A kerület vezetésére választottak meg minket, nem pedig azért, hogy kifogásokat keressünk

A kerület vezetésére választottak meg minket, nem pedig azért, hogy kifogásokat keressünk

Gelencsér Ferenc, az I. kerület alpolgármestere, a Momentum politikusa a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt pártja miniszterelnökjelölt-jelöltjéről,az ellenzéki összefogásról, de szóba kerültek a Várnegyed ügyei is, a városvezetés hozzáállása.

A Momentum az első között nevezte meg az előválasztáson induló miniszterelnök-jelöltjét, a pártelnök Fekete-Győr András személyében. Az ellenzéki összefogás pártjai közül ennek nem mindenki örült, véleménye szerint talán azért, mert tartanak tőlük és jelöltjüktől, mert egy dinamikusan fejlődő pártról van szó, amelyik kihívója mindenkinek.

A Momentumhoz csatlakozott három független országgyűlési képviselő, Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Szabó Szabolcs, akik az elmúlt években bebizonyították,mit is jelent valódi ellenzéki munkát végezni, emiatt a példa miatt is tartanak sokan tőlük is. A Momentum is azért hívta őket,mert ez a párt mindig is a cselekvések pártja volt, ettől a gondolattól, hozzáállástól is tarthatnak egyesek, mert úgy tűnik, sokan belekényelmesedtek a jelenlegi helyzetbe, ezek a független képviselők,a Momentummal együtt ezen a helyzeten szeretnének változtatni. A független képviselők már a különböző parlamenti akciókkal is felhívták magukra a figyelmet, arra a kérdésre, hogy ez így lesz-e a választások után, Gelencsér Ferenc úgy felelt, a Momentum 2022 után kormányozni fog, de azt is hozzátette, pártjában ő a konzervatívabb oldalhoz sorolja magát, ezek az akciók nem feltétlenül részei a politikai ízlésének. Ugyanakkor az is igaz, a jelenlegi Parlament annyira kiüresedett, hogy csak az ilyen akciókkal lehet a figyelmet felhívni.

Arra a kérdésre,hogy az újonnan alakult pártok miért nem vesznek részt az ellenzéki összefogásban, apolitikus úgy felelt, bárki elindulhat az előválasztáson, ha aláírja a szándéknyilatkozatot, amiben kijelenti, bejutása esetén melyik párt frakciójába akar beülni. Hat pártot egyben tartani, a szakpolitikai különbségeket összefésülni, az komoly kihívást jelent, ha a kaput minél nagyobbra nyitják, akkor ez a feladat is egyre nehezebb lesz. Egy kormányzóképességhez kereteket kell szabni – tette hozzá, ma Magyarországon rengeteg olyan párt van, amelynek nincsen valód támogatottsága, az összefogás pártjainak van, rajtuk kívül még a Kétfarkúak mondhatják el ezt magukról.

A Várnegyed kapcsán az alpolgármester elmondta, haladnak az ügyek előre, bár az anyagi mozgásterük folyamatosan szűkül, egyre kevesebb forrás áll rendelkezésükre,ám mindezek ellenére a városvezetésnek az a feladata, hogy a kerületiek ne érezzék meg a kormányzati elvonásokat, azaz a legfontosabb, hogy a mindennapok működjenek. A kerület vezetésére választottak meg minket, nem pedig azért, hogy kifogásokat keressünk. Hozzátette, ezeket sikerül is megvalósítani, példaként hozva fel,hogy a következő hétvégén kezdődik az első kerületi nagytakarítás, megtisztulnak az utcák,hiszen ez a kerületi polgárok igénye.

A koronavírus-járvány kapcsán azt emelte ki Gelencsér Ferenc, hogy a kerület is elindított egy oltási kampányt, helyi politikusok és közéleti szereplők bevonásával.

Említésre került a Vérmező is, amely területnek a megvalósíthatósági tanulmánya a napokban készül el, ezt a kerületi lakosokkal is megismertetik, a városvezetés egy európai parkot szeretne ott látni, hiszen ez a kerület és a főváros egyik tüdeje.