása

Mindez pedig a demokrácia tagadása

Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a Parlament tegnap ülésnapjáról, a botrányokról, az ellenzéki összefogásról.

A képviselő a Parlament tegnapi üléséről megjegyezte, úgy érzi, a baloldalnak az lenne az érdeke, hogy a járványveszély közepén, hogy további bizonytalanságokat szítson, másrészt pedig megbénítsa a munkát a Házban. Most egy néző, aki követi a közvetítést, akkor azt láthatja, az a jellemző az Országgyűlésre, hogy ott cirkuszok vannak. Mindezzel ellentétben ez az épület, a törvényhozás szentélye, ahol ráadásul munka folyik. A tegnapi nap az történt – idézte fel a politikus, hogy az azonnali kérdések órájában a kormány tagjai rendelkezésre álltak, így a pénzügyminiszter is, ám amikor ennek befejeztével szerette volna elhagyni a helyet, akkor elállta az útját az egyik ellenzéki képviselő, Tordai Bence, aki inzultálta is a minisztert. Ez nem először fordult elő a Parlament történetében, már elfoglalták már az elnöki pulpitust, rohangáltak kihangosítóval a teremben. Egy biztos, ennek a mostani esetnek is lesz következménye, a Házbizottság ki fogja vizsgálni. Nem lenne szabad ilyen eseményeknek megtörténnie, egy képviselő, aki leteszi az esküjét, be kell tartsa a szabályokat, példával kell elöljárnia, azt is lehet mondani, megszegik ezzel az esküjüket. Nem lenne szabad annak sem előfordulnia, hogy az ellenzék ne járjon be, hiszen a parlamentarizmus lényege az, hogy a Parlamentben ott vannak a kormánypártok, az ellenzék. Egy képviselő, ha például egy politikai akciót akar elindítani, annak is megvannak a maga módja, ideje, de nem így.

Arra a felvetésre, hogy egyes politikusok úgy döntöttek, nem mennek el bizonyos médiumokba szerepelni, Bajkai István úgy reagált, jogilag nem lehet kötelezni egyetlen képviselőt sem, hogy nyilatkozzon, ám a demokráciával az áll összhangban, hogy a kérdésekre válaszolni kell a munkájával, politikai tevékenységével szemben. Persze ez nem jelenti azt, hogy például egy képviselő lerohanása illendő, azaz az újságíróknak is figyelembe kell venni bizonyos viselkedési normákat. Ugyanakkor nem lenne szabad bojkott alávonni médiumokat, ahogy ezt most a DK teszi a Heti Tv-vel, aminek a működését a árt egyik politikusa, Erzsébetváros polgármestere lehetetleníti el, a bojkottal pedig ezt folytatja. Mindez pedig a demokrácia tagadása – jelentette ki a politikus. Véleménye szerint a bojkott indoka az is lehet, hogy a Heti Tv nem kívánta eddig sem, de ezt követően sem szerepeltetni a szélsőséges pártokat, így a Jobbikot. Most meg úgy tűnik, pont ez a párt az, amelyik rányomja a saját politikáját az ellenzéki összefogásra, a DK-ra, ez azt is jelentheti, hogy az összefogás, ahogy annak vezetőpártja a DK is. elindult egy szélsőjobboldali irányba. Bajkai István emlékeztetett arra, hogy a szerencsi időközi országgyűlési választáson az ellenzék közös jelöltje egy közismerten antiszemita politikus volt, szerencsére a választók ebben megakadályozták őket. Ez az ellenzék bármikor képes egy másik ember megbélyegzésére, a kérdés csupán az, ez a politika milyen mélységekig képes elmenni.