A libanoni Hezbollahnak egy év alatt sikerült megdupláznia precíziós rakétáinak a számát

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.12.29.-reggelén 

A vakcina megérkezése a járvány elleni védekezés új szakaszát jelenti, de továbbra is szükség van a lakosság fegyelmezettségére a járványügyi intézkedések betartásában – mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője.

Galgóczi Ágnes közölte: a járvány kezdetétől erre vártak, vagyis arra, hogy a kutatók kifejlesszék a speciális védelmet jelentő, mindenki számára elérhető védőoltást, amellyel a járványt meg lehet állítani. Felidézte: szombaton az első 9750 adagot tartalmazó Pfizer vakcinaszállítmány megérkezett Magyarországra, a kijelölt öt ponton pedig megkezdődött a kórházi ápolók és orvosok oltása. Hozzátette: amint újabb vakcinaszállítmányok érkeznek, folytatódik az egészségügyi dolgozók beoltása, és 2021 első felében – miután várhatóan újabb oltások kapják meg az engedélyt – „több vakcinából választva, nagyobb mennyiségben a tömeges oltás is elkezdődhet”. Emlékeztetett: a kormány 17,5 millió adag oltóanyagot kötött le különböző gyártóknál, a Pfizeren kívül a Modernánál, a Jansennél, a CureVacnál, az Astra-Zenecánál, a Sanofi-GSK-nál és a Novavaxnál. Ezeknek a felhasználása az engedélyeztetésük után kezdődhet. Magyarország az orosz és a kínai vakcinákat is vizsgálja, hiszen minden lehetőséget szeretnének kihasználni, hogy a magyar emberek megkaphassák a védőoltást – mondta Galgóczi Ágnes.

Óriási könnyítést jelent a veszélyhelyzet alatt fennálló keresőképtelenség igazolásában, hogy a szükséges dokumentumok e-mailben is továbbíthatók – közölte Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Kiemelte: a Magyar Közlöny december 24-i számában jelent meg az a kormányrendelet, amely 2021. február 8-ig lehetővé teszi, hogy a keresőképtelenség igazolását – vagyis a táppénzhez szükséges papírt – az orvos elektronikus úton, e-mailben is továbbíthassa a beteg részére. Az orvosi igazolást pedig a beteg is elektronikus úton továbbíthatja a munkáltatója részére, amely azt köteles ebben a formában is fogadni és igazolni – tette hozzá Szentkirályi Alexandra.

 

Az ellenzék utólagos normakontrollt kért az Alkotmánybíróságtól az idén nyáron hatályba lépett társadalombiztosítási törvénymódosítás ügyében, mivel azt embertelennek és igazságtalannak tartja – mondta Korózs Lajos MSZP-s országgyűlési képviselő. Az ellenzéki politikus kiemelte, a kormány kezdeményezésére tavaly elfogadott változtatás lehetővé teszi, hogy „kiszámlázzák” a sürgősségi egészségügyi ellátást azoknak, akik hat hónapon keresztül nem tudják fizetni társadalombiztosítási járulékukat. Korózs Lajos aláhúzta, a törvénymódosítás egyszerre sérti az emberi méltóság és a szolidaritás elvét, valamint a szociális biztonsághoz és az egészségügyi ellátáshoz való jogot, s így ellentétes az alaptörvény több pontjával, az Alkotmánybíróság korábbi döntéseivel, valamint számos nemzetközi szerződéssel.

 

A vakcina megérkezése új szakaszt nyithat a koronavírus-járvány elleni védekezésben, de ehhez az kell, hogy az emberek bízzanak a hatóságokban, és beoltassák magukat – írta Karácsony Gergely főpolgármester hétfőn Facebook-oldalán. „Bizalmat azonban csak a polgáraival őszintén beszélő kormány tud kiérdemelni. A magyar kormány viszont mindent megtesz azért, hogy elkenje a járvánnyal kapcsolatos adatokat” – fogalmazott a főpolgármester.

Karácsony Gergely közölte: a kormány hiába titkolta, mivel az európai statisztikai hivatal adataiból kiderült, hogy Budapesten feleakkora volt a járvány miatti halálozás, mint az ország egészében. Karácsony Gergely kiemelte, a magyar statisztikai hivatal nem közli a halálesetek területi eloszlását, az európai statisztikai hivatal azonban igen. És ezek az adatok megdöbbentőek: egyes megyékben a járvány tetőzésekor csaknem kétszer annyian haltak meg, mint az előző évek azonos időszakában, míg máshol, például Budapesten, ennek a töredékét látjuk – közölte a főpolgármester.

 

Egy 2021 januárjában hatályba lépő rendeletmódosítás szerint a jövőben olyan orvos is elláthat háziorvosi tevékenységet, akinek még nincs meg ehhez a szakképesítése, de van más szakvizsgája – olvasható a Világgazdaságban. A cikk szerint egyebek közt aneszteziológiai és intenzív terápiás, belgyógyászati, foglalkozás-orvostani, gasztroenterológiai, kardiológiai, esetleg urológiai, sebészeti vagy reumatológiai szakvizsgával is betölthető háziorvosi praxis az önkormányzattal szerződve. Ugyanez viszont nem vonatkozik a házi gyermekorvosi feladatok ellátására, ott csak olyan orvos rendelhet, akinek ehhez megvan a képesítése.  Decemberben 844 üresen álló praxis volt Magyarországon: 571 háziorvosi és 273 fogorvosi praxisban nem rendelt orvos – írta a lap a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adataira hivatkozva. Ezekben helyettesítéssel oldják meg a betegellátást. A legrosszabb helyzetben a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében élők vannak, ahol 67 háziorvosi és 15 alapellátó fogorvosi praxis áll üresen.

 

Hiánypótlást kér a Klubrádió szolgáltatójától a Budapest 92,9 MHz frekvenciára vonatkozó pályázat alaki vizsgálata után a médiatanács, míg a másik két pályázó ajánlatát érvénytelennek minősítette – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A közleményben azt írták, hogy a médiatanács a Közösségi Rádiózásért Egyesület és az LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft. ajánlatát minősítette alakilag érvénytelennek. A testület múlt heti ülésén hozott döntése alapján a Kaposvár 93,1 MHz helyi frekvencia közösségi jellegű használatára kiírt eljárás nyertese az egyedüli pályázó Mária Rádió Frekvencia Kft. A tanács elvégezte a Győr 96,4 MHz körzeti és a Mosonmagyaróvár 99,7 MHz helyi frekvenciák közösségi jellegű használatára benyújtott pályázati ajánlatok alaki vizsgálatát, és mindkét esetben nyilvántartásba vette az egyedüli pályázót, a Katolikus Rádió Zrt.-t.

 

Külföld:

 

Az Európai Unió mind a 27 tagországa támogatja az EU és az Egyesült Királyság közötti kereskedelmi kapcsolatokról múlt csütörtökön létrejött megállapodás előzetes, ideiglenes alkalmazásának elindítását január 1-jén – közölte hétfői Twitter-üzenetében Sebastian Fischer, az EU soros elnöki tisztségét betöltő Németország uniós képviseletének szóvivője. Mint írta, az egyezmény alkalmazása zöld utat kapott a tagállamokat képviselő uniós nagykövetektől, akik múlt pénteken kezdték meg az 1246 oldalas EU-brit kereskedelmi megállapodás előzetes átvizsgálását Michel Barnier-nek, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalójának részvételével. Az egyezmény ideiglenes alkalmazása azért vált szükségszerűvé, mert a megállapodást az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia, ami már csak az új évben lesz lehetséges.

 

Az orosz rendfenntartó szervek két tagja meghalt egy lövöldözésben hétfőn a csecsenföldi Groznijban, egy fegyveres banditát agyonlőttek – jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség belügyi forrásra hivatkozva. Egy másik forrás szerint a csecsenföldi főváros központjában, a Vlagyimir Putyin orosz elnökről elnevezett sugárút egyik kereszteződésén rálőttek a rendfenntartókra, akik viszonozták a tüzet, és végeztek egy merénylővel. Később egy másik belügyi forrás azt közölte a hírügynökséggel, hogy egy másik támadó megsebesült a lövöldözésben. A jelentésből nem derült ki, hogy összesen hány fegyveres vett részt a támadásban. A rendőrség lezárta a támadás helyszínét, folyik a vizsgálat a történtek körülményeinek kiderítésére, a helyzet nyugodt.

A libanoni Hezbollahnak egy év alatt sikerült megdupláznia precíziós rakétáinak a számát – derül ki az Irán-barát szervezet vezetőjének interjújából, amelyben kitért az amerikai elnökválasztás nyomán kialakult helyzetre is. Haszan Naszrallah a libanoni al-Majádín televíziós csatornának nyilatkozva leszögezte: jóllehet a szomszédos Izrael mindent megtett, hogy ne jussanak a kívánt fegyverekhez, szervezete immár képes csapást mérni a zsidó állam bármely részére. Hozzátette, hogy „még sok dolog van”, amelyet Izrael nem tud a Hezbollahról. Izrael az utóbbi hónapokban többször felhívta a figyelmet arra, hogy a radikális síita szervezet igyekszik rakétagyártó telepeket létrehozni Libanon területén. Izrael 2006-ban egy hónapos háborút vívott a Hezbollahhal, az összetűzés patthelyzettel ért véget. A négyórás interjú során Naszrallah óvatosságra intett Donald Trump leköszönő amerikai elnök hátralevő hivatali idejével kapcsolatban, „dühödtnek” és „őrültnek” nevezve az elnököt.

 

Izraelben gyors oltási kampánnyal próbálják leküzdeni a koronavírus okozta válságot, vasárnap közel százezer embert oltottak be. A tervek szerint hamarosan napi 150 ezerre emelik az oltások számát, és ha sikerül elérni ezt a tempót, akkor másfél hónap múlva védett lesz 2,25 millió izraeli, a legnagyobb veszélynek kitett emberek. A sikeres és gyors oltási kampány kulcskérdés Benjámin Netanjahu számára a március 23-ai választások előtt, ugyanis rengeteg bírálat érte a kormányfőt a járvány kezelése miatt, és az oltásokkal megpróbálhatja helyrehozni sikeres és hatékony vezetői arculatát. Hétfőre, a harmadik országos zárlat első napjára már elérte a 379 ezret azok száma, akik megkapták a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett oltóanyag első dózisát. Egyelőre csak az egészségügyi dolgozókat és a 60. életévüket betöltötteket oltják, utánuk a pedagógusok és a fiatalabb, krónikus betegségekkel küzdő páciensek következnek. A szakemberek azt remélik, hogy néhány héten belül jelentősen javulni fog a járványügyi helyzet az idősebbek beoltása nyomán, ugyanis elsősorban ők töltik meg a kórházakat.

 

Gazdaság:

 

Budapest legdrágább területe lakásbérlés szempontjából a budai vár, a legolcsóbbak pedig a város szélső területei – ismerteti a Rentingo.com. A közösségi albérletkereső portál elkészítette Budapest albérlettérképét, amely a kerületi bontásnál részletesebben, irányítószám alapján mutatja meg, hogy egy adott területen mekkora az átlagos bérlakás, és mennyi az átlagos albérletár. A térkép adatai szerint a legmagasabb árszínvonalú várban átlagosan négyzetméterenként 3758 forintos bérleti díjjal kell számolni, ezt követi az Andrássy út Opera környéki része, illetve az V. kerület Bazilika és Lánchíd közötti területe, négyzetméterenként 3688 forintos, illetve 3566 forintos bérleti díjjal. Ezzel szemben a legalacsonyabbak a bérleti díjak a XXIII. kerület külső részén, a XVII. kerületben a Rákoshegyen, valamint a XV. kerületnek a Fóti út és Dunakeszi út közötti részén. A térkép alapján ugyanakkor megállapítható, hogy a „központban drágább, külvárosban olcsóbb” alapszabály már sok helyen nem érvényes. Az alberletkalkulator.hu interaktív térképén látható, hogy egy-egy terület átlagárát a területi elhelyezkedés mellett a lakásszerkezet is jelentősen meghatározza.

 

Időjárás:

 

Kedden, a nap nagy részén napos időre számíthatunk, de északkeleten előfordulhat egy-egy gyenge záporeső. Késő délutánra az ország északnyugati felén erősen megnövekszik a felhőzet. Erős, néhol viharos marad a délies szél. Tovább enyhül az idő.

Éjszaka változóan felhős ég mellett, elszórtan alakulhatnak ki gyenge záporok.

A hőmérséklet jellemző átlaga  kedd reggel  északnyugaton   délkeleten +9, kedd délután  északnyugaton  +8, délkeleten +13, szerda  reggel  északon  +3, délen  +7  fok körül alakul.