Az biztos, a magyar kormány igyekszik a jó viszonyra

Az biztos, a magyar kormány igyekszik a jó viszonyra

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfón a heti Tv több kérdésére is válaszolt.

A Heti Tv is szerette volna megtudni, az Európai Néppárttal való kapcsolatáról a kormánypártnak.

Gulyás Gergely elmondta, a Fidesz álláspontja változatlan az a Néppárt ügyében, a pártcsalád évek óta vezetői válságban, bajban van, jelenleg a Fidesz az, amelyik az alapértékeket képviseli. Amennyiben ezek megőrzésére van igénye az EPP-nek, akkor abban tud a magyar kormánypárt segíteni, ezen értékek képviseletében közreműködni, ha nem, akkor van más lehetőség.

A Heti Tv arra is választ várt, hogy milyen forgatókönyvvel készül a kormány az új amerikai elnök beiktatása után a két ország kapcsolatait illetően.

A magyar-amerikai kapcsolatok kapcsán a Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte, az Egyesült Államok Magyarország szövetségese, a magyar kormány ennek fényében szeretne az új vezetéssel is együttműködni, az is igaz, hogy ennek alakulásában a nagyobb felet, az USA-t terheli a nagyobb felelősség, de az biztos, a magyar kormány igyekszik a jó viszonyra.

A heti Tv ismételten megkérdezte, hogyan áll a debreceni reptér ügye.

A miniszter megismételte, a kormány tavaly decemberben döntött arról, hogy 51 százalékot szerezhet a repteret üzemeltető cégben. Most zajlik a pénzügyi átvilágítás, ha ez kész, akkor dönthet a kormány a vásárlásról, felmérve a forrásigényeket is.