Új fejezet a magyar-román kapcsolatokban?

Új fejezet a magyar-román kapcsolatokban?

Zsigmond Barna Pál, a Fidesz országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt romániai választás tapasztalatairól.

A politikus beszámolt arról, hogy a hétvégi romániai választások alatt Székelyföldön volt, a voksolás kapcsán azt emelte ki, pozitívumként lehet értékelni, hogy a magyarok jól szerepeltek, köszönhető az összefogásnak, hiszen a magyar szervezetek az RMDSZ listáján indultak el, ami így 6 százalék körüli eredményt ért el. Most az a kérdés, hogy mi fog történni a román belpolitikában, azt meg negatívumként kell értékelni, hogy egy szélsőségesen nacionalista, magyarellenes párt is bejutott. Ez a párt például azzal kampányolt, hogy kizáratná az RMDSZ-t a román parlamentből. Zsigmond Barna Pál szerint ez a jelenlegi román alkotmány szerint lehetetlen, persze alkotmányt módosítani lehetséges, bár ehhez kevesen vannak. Hozzátette, leginkább az a veszélyes, hogy ez a hang megjelent a román belpolitikában. Ez a szélsőséges párt mindezek mellett nagyon keresi a kapcsolatot a román ortodox egyházzal, ám azt nem lehet mondani, hogy az egyház beleszólna az ottani belpolitikába. A képviselő beszélt arról is, hogy az ortodox egyház igen megerősödött, az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatása során, például a görögkatolikus egyházi javakat is megszerezte. Romániában is törvény rendelkezik az egyházi ingatlanok visszaadásáról, a római katolikus egyházi is kapott vissza ingatlanokat, de még nagyon sok nem került újra egyházi kézbe, ami miatt több per is indult.

Ám összességében a választás jól sikerült, most még nem lehet tudni, hogy például az RMDSZ bekerül-e az új kormányba a mérleg nyelveként, a politikus azt reméli, ha igen, akkor ez új fejezetet nyithat a román belpolitikában, de a magyar-román kapcsolatokban is. De az is kérdés, hogy az a nacionalista párt mit tesz, amelyiket leginkább a külföldön élő románok juttattak be a parlamentbe. A politikus szerint bár igen kevesen mentek el szavazni, ami köszönhető a járványtól való félelemnek, ahogy a politikától való kiábrándulásnak is.

A román kormányfő tegnap már benyújtotta a lemondását, hiszen a kutatások minden jóslata ellenére nem ők nyerték meg a választást, hanem az ellenzéki szociáldemokraták, bár egyedül semmiképpen sem tudnak kormányt alakítani.

Amennyiben például az RMDSZ a román kormány tagja lesz, az befolyással lehet a terrorcselekmény előkészítése miatt elítélt két magyar fiatal sorsának alakulásában, ahogy a nyelvhasználat, valamint az egyházi javak visszaszolgáltatása terén is. Ez azért is fontos, mert ezek hiánya jogállamisági kérdéseket vethet fel, persze az is igaz, a jelenlegi európai helyzetben nem indítanak semmiféle eljárást Románia ellen. Látható, az EU most a jogállamisági kérdést politikai alapon használja fel Magyarország és Lengyelországgal szemben.