Erzsébetváros továbbra is stratégiai partnerként tekint az egyházakra

Erzsébetváros továbbra is stratégiai partnerként tekint az egyházakra

Szűcs Balázs református lelkész, a Párbeszéd erzsébetvárosi képviselője, civil- és egyházügyi alpolgármester a Heti Tv Pirkadat című műsorában a munkájáról beszélt.

 

Az alpolgármester elmondta, a mostani koronavírus-járvány kettévágta a terveiket, ez a helyzet mindenkit alkalmazkodásra kényszerít, például minden megbeszélést is online módon tartják meg. Mindezek mellett azt is lehet látni, hogy az emberek belefáradtak már ebbe az egészbe, a karanténba, a korlátozásokba, de az ijedtség is tapasztalható, hiszen a második hullám jóval erősebb, mint amilyen az első volt.

Ám a járványhelyzet ellenére az élet nem áll meg, például nemrégiben adták át Erzsébetvárosban azokat az irodalmi ösztöndíjakat, amiket most alapítottak meg. A díjazottak személyére egy független szakmai zsűri tett javaslatot, Lator László vezetésével.

Szűcs Balázs, aki eredetileg lelkész, elindította már politikusként, közéleti szereplőként a saját közéleti podcastjét Balázsolás címen. Ebben közéleti, erzsébetvárosi ügyeket beszélnek ki, nem feledkezve természetesen a vallási kérdésekről. A most nyilvánosságra kerülő részben az irodalmi ösztöndíjakról és a női irodalomról lesz szó.

Az erzsébetvárosi önkormányzat és az Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tár közösen adott ki egy könyvet, amit Dombi Gábor szerkesztett, aminek az alapját egy kerületi történet adta, Francesco Tirelli Magyarországon élt fagylaltkészítő esetét, aki a Holokauszt alatt sok zsidó gyerek életét mentette meg. Ebből lett egy gyerekeknek szóló mesekönyv, amiben pont ezt az időszakot mutatják be.

Szűcs Balázs, mint a civil és egyházi ügyekért felelős alpolgármester elmondta, a kormányzati elvonások ellenére, amelyek megpróbáljál elleheteleníteni a településeket, Erzsébetváros továbbra is stratégiai partnerként tekint az egyházakra is, már eddig is közel 50 millió forinttal támogatták a kerületi felekezeteket, civil kezdeményezéseket.