Ferenc pápa személyesen látogatta meg római otthonában Bruck Edith magyar származású írónőt, holokauszt-túlélőt.

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2021.02.22.reggelén

Ferenc pápa személyesen látogatta meg római otthonában Bruck Edith magyar származású írónőt, holokauszt-túlélőt.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, fontos, hogy az új megbetegedésekkel kapcsolatban minél gyorsabban intézkedjenek, hiszen a szakemberek szerint az új vírusvariánsok megjelenése az egészségügyi intézményekre is nagyobb terhet róhat. Müller hozzátette, nagyon sok variáns van már, azonban járványügyi szempontból csak néhányat tartanak számon. „Mindenhol jelen van már a brit mutáns, hazánkban is már 322 esetet detektáltunk. Őket nagyon gyorsan el kell különítenünk, hiszen tudjuk jól, hogy az új koronavírushoz képest az új mutáns megbetegítő képessége  70 százalékkal magasabb” – fogalmazott a tisztifőorvos. Az utóbbi napok lassuló ütemű javulása után a hét végén az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) terjedésének több mutatója romlott Németországban, szakértők szerint a korábbiaknál fertőzőképesebb vírusváltozatok előretörése miatt.

Meghatározó hetek állnak előttünk a koronavírus-járvány alakulása szempontjából – írta az emberi erőforrások minisztere a Facebook-oldalán. Kásler Miklós közölte, Portugália, Csehország és Szlovákia már rendkívül nehéz helyzetbe került a járvány harmadik hulláma, illetve a különböző vírusmutációk miatt. A szigorú korlátozások ellenére is emelkedő járványügyi adatok azonban hazánkban is figyelmeztető jelként szolgálnak – fogalmazott. Három hónapnyi bezárkózás után mostanra sokakban megfogalmazódott az ország újranyitásának igénye – írta. A lazítások elsődleges feltétele viszont a nagyarányú átoltottság. Ehhez már öt, a magyar szakemberek által engedélyezett koronavírus elleni vakcina áll rendelkezésre, és eddig több mint 700 ezer ember számára elegendő oltóanyag érkezett Magyarországra belőlük – fűzte hozzá. Kásler Miklós kiemelte: a legfontosabb, hogy mindenki őrizze meg fegyelmezettségét és bízzon a tudósok, szakemberek döntéseiben a vakcinák kérdésében. „A gazdasági és politikai érdekből történő hangulatkeltéssel szemben pedig éljünk az oltások lehetőségével” – kérte.

Hollik István, a KDNP országgyűlési képviselője, a Fidesz szóvivője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a járványhelyzetről, az ellenzék hozzállásáról, de a Heti Tv ügye is említésre került. Hollik István beszélt a Heti Tv helyzetéről, megjegyezve, hogy Erzsébetváros jelenlegi vezetésének a lépése érthetetlen és megengedhetetlen, amikor ki akarják paterolni a tévét a bérleményéből. Hozzátette, nem lehet ezt a lépést összehasonlítani a Klubrádióval történtekkel, mert ez utóbbi esetében a Médiahatóság a jogszabályok mentén járt el, amikor úgy döntött, elveszi a társaság eddig használt frekvenciáját.  A jogszabályok világosak, amiknek a mentén a Klubrádió a hiányosságokat pótolta, azaz újra pályázhat az eddig használt sávra. Véleménye szerint érdemes lenne egyes ellenzéki politikusoknak szót emelni a Heti Tv ügyében is, ahogy ezt tették a Klubrádió kapcsán is.

A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) társadalmi felelősségvállalása jegyében a Nagycsaládosok Országos Egyesületén (NOE) keresztül rászoruló családok megsegítésére ajánlott fel a kezelésében levő zöldfelületek megóvásából és fenntartásából származó 50 köbméter, magas fűtőértékkel rendelkező tűzifát. A felajánlott tűzifa értéke meghaladja az egymillió forintot.

A NÖRI közel 50 erdei köbméter, magas fűtőértékkel rendelkező  tűzifát ajánlott fel a Nagycsaládosok Országos Egyesületén keresztül rászoruló családoknak. A NÖRI öt éve, a vagyonkezelésbe vétel óta komoly figyelmet és hangsúlyt fektet a Fiumei úti sírkert és a Salgótarjáni utcai zsidó temető zöldfelületeinek fejlesztésére, ápolására, fenntartására. A védett fasorok, facsoportok kezelése, pótlása és rekonstrukciója során minden évben nagy mennyiségű faanyag kerül kitermelésre, amelyet az intézet most második alkalommal adományoz hasonló célokra. A Nemzeti Örökség Intézetének célja, hogy a Magyar Kormány háttérintézményeként ne csak jog szerinti alapfeladatainak tegyen eleget, de lehetőségeihez képest segítse azokat, akik erre rászorulnak. „ Bízunk abban, hogy ezzel az felajánlásunkkal segítséget nyújtunk azoknak a családoknak, akiknek nehézséget jelent a fűtési szezonban a tűzifa megvásárlása.  – hangsúlyozta az adomány kapcsán Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a NÖRI főigazgatója.

Fekete-Győr András a Momentum miniszterelnök-jelöltje. A párt online mutatta be jelöltjét. Fekete-Győr András arról beszélt: új fejezetet kell nyitni Magyarország történetében új arcokkal, hazájukat őszintén szerető politikusokkal. Fekete-Győr hangsúlyozta: rendszerszintű változásra van szükség. Éppen ezért az Új Magyarország Terv első pontja az új rendszerváltás, ez pontosan rögzíti, hogy kormányra kerülés esetén mit tesznek az első 3, 30 és 300 napon. Ehhez új intézményekre is szükség van, ezért korrupcióellenes ügyészséget hoznak létre, és csatlakoznak az Európai Ügyészséghez. Fekete-Győr bejelentette azt is: kormányra kerülésük esetén finn mintára átalakítják az oktatást, megszüntetik a Klik-et és visszaadják az irányítást a tanároknak. Emellett 2030-ra bevezetik a 4 napos munkahetet.

 

Külföld:

 

Ferenc pápa személyesen látogatta meg római otthonában Bruck Edith magyar származású írónőt, holokauszt-túlélőt. Az egyórás találkozójukon a 89 éves írónő a koncentrációs táborokban eltöltött időről beszélt a nála öt évvel fiatalabb katolikus egyházfőnek. A jelenkor félelmeiről és reményeiről is szó esett, illetve arról is, hogy milyen fontos az emlékezés a múltra, és ebben milyen szerepe van az idősebb korosztálynak. Ferenc pápát elkísérte a találkozóra Andrea Monda, a L’Osservatore Romano szentszéki napilap főszerkesztője. Monda szerint a pápát megragadta Bruck Edith cikke, amely január 27-én, az emlékezés napján jelent meg az újságjában. Az egyházfő ezután személyesen is meg akarta ismerni az írónőt. Ferenc pápa „bocsánatot kért az Úrtól az emberiség nevében” – idézte az újságíró az egyházfő szavait. A pápa köszönetet mondott Bruck Edithnek, amiért tanúvallomásával nem hagyja, hogy feledésbe merüljenek a nácizmus mártírjává vált zsidó nép szenvedései.

 

A brit kormány új célja az, hogy július végére a teljes brit felnőtt lakosság megkapja a koronavírus elleni oltást – közölte Boris Johnson brit miniszterelnök. A december 8-án kezdődött nagy-britanniai oltási kampány első célja az volt, hogy február 15-re az oltási menetrend elsőbbségi listáján szereplő legveszélyeztetettebb lakossági csoportok mindegyik tagja – 15 millió ember – megkaphassa a koronavírus elleni oltásnak legalább az első dózisát. Ez a cél a határidő előtt egy nappal, múlt vasárnap teljesült. A brit kormány következő célja az, hogy az elsőbbségi listán szereplő összes kockázati csoport mindegyik tagját – vagyis az 50 éven felüli teljes brit lakosságot – április végéig beoltsák. Az április utáni szakasz menetrendjében eredetileg szeptemberre tűzték ki a teljes felnőtt brit lakosság beoltásának határidejét, ám Johnson nyilatkozata szerint a brit kormány ezt a céldátumot július végére előrehozta.

 

A Facebook  törölte a Mianmart irányító hadsereg közösségi-oldalát ,arra hivatkozva, hogy a közösségimédia-platform szabályzata tiltja az erőszak szítását. A Tatmadaw True News Information Team („A mianmari hadsereg valós híreket közlő tájékoztató csapata”) nevű Facebook-oldal visszatérően megsértette az erőszak szítását tiltó szabályokat – közölte a Facebook. Előző nap két ember életét vesztette a délkelet-ázsiai ország második legnépesebb városában, Mandalayban, miután a rendőrök éles lőszerrel belelőttek a február 1-i, katonai hatalomátvétel ellen tiltakozó tömegbe. A Facebookot az elmúlt időszakban keményen bírálták, amiért nem tesz eleget azért, hogy visszaszorítsa a gyűlöletbeszédet a felületein.

Megnyíltak a boltok, a bevásárlóközpontok és a piacok, a kulturális- és sportintézmények, és újraindultak számos újabb településen az iskolák Izraelben. A fokozatos nyitás második szakaszában, öt hónapos szünet után szigorú járványügyi korlátozásokkal ismét megnyíltak az uszodák és a konditermek, az utcafrontra néző boltok, a bevásárlóközpontok és a piacok, valamint a múzeumok és a könyvtárak is. A boltokba minden vevő beléphet maszkban és a kétméteres távolság megtartásával, de a kulturális és sportintézményekbe csak az egészségügyi minisztérium oltási igazolását felmutatókat vagy már nem fertőző volt vírushordozókat engednek be.  Ez a vasárnapi hétkezdet több százezer, kevésbé fertőzött településeken élő újabb gyermek számára visszatérést jelentett az iskolapadokba. A pénteken és szombaton azonosított új fertőzöttek háromnegyede 39 év alatti volt, és szombaton az új vírushordozóknak csak 7,2 százaléka, pénteken pedig mindössze 5,9 százaléka volt 60 év fölötti, amit az idősebbek jelentős beoltottságával magyaráznak a szakemberek.

 

Olajfolt szennyezte be Izrael teljes földközi-tengeri partvonalát. A mentesítési munkálatokba önkéntesek százai kapcsolódtak be, miközben egyelőre még tart annak a vizsgálata, hogy honnan származhat a tengerpartot és az élővilágot fenyegető olajszennyezés. Az önkéntesek közül néhányat kórházba kellett szállítani az olajfolt veszélyes párájának belélegzése miatt. Az északi Haifától a Gázai övezethez közeli Askelón városáig fekete csíkok voltak láthatók az ország földközi-tengeri partvonalán. A híradások az elmúlt évtizedek legsúlyosabb izraeli környezetszennyezéseként számoltak be a történtekről. Az északi Hadera környékén lévő Gador természetvédelmi területnél a kátrányos anyag halakat, teknősöket és más tengeri lényeket borított be. Az önkéntesek ezeket próbálták megtisztítani a szennyeződéstől. Médiajelentések szerint a hatóságok hozzákezdtek az érintett területek feltérképezéséhez.

 

Gazdaság:

 

Az idén utoljára kénytelen az adóhatóság hathatós segítsége nélkül elkészíteni áfabevallását az a 70 ezer vállalkozás, amely csütörtökig teljesítheti éves áfabevallási kötelezettségét – mondta Tállai András. E cégeket jövőre már az adóhatóság segíti az egyik legbonyolultabb adózási kötelezettség teljesítésében azzal, hogy megküldi nekik a bevallás kiajánlott tervezetét – mondta a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára. Az idei év az adminisztráció-csökkentés egyik legfontosabb mérföldköve lesz – hangsúlyozta. Miután a kormány a családokat és a lakosságot már 2017-ben, az e-szja bevezetésével megszabadította a személyi jövedelemadó bevallás kitöltésének a nyűgétől, 2021-ben a vállalkozókon a sor – mondta az államtitkár.

 

Időjárás:

 

Hétfőn a reggeli párásság, illetve ködfoltok megszűnését követően az ország túlnyomó részén szép napos, kifejezetten kellemes, tavaszi idő várható, de északkeleten, északon még mindig maradhatnak tartósan párás, szürke, hideg területek.

A Dunántúlon többfelé megélénkül a délies szél, keleten gyenge marad a légmozgás. Délnyugaton helyenként a 15 fokot is meghaladhatja a maximum hőmérséklet.

Éjszaka többnyire derült ég lesz jellemző, északon lehet több felhő, illetve ismét párásodik a levegő, kialakulhatnak ködfoltok.

A hőmérséklet jellemző átlaga hétfő reggel   -1 – +5, hétfő délután  délnyugaton  +16,  északkeleten  +6, kedd  reggel   0 – +5 fok körül alakul.