A Szeretetkórházban szerencsére nem áll le az élet

A Szeretetkórházban szerencsére nem áll le az élet

Valastyán László, a Mazsihisz Szeretetkórházának műszaki vezetője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a kórházban zajló munkákról, az akkreditációkról, a vírus elleni küzdelmükről.

 

Valastyán László elmondta, a járvány első hulláma enyhébben érintette a Szeretetkórházat, akkor nem volt fertőzött betegük, most már sajnos voltak, igaz az is, a múlt hét óta már nincsen COVID-os betegük. Ugyanakkor az is igaz, tavasszal még sem a hazai egészségügy, sem pedig a kórház sem tudta, hogy mivel is állnak szemben, most már felkészültebben állnak a járvány második hulláma előtt. Jelentősen javultak a kapcsolataik a járványügyi szervekkel, az Operatív Törzzsel, ezektől a szervezetektől rengeteg segítséget kaptak.

A Szeretetkórházban a törvénynek megfelelően tilos a látogatás, a betegfelvétel lassan, de elindult, igaz az is, hogy a bekerülők először egy kéthetes karanténban vannak az intézményen belül, a betegek csak a legszigorúbb negatív tesztek után kerülhetnek fel az osztályokra.

Valastyán László beszélt arról is, hogy a Szeretetkórház a Demján Alapítványhoz fordult az oktatókórházi fejlesztések ügyében, szerencsére az alapítvány vezetője egy jelentős összeggel támogatta meg az elképzeléseket.

A fenntartó Mazsihisz októberben szembesült azzal, hogy a kórház orvosszakmai vezetését meg kell oldani, így egy megbízott orvost nevezett ki az intézmény élére ideiglenesen.

Mindeközben zajlik a Szeretetkórház felújítása, az építési terület teljesen el van zárva a gyógyító részlegektől, a műszaki vezető hozzátette, szerencsére nincsenek csúszásban.

A Mazsihisz Krízismenedzsment döntése értelmében a Szeretetkórházban is online módon ünneplik hanukát, a betegek is így tartják a kapcsolatokat is a hozzátartozóikkal.

Szerencsére sem a járvány, sem az építkezés nem akadályozta meg, hogy a Szeretetkórház megújítsa a rehabilitációs akkreditációját, mellette egy újabbat is szereztek, hiszen oktatókórházzá vált az intézmény. Most az a legnagyobb feladat, hogy a vírus ne törjön be újra.

A kórház dolgozói is nagy terhelésnek vannak kitéve, sokukat úgy kellett egy időre kitiltani, hogy bírják a munkát, sokat kell szervezni, megállás nélkül dolgoznak, a vezetés reggel hattól este tizenegyig megállás nélkül a telefont tartja, hogy minden rendben legyen.

Nemrégiben az EMMI összehívta az egyházi kórházak vezetését a szolgálati törvény kapcsán, a kormányzat befogadta az intézmények minden javaslatát.