Ne a kicsinyes bosszú vezesse a kapcsolatokat

Ne a kicsinyes bosszú vezesse a kapcsolatokat

ifj. Lomnici Zoltán, alkotmányjogász, a Századvég Intézet kutatója a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az amerikai állapotokról, az USA külkapcsolatairól.

A kutató szerint nem kevés feladat szakadt a napokban hivatalba lépett új amerikai adminisztrációra a külpolitikai kérdések tekintetében is. Ezek közé tartozik Kína folyamatos nyomásgyakorlása Tajvanra, aminek következtében például Ausztrália is jelentős fegyverberuházásba kezdett. Joe Biden elnöknek is kellene valamit kezdenie Pekinggel, mert olybá tűnik – tette hozzá, a távol-keleti nagyhatalom most úgy érezheti, akár merészebb lépéseket is megengedhet magának.

Az európai teret figyelve, az elnök már beszélt a brit miniszterelnökkel, ami nem lehetett egyszerű, hiszen az első lépése az volt, hogy az Ovális Irodából elvitette Churchill szobrát, ami üzenet lehetett a briteknek. Boris Johnsont az amerikai demokraták Trump hívének tartják, a kutató szerint nem lenne szabad a két ország kapcsolatát egyfajta kicsinyes bosszúért feláldozni. Ugyanez a helyzet Magyarországgal is, nem kellene bosszút kívánni egy, a kampányban tett kiállásért vagy azért, mert a magyar kormány többször is elismerte Donald Trump tevékenységét.

De Joe Biden beszélt Macron francia elnökkel, vele többek között Iránról. Azt lehet tudni, az amerikai elnök azt vetette fel, amennyiben Irán beengedné a nemzetközi ellenőröket az atomprogram kapcsán, akkor lehet akár tárgyalni a korábbi megállapodásokról. Ebben a kérdésben Izrael is szerepet kapott, Netanjahu egy komoly szakembert küldött az amerikaiakkal való tárgyalásokra, a Moszad elnökét.

Lomnici Zoltán szerint az új amerikai külügyminiszter szavait lehet úgyis értelmezni, hogy az USA a korábbi, clintoni doktrínához akar visszatérni, a sok-sok tárgyalással. Ez azért is érdekes, mert már történtek előrelépések, hiszen tavaly Izrael több arab országgal is már megkötötte a maga békéjét.

A kutató, visszatérve a kicsinyes bosszú lehetőségéhez, megemlítette, vannak olyanok, akik a távozó elnök kapcsán próbálnak meg ilyen lépésekkel élni, sajnos ebben jelentős médiaszereplők is szerepet vállalnak, pedig ez nem tesz jót a demokráciának, a közhangulatnak.