A Néppárt évek óta vezetői válságban

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2021.01.15.-reggelén 

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfón a heti Tv több kérdésére is válaszolt.

A Heti Tv is szerette volna megtudni, az Európai Néppárttal való kapcsolatáról a kormánypártnak.

Gulyás Gergely elmondta, a Fidesz álláspontja változatlan az a Néppárt ügyében, a pártcsalád évek óta vezetői válságban, bajban van, jelenleg a Fidesz az, amelyik az alapértékeket képviseli. Amennyiben ezek megőrzésére van igénye az EPP-nek, akkor abban tud a magyar kormánypárt segíteni, ezen értékek képviseletében közreműködni, ha nem, akkor van más lehetőség.

A Heti Tv arra is választ várt, hogy milyen forgatókönyvvel készül a kormány az új amerikai elnök beiktatása után a két ország kapcsolatait illetően.

A magyar-amerikai kapcsolatok kapcsán a Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte, az Egyesült Államok Magyarország szövetségese, a magyar kormány ennek fényében szeretne az új vezetéssel is együttműködni, az is igaz, hogy ennek alakulásában a nagyobb felet, az USA-t terheli a nagyobb felelősség, de az biztos, a magyar kormány igyekszik a jó viszonyra.

A heti Tv ismételten megkérdezte, hogyan áll a debreceni reptér ügye.

A miniszter megismételte, a kormány tavaly decemberben döntött arról, hogy 51 százalékot szerezhet a repteret üzemeltető cégben. Most zajlik a pénzügyi átvilágítás, ha ez kész, akkor dönthet a kormány a vásárlásról, felmérve a forrásigényeket is.

A következetes védelmi intézkedéseknek köszönhetően kedvezően alakulnak a járványügyi adatok – mondta az országos tisztifőorvos. Müller Cecília hozzátette, hogy a gyógyultak száma csaknem kétszerese az aktív betegekének: csütörtöki adatok szerint eddig 220 304-en gyógyultak meg a koronavírus-fertőzésből, és 116 266 aktív beteget tartanak nyilván. Az országos tisztifőorvos elmondta: folytatódik az egészségügyi és az egészségügyben dolgozók oltása, ami azért is fontos, mert számítanak rájuk a következő csoportok oltásánál. A hétvégén a száznál nagyobb létszámú szociális otthonok lakói kapnak oltást a Moderna vakcinájával. Közölte: szerda estig 96 101 ember kapta meg a védőoltást.

 

Egyre többen szeretnék beoltatni magukat – közölte a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa. Jelenleg vizsgálják, hogy a 18 éven aluliaknál mennyire hatékony a koronavírus elleni védőoltás, de még eltarthat egy ideig, amíg eredmény születik – mondta Szlávik János. Közölte, hogy a vakcinát gyorsan fejlesztették ki, ezért nem volt idő például arra, hogy a gyerekeknél megvizsgálják az oltás hatékonyságát. Bár már tartanak az erre irányuló vizsgálatok, csak a következő hónapokban, években születhet döntés arról, mi lesz a gyerekek oltásával – tette hozzá. Kiemelte, hogy a gyerekeknél ritkán okoz a koronavírus súlyos megbetegedést, de előfordul, ezért a teljes immunitáshoz meg kell fontolni a gyermekek oltását is.

 

Teljeskörű és automatikus kompenzációt kell adnia a kormánynak az iparűzési adó kiesése miatt az önkormányzatoknak – mondta Budapest főpolgármestere a kormányzat és önkormányzati szövetségek csütörtöki egyeztetését követően.  Karácsony Gergely, aki a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) társelnöke és a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége (BÖSZ) elnöke is – az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsának ülése után közölte: a két szövetség a kompenzációt szorgalmazó álláspontot képviselte az egyeztetésen. Ennek technikai részletei már körvonalazódnak a 25 ezer lakosúnál kisebb települések esetében, és semmi ok nincs arra, hogy ez a gyakorlat ne valósuljon meg a nagyobb települések esetében is – mondta, hozzátéve, hogy választ azonban még nem kaptak erre a felvetésre.

Veres Zoltán, a Fidesz erzsébetvárosi önkormányzati képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a meg nem valósuló kerületi projektekről. 

A képviselő elmondta, hogy folyamatban lévő beruházások álltak le a kerületben, ezek egyike például a Klauzál tér újratervezése, erre a kormány biztosított több százmillió forintot, ám a mostani önkormányzat még nem hívta le azt az összeget. Hozzátette, attól tart a kerületi Fidesz-KDNP frakció, hogy ha nem él időben ezzel a lehetőséggel a városvezetés, akkor ez egy idő után már nem fog rendelkezésre állni. Ugyanilyen problémás az a Dob utcai felújítás, amire megvolt az önkormányzati forrás, az építési engedély is, ám a kerület vezetése úgy döntött, nem kíván élni ezzel. Ugyanilyen problematikus a Belső-Erzsébetvárosban bevezetett forgalomátszervezés, valamint azt is példátlannak nevezte, hogy az előző vezetés által megvásárolt Miskolc-Tapolcán lévő gyereküdülő bútorokkal való ellátása sem fog megtörténni, noha erre is volt forrás a költségvetésben.

 

Külföld:

A jobbközép ellenzék pártjai mielőbbi parlamenti beszámolóra szólítják fel az Élő Olaszország kis párt minisztereinek kiválása miatt többség nélkül maradt Giuseppe Conte miniszterelnököt – jelentette be Mariastella Gelmini, a Hajrá Olaszország (FI) képviselőházi frakcióvezetője. Gelmini szerint ellenkező esetben a jobbközép megbénítja a parlament munkáját. Giuseppe Conténak minél előbb be kell számolnia a parlamentben a kormányválság fejleményeiről. „El kell mondania az igazat az olaszoknak, vagyis, hogy az egyetlen ország vagyunk, amely egyszerre küzd az egészségügyi vészhelyzettel és a kormányválsággal” – mondta Gelmini. A Hajrá Olaszország képviselőcsoportjának vezetője hangsúlyozta, hogy a jobbközép pártok készek „megbénítani” a parlament munkáját, ha Conte „tovább húzza az időt”. A parlamenti frakciók csütörtök délutáni ülésükön határoznak arról, mikorra várják a miniszterelnököt beszámolóra, amelyet bizalmi szavazás követhet.


Szívelégtelenség miatt kórházba került Silvio Berlusconi. Silvio Berlusconi hétfő óta egy monacói kórházban van, ahová szívelégtelenség miatt került – közölték a hírügynökségek a volt olasz miniszterelnök személyes orvosára hivatkozva. Az orvos elmondta, hogy a 84 esztendős Berlusconi – akinek mellkasába korábban pészmékert ültettek -, hétfőn Valbonne francia városban lett rosszul. Felhívta bizalmi orvosát, Zangrillót, aki azonnal abba a városba sietett. Zangrillo úgy döntött, hogy páciense számára kockázatos lenne Olaszországba utazni, ehelyett a közelebbi Monacói Hercegségben lévő kórházba vitte őt.

 

Törökországban csütörtökön a kínai CoronaVac vakcina vészhelyzeti alkalmazásával megkezdődött a lakosságnak az új koronavírus elleni tömeges beoltása – jelentette a török sajtó. A kis-ázsiai országban első körben az egészségügyi dolgozókat, majd a 65 évnél idősebbeket oltják be. A védőoltást előzetes regisztrációt követően akár a házi orvosnál, de indokolt esetben otthon is be lehet adatni. A török egészségügyi ellátásban mintegy 1,1 millióan dolgoznak. A várakozások szerint egy hónapon belül minden olyan egészségügyi dolgozó megkapja az oltóanyagot, aki nem a közelmúltban esett át a fertőzésen. A török vezetés 50 millió adagot rendelt a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyártó gyengített vírusokon alapuló CoronaVac nevű védőoltásából. Az első hárommillió adag december végén érkezett meg a 83 millió lakosú országba. A hatóságok bevizsgálták a szállítmányt, a török gyógyszerfelügyelet pedig szerdán engedélyezte a vakcina vészhelyzeti alkalmazását.

Mitch McConnell, a szenátus republikánus párti többségének vezetője még nem döntötte el, hogyan fog szavazni a Donald Trump amerikai elnök ellen indított alkotmányos felelősségre vonási eljárásban (impeachment). A politikus az eljárást elindító képviselőházi szavazás után azt írta párttársainak címzett levelében: majd a szenátusban előadott jogi érvek alapján fog határozni, hogy ő maga megszavazza-e Trump elmozdítását. Az amerikai képviselőház szerdán megszavazta az impeachment megindítását Trump ellen lázadás szításának vádjával a Capitolium ostroma miatt. Az előterjesztést 232 szavazattal fogadták el 192 ellenében. Tíz republikánus párti képviselő is támogatta 222 demokrata párti mellett az impeachment megindítását. McConnell a képviselőházi voksolást követően kijelentette, hogy a felsőház legkorábban január 19-én ülhet össze az ügyben, így az eljárás átcsúszna a demokrata párti Joe Biden elnökségének első napjaiba.

Izraelben már két héttel a koronavírus elleni Pfizer/BioNTech-vakcina első dózisának beadása után mintegy felére csökkent a fertőzöttség a beoltottaknál – írta a The Times of Israel. Izraelben az egészségügyi minisztérium összegezte az oltási kampányt lebonyolító négy egészségbiztosító pénztár eddigi adatait. Ennek során összehasonlították a koronavírus-fertőzöttséget azon százezrek körében, akik már kaptak oltást a december 20-án kezdődött vakcinázási kampányban azon kortárs csoportokkal, akik még nem. A gyógyszergyártók klinikai tesztjeiben résztvevők számának a többszöröse elérhető az egészségbiztosítók pontos adatrögzítése révén, és mivel adatbázisukban az elmúlt harminc év összes egészségügyi információja is megtalálható minden egyes állampolgárról, hasznos ismereteket nyújthatnak az egész világ számára az oltás hatékonyságáról és esetleges mellékhatásokról is, valamint ezek összefüggéséről a korábbi kórképekkel.

 

Gazdaság:

A magyar kivitel Üzbegisztánba tavaly az első tíz hónapban 36 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, és bőven meghaladta a 100 millió dollárt – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön, miután telefonon tárgyalt Sardor Umurzakov miniszterelnök-helyettessel, az üzbég befektetésért és külgazdasági kapcsolatokért felelős miniszterrel.

Szijjártó Péter közösségi média bejegyzésében azt írta, a magyar export bővülése annak is köszönhető, hogy – korábbi ígéretüknek megfelelően – az üzbég hatóságok egyszerűsítették a magyar gyógyszerek ottani regisztrációját.

Hozzátette:  intenzív tárgyalások zajlanak a mezőgazdasági, energetikai és pénzügyi területeken a magyar cégek üzbegisztáni befektetéseiről. A miniszter jelezte, hogy Sardor Umurzakov egy hónap múlva érkezik Budapestre, ugyanis február közepére összehívták a kormányközi gazdasági vegyes bizottság ülését.

 

Időjárás:

 

Pénteken reggel fagyos, de többnyire derült idővel indul a nap. A keleti országrész fölé várható több felhő, míg nyugaton, a szélvédett völgyekben lehet némi párásság.

Napközben a nyugati országrészben nagyrészt napos, hideg idő lesz. Az ország keleti felén, főként a Tiszántúlon és északkeleten (Szabolcs, Borsod) megmarad a szürke felhőzet, és délután, este hószállingózások, gyenge hóesések is előfordulnak.

Este és éjszaka országszerte beborul az ég. Elszórtan, elsősorban keleten és északnyugaton hóesések is előfordulhatnak. Nyugaton marad a szeles idő, másutt gyenge lesz a légmozgás. Hajnalban erős fagy várható, északon, helyenként már közelítheti a -10 fokot a minimum érték.

 

A hőmérséklet jellemző átlaga  péntek reggel  -6 – -3, északon többfelé -8, péntek délután -2 – +2,

szombat reggel -6 – -3, északon többfelé -8  fok körül alakul.