Olybá tűnik, az ellenzék számára az átoltottságnál az átpolitizáltság sokkal fontosabb

Olybá tűnik, az ellenzék számára az átoltottságnál az átpolitizáltság sokkal fontosabb

Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a Parlament tegnap ülésnapjáról és természetesen Erzsébetváros ügyeiről.

A képviselő elmondta, a Parlament tegnapi üléséne a legfontosabb feladat az volt, hogy az egészségügyi veszélyhelyzetet szabályozták újra, hosszabbították meg. Hozzátette, miután az ellenzék ezt nem szavazta meg, ezért ismételten ki lehet mondani, nem akarnak társulni a küzdelemhez, sem egészségügyi, sem pedig társadalomépítési szempont szerint. Pedig – tette hozzá, mindenki számára az lenne a kívánatos, ha a járvány elleni küzdelemben összefogna a kormány és az ellenzék, ám sajnos, az ellenzék nem akar ebben a konszenzusban szerepet vállalni, helyette inkább a kormányzat6ot revolverezi. Káros, ha a veszélyhelyzetet, a vakcina kérdését politikai ügyként kezeli az ellenzék. Ám mindezek ellenére a kormányzat határozottan megy előre, teszi a dolgát, sikeresen küzdve a járvány ellen, amivel egyébként Európában is példát mutat. Olybá tűnik, az ellenzék számára az átoltottságnál az átpolitizáltság sokkal fontosabb, a folyamatos támadásokkal bizonytalanságot keltenek,ami nagyon káros, ezt lassan már akár politikai bűnnek is lehet nevezni. Ittg emberi életekről van szó, arról, hogy az embereknek bizalma legyen az egészségüggyel, a döntéshozókkal,a szakemberekkel, a szakhatóságokkal szemben. Szerencsére a magyarországi egészségügy kiválóan teljesít. Mindeközben a kormányzat folyamatosan tárgyal, hogy legyen elegendő vakcina, nem várva a brüsszeli engedélyekre. Mert most az a fontos, hogy itt legyen a védőoltás, mert abból az a legjobb, amit beadnak. Nem lehet, nem kell különbségeket tenni közöttük.

Bajkai István beszámolt arról is, hogy szintén tegnap tárgyalták a Kúria, a Bírói Hivatal elnökének, és a legfőbb ügyésznek éves beszámolóját.

A politikus beszélt Erzsébetváros ügyeiről, mint elmondta, a polgármester még az önkormányzati választások előtt jóval azt nyilatkozta, hogy nem kíván az önkormányzati politikával foglalkozni, mert ő ehhez nem ért, ezt azóta sikerült is bebizonyítania. Ám ennél sokkal rosszabb is történt – jegyezte meg Bajkai István, mert a kerület első embere most hetente sokkolja a közvéleményt, a kerületet az intézkedéseivel. Legutóbb például a Damjanich utcai épülettel, amit az előző vezetés újított fel a Molnár Antal Zeneiskola számára, erről ráadásul még határozatot is hoztak. Ám a mostani polgármester erre azt nyilatkozta, hogy erről neki nincs tudomása, így írt ki az épületre pályázatot, amit legelőször nem a zeneiskola nyert meg. Ez azt jelenti, hogy a mostani vezetés úgy írt ki pályázatot az épület hasznosítására,hogy nem tudta, az egyébként mire készült, nem tudta, hogy felújították az épületet, ahogy azt sem vették észre, hogy koncerttermek vannak ott. A korábbi vezetés a zeneiskolának szánta az épületet,a mostani ezt nem vette figyelembe. Mindezek mellett z észrevételekre sértődötten reagált, ahelyett, hogy belátta volna tévedését és elnézést kért volna.  A politikus szerint akár összeférhetetlenségi szabályok is felmerülhetnek, mert íratlan szabály az, hogy egy ilyen döntés előtt, ha az ember felállít egy szakértői bizottságot,ott független személyek legyenek,de az is minimum elvárás, hogy ebben a testületben az ellenzéknek is legyen helye, a fideszes városvezetés idején ez így működött. Ám most ez úgy működik,hogy csak egy párthoz, egy körhöz kötődő szakemberek vannak kinevezve az ilyen döntések előkészítéséhez. Mindez az összes demokratikus hagyományt csapja arcul.

Az önkormányzat másik döntése alapján a volt ERőMŰVHÁZ épületét ki kellett üríteni, az ott helyet kapó kulturális szervezeteknek, a Heti Tv-nek ki kellett költöznie. Mellette pályázatot írtak ki az épület hasznosítására. Ezzel kapcsolatban a politikus megjegyezte,érdekes módon a fideszes vezetés alatt nem volt az épülettel kapcsolatban gazdasági probléma, működött a kerület kulturális centruma. A kultúra ügye nem lehet veszteséges – tette hozzá, hiszen azt nem lehet profitalapon nézni. A kerület jelenlegi vezetése a döntés bejelentésekor azt ne3m részletezte, hogy a nehéz gazdasági helyzet mindek köszönhető, a járványnak, netán valami másnak. Ám azt is ki kell mondani, bármi okból is következett be a gazdasági helyzet, egy kulturális intézményt egy önkormányzatnak fenn kell tartani, ez az önkormányzatiság alapja. A hasznosításra kiírt pályázatnál pedig már előre megvolt a győztes – jegyezte meg Bajkai István, mert nem a későbbi győztes ajánlotta fel a legmagasabb összeget a házért. Ezért is lehet a kérdést feltenni, tényleg csak gazdasági okok miatt kellett lemondani erről az épületről? Most egy nemzetközi iskola költözik be, ám ide biztosan nem tudják beíratni a gyereküket a kerületiek. Külön kiemelte a politikus, hogy a döntés előtt egy nappal a polgármester összehívta a képviselőtestületet online módon, de itt egy szót nem szólt a másnapi döntésről, annak hátteréről. Ilyen a kerület életében még nem történt, hogy a képviselőtestületet egy fontos döntés előtt be sem vonják.  Azt kell mondani, a polgármester az egészségügyi vészhelyzet adta lehetőséget használta ki ennek az épületnek az átjátszására, kivonva azt a kulturális térből. Arról nem beszélve – tette hozzá, hogy a ház korábbi dolgozóinak a kerület piaci alapon bérel irodát, annak ellenére, hogy sok önkormányzati ingatlan áll rendelkezésre. Bajkai István emlékeztetett arra, hogy a mostani polgármester a kampányában a kerület kulturális negyeddé való átalakításáról beszélt, erre most ezt az épületet megszünteti kulturális térként. A fideszes vezetés pedig az elmúlt években felújította a Wesselényi utcai épületet, mellette megépítette a Zsidó Történeti Tárat, sok mást mellette. Egy biztos, a mostani városvezetés a rombolásért felelni fog.