Most egy teljesen új honvédelmi politika van érvényben

Most egy teljesen új honvédelmi politika van érvényben

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, a Fidesz alelnöke beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában Csepelről, valamint a Magyar Honvédség szerepéről.

A képviselő elmondta, Csepel sem különbözik az ország más településeitől, azaz itt is a koronavírus-járvány elleni védekezés foglalkoztatja leginkább az embereket. Hozzátette, egy kis magán közvélemény-kutatást is végzett, elsősorban a rizikócsoportba tartozók körében a vakcina kérdésében. Ennek az eredménye az lett, hogy a megkérdezettek szinte mindegyike azt várja, hogy minél hamarabb meglegyen a védőoltás, amit be is akarnak adatni maguknak. Azt tudni kell – ismételte meg a politikus, az oltás ingyenes, önkéntes, aki meg szeretné kapni, annak regisztrálnia kell magát erre, ennek kapcsán azt is megjegyezte, a helyi Fidesz szervezet nagyon sok embernek segített a regisztrációban. Ami a védőoltások gyorsaságát illeti, az államtitkár is megerősítette a kormányzat több szereplőjének a véleményét, mely szerint az EU vakcinabeszerzése katasztrofális, ezért is határozott úgy Magyarország, hogy oltóanyaghoz kell hozzájutni, hiszen amennyiben ez rendelkezésre állna, akkor már túl lenne az egészen az ország. Ám miután ezt nem történt meg, a megoldás érdekében éppen ezért nézett körül a kormány a világon több helyen is, de csak olyan oltóanyag jöhet számításba, amit a szakemberek biztonságosnak és hatékonynak tartanak.

Németh Szilárd, aki korábban Csepel polgármester is volt, kijelentette, a jelenlegi városvezető nagyon helyesen folytatja a korábbi politikát a hajléktalanok ügyében is – nagyon helyesen -, a kerület egyáltalán nem viselkedik ellenségesen a hajléktalanokkal szemben, hiszen több saját fenntartású intézményt is működtetnek. Ugyanakkor a főváros jelenlegi vezetésének az elképzelését, mely szerint egy új hajléktalanszállót építettek volna Csepelre, nem támogatta a kerület – jegyezte meg a politikus, miután erről a főpolgármester a vírusjárvány közepén döntött így, egy olyan helyen akarta volna ezt létrehozni, ami egy lakótelep közepén van, a képviselő szerint ez teljesen felelőtlen lépés lett volna. Szerencsére a kerület első embere, a csepeliekkel együtt megakadályozta ezt a tervet.

Az államtitkár a Magyar Honvédség és a koronavírus-járvány viszonyáról is beszélt. Mint elmondta, a katonákat sem tudta elkerülni a járvány, ám szerencsére a mutatók jók, ez nyilvánvalóan a honvédek edzettségének is köszönhető. Ám nem csak a katonákra van szükség a Magyar Honvédség működtetésében, hanem fejlett eszközökre is. Németh Szilárd kiemelte, a Zrínyi 2026 Program egyik alapeleme a magyar hadiipar újjáélesztése volt, hiszen ezzel – többek között – több ezer új munkahelyet is lehet teremteni. De nem csak gyártás és összeszerelés lesz, hanem a honvédség vásárol is technikát, így az izraeli Vaskupola rendszert is megvették a magyar légtér védelme érdekében.

Több ellenzéki politikus úgy véli, nem igazán jó, hogy a Honvédelmi Bizottság tagjaként is csak a médiából tudják meg, miket vásárolnak a honvédség részére. Ezzel kapcsolatban Németh Szilárd elmondta, ez egyszerűen nem igaz, minden beruházásról értesülnek a bizottság tagjai. Véleménye szerint egyswzerűen csak féltékenyek az ellenzéki képviselők, akik korábban, amikor ők voltak kormányon, akkor éppen a Magyar Honvédség leépítésében vettek részt. Most egy teljesen új honvédelmi politika van érvényben, aminek köszönhetően az ország minden polgára biztonságban érezheti magát, Magyarország külső és belső biztonságához, a határ védelméhez a magyar katonák teljes mértékben hozzájárulnak.