Átalakulóban az amerikai-izraeli kapcsolatok?

Átalakulóban az amerikai-izraeli kapcsolatok?

ifj. Lomnici Zoltán, alkotmányjogász, a Századvég Intézet kutatója a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az amerikai elnökválasztást követő új külpolitikai irányzatokról, a lehetőségekről.

Az anticionizmus az antiszemitizmus

A kutató az új amerikai adminisztráció kapcsán megjegyezte, az olyan fórumokon, mint a Project Syndicate, amelyik a demokrata párthoz közel áll megjelentek írások, amelyekben például a Közel-Kelet kapcsán egy erős palesztin állam mellett érveltek. Pedig nem csak Izraelben, de az USA-ban sokan vélekednek úgy, hogy erős palesztin állam megléte mellett nem lehet sikerrel biztosítani Izrael biztonságát, ezért is lesz érzékelhető egy hangsúlyeltolódás, ha az új amerikai külpolitika ezt megfogadja. Az aggódók szerint az sem jó, hogy Joe Biden, aki januárban foglalja el a Fehér Házat már kijelentette, nem kívánja legitimálni innentől kezdve az izraeli telepek bővítését. Bár Netanjahu nagyon szívélyes, baráti üzenetben gratulált a megválasztott elnöknek, a barátjának nevezve, de vélhetően mostantól nem olyan lesz a viszony a két ország között, mint Trump alatt.

Mindezek mellett szerencsére például a magyar-izraeli kapcsolatok kiválóak, a jó viszony a mindenkori magyar vezetést is arra predesztinálja, hogy tegyen is ezért a barátságért. Lomnici Zoltán kijelentette, 2010 óta ennek a barátságnak a minősége csak javult, ezt megerősítette az izraeli miniszterelnök magyarországi látogatása is. Vannak árnyékok, de ezeket a magyar kormány jól kezeli, ez a barátság addig marad ilyen nagyszerű, amíg a magyar kormányzat kiáll a zéró tolerancia mellett. Ezen túlmenően Magyarország nem vesz részt semmilyen anticionista, Izrael elleni fellépésben, mert a kutató szerint az anticionizmus egyenlő az antiszemitizmussal. Ezért is tartja elítélendőnek például a Holokauszt bármiféle relativizálását. Hozzátette azt is, például a most leköszönő amerikai elnök is teljes mértékben beállt Izrael mellé.

Visszatérve az amerikai elnökválasztásra, Lomnici Zoltán szerint nagyon helyesen cselekedett a magyar miniszterelnök, amikor azt nyilatkozta, hogy a magyar kormánynak csak A terve van, ez pedig Donald Trump. Hisz egy olyan vezető mellett állt ki, aki soha nem látott médiaellenszélben ért el jelentős gazdasági sikereket, aki mellette ő az első elnök évek óta, aki nem küldött amerikai katonákat külföldre. Donald Trump békét teremtett például a Közel-Keleten, de ezt nem értékelték a választók, pedig ő volt az, aki megtestesítette az igaz amerikai embert, a self-made jellegével, ennek előnyeivel és természetesen hibáival együtt.