Joe Bidennek az 1956-os forradalmárok szellemi örököseit kellene támogatni

Joe Bidennek az 1956-os forradalmárok szellemi örököseit kellene támogatni

ifj. Lomnici Zoltán, alkotmányjogász, a Századvég Intézet kutatója a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az amerikai adminisztráció várható lépéseiről.

A kutató beszélt arról a helyzetről, amelyet Irán provokálna ki, azaz egyes vélemények szerint igyekezne a teheráni vezetés egy amerikai lépést kikényszeríteni a még pár napig hivatalban lévő elnök részéről. Lomnici Zoltán szerint arra azért érdemes figyelni, hogy a napokban egy hatalmas menetet szerveznek Donald Trump mellett, aki hatalmas népszerűségnek örven a republikánusok körében, ami azért is érdekes, mert sokan már leírták őt. Ugyanakkor az is igaz, egy republikánus szenátor még egy beadvánnyal szeretné Joe Biden beiktatását késleltetni. Itt jöhet képbe az iráni fenyegetés, amit a külügyminiszterük tett meg, aki egy közösségi bejegyzésében arra utalt, Izrael fogja provokálni Trumpot, hogy amerikai segítséggel robbanjon ki egy háború. A kutató szerint ez biztosan nem fog megtörténni, Irán nem a legmegbízhatóbb ország, és az biztos, Trump nem fog felülni erre az egészre. Közben az Egyesült Államokban Georgia államban lesznek szenátori pótválasztások, amik republikánus siker esetén nagyban képesek lennének korlátozni az új demokrata elnök mozgásterét, akinek biztosan nem lesz egyszerű elnöki ciklusa.

Arra a kérdésre, hogy milyenek lesznek az európai-amerikai kapcsolatok, Lomnici Zoltán kifejtette, miután a mainstream média Trump-ellenességének lettek hatásai, így az európai polgárok biztosan nem tekintenek rossz szemmel a Biden kormányzatra. Bár az is igaz, az új elnöknek vannak tisztázatlan ügyei, amelyek az európai viszonyokat is befolyásolhatja – jelentette ki a kutató. Bár egyesek szerint egy nyugalmas időszak jön el az USA-ban, de az is igaz, az amerikaiak egy erős vezetőre vágynak, ez a Trump iránti nosztalgiában is meglátszik.

Ami a magyar-amerikai kapcsolatuk alakulását illeti, a kutató úgy vélte, rendkívül elszomorító lenne, kicsinyes hozzáállással, ha egyfajta bosszúhadjáratot indítana az új adminisztráció a magyar kormánnyal szemben. Emlékeztetett John Kennedy 1957-es beszédére, ahol azt mondta, a Nyugatnak törlesztenie kell Magyarország felé, mert előtte egy évvel cserbenhagyta a forradalmat. Biden is megemlékezett a forradalomról, ezért is lenne hasznos, ha a magyar jobboldalt támogatná, amelyik szellemi örököse a forradalmároknak – emelte ki Lomnici Zoltán.