Egyértelműen kijelenthető, az új amerikai adminisztráció jóval közelebb áll a magyar ellenzékhez

Egyértelműen kijelenthető, az új amerikai adminisztráció jóval közelebb áll a magyar ellenzékhez

Erdélyi Rezső Krisztián, a Nézőpont Intézet elemzője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az amerikai elnökválasztásról, a volt és a jelenlegi elnökről.

Az elemző az amerikai belpolitikai helyzet kapcsán arról beszélt,hogy a volt elnök ellen indított impeachment eljárás,ami egyébként sikertelen volt, az a jelenlegi elnöknek sem kedvező, ahogy például az alelnökének sem, aki a jelenlegi számítások szerint lesz a demokraták következő elnökjelöltje. Már az értis, mert a sikertelen eljárással a volt elnök, Donald Trump, amennyiben ő maga és a Republikánus Párt is így akarja, 2024-ben megerősödve indulhat újra az elnöki címért. A volt elnöknek a héten lesz az első nyilvános politikai szereplése, egy online nagygyűlés keretében. Sokak szerint itt kezdi meg majd előkészíteni a terepet a 2024-es újraindulásához. Teheti ezt azért is, mert a kutatások szerint még mindig egy igen meghatározó tényezője a republikánusoknak Trump, akit nagyon nehéz megkerülni, még akkor is, ha az impeachment eljárás során, mind kongresszusi képviselők, mind szenátorok is voltak a republikánusoknál, akik Trump ellen szavaztak.  Ez egyébként azt mutatja, hogy már látszik a Republikánus Párt valamilyen megosztottsága is.

Az új elnök,Joe Biden eleinte – ahogy minden elnök esetében –rendeletekkel kormányzott, az általa aláírt rendeletek egyike volt például a migrációs döntése, amely több millió ember státuszát rendezi, persze kérdés,hogy ennek milyen következményei lesznek. Sokak szerint ennek a döntésnek köze van ahhoz, hogy az USA-ban már jövőre lesz képviselőházi választás, ahol legutóbb a demokraták 30 helyet vesztettek, köztük eddigi emblematikus demokrata helyeken. Erdélyi Rezső Krisztián kérdésre válaszolva azt mondta, nem kellene a Trump által felépített határfalat lebontani a mexikói határnál, gazdasági és belpolitikai számítások szerint sem.

Ami a magyarországi összehasonlítást illeti, az elemző szerint az egyértelműen kijelenthető, az új amerikai adminisztráció jóval közelebb áll a magyar ellenzékhez, mint a kormányhoz, nem véletlen, hogy az amerikai külügyi vezetés harmadik legfontosabb posztját kapta Victoria Nuland, aki az Obama kormány idején az akkori budapesti amerikai nagykövetet is hazahívta raportra, mert nem tartotta rámenősnek az akkori Orbán kormánnyal szemben.  Ez azt jelenti,hogy a két ország közötti katonai, gazdasági folyamatok megmaradnak, a politikailag ezzel szemben visszaszorulhatnak.