Ebben a kérdésben a zéró tolerancia elvére kell támaszkodni

Ebben a kérdésben a zéró tolerancia elvére kell támaszkodni

Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője az országgyűlés munkájáról, valamint a közéletet érintő ügyekről beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában.

A képviselő beszámolt az Országgyűlés tegnapi üléséről, ahol többek között az orvosok szolgálati jogviszonyáról szóló törvényről is szavaztak, hozzátéve, minden támogató jogszabályt megszavaztak, hiszen a mostani helyzetben a politikusok az egészségügyi dolgozók érdekében is dolgoznak. Nem csak megköszönni kell nekik az emberfeletti munkát, hanem meg is kell becsülni őket, egy életpályát biztosító törvénnyel. Ez egy történelmi lépés volt a törvényhozásban – emelte ki Bajkai István, ezt a lépést még soha nem tette meg senki az elmúlt évtizedekben, a Fidesz-KDNP tervbe vette és meg is valósította. Ez a törvény azért is volt jelentős, mert a megalkotás folyamatában a szakma, az orvosi kamara véleménye is erősen megjelent.

Arra a kérdésre, hogy miként kell megemlékezni azokról, akik a járvány alatt hunytak el, a politikus úgy felelt, a társadalmi emlékezet egy kiemelten fontos eleme az emberi civilizációnak, ezért minden szerettéről, hőséről kell megemlékeznie a társadalomnak. Külön kiemelte a napokban eltávozott Balázs Fecót, akinek a munkássága nyomot hagyott a magyar kultúrában. Nem véletlen, hogy az Emberi méltóság Tanácsa is elismerte nemrégiben a pályáját, az eseményen a laudációt Bajkai István tartotta.

Hétfő óta az ország történetének leghosszabb ideje hivatalban lévő miniszterelnöke lett Orbán Viktor, ezzel kapcsolatban azt mondta el a politikus, hogy az embert próbáló időkben ez a teljesítmény jelentős. Eddig Tisza István volt a leghosszabb ideig kormányfő, Bajkai István szerint mindkét kormányfőről elmondható, korának meghatározó politikusa.

A politikus beszámolt arról, hogy a Törvényalkotási Bizottságban komoly munkát kell végezni, törvényjavaslatok sokaságát kell megtárgyalni. mellette folynak a miniszteri meghallgatások, a mai nap folyamán például Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter lesz a vendégük.

Bajkai István beszélt Demeter Szilárdnak, a PIM főigazgatójának a napokban közzétett publicisztikájáról, hozzátéve, nyilvánvaló, hogy sokakban megütközést keltettek az abban szereplők, azokban, akiknek a felmenői megszenvedték a történelem tragikus időszakait. Nagyon fontos az is, hogy a szerző belátta, nem fogalmazott jól, ezért vissza is vonta az írását. Azt is megjegyezte, nem lehet semmiféle módon relativizálni az antiszemitizmust, a Holokausztot, ami az egész társadalom tragédiája. Hozzátette, ebben a kérdésben a zéró tolerancia elvére kell támaszkodni. Ez az elv az, amelyiket Magyarország követ, ezzel is bizonyítva, hogy Magyarország jogállam, ahol a zsidó emberek biztonságban élhetnek. Ők is, ahogy minden más polgára a nemzetnek, számíthat a kormányra. Bajkai István elmondta, nem volt jó az, amit Demeter Szilárd írt, de látni kell azt is, őt most a baloldal is támadta, az az ellenzék, amelyiket nem zavarta a borsodi időközi választáson egy antiszemita kijelentéseiről elhíresült jelölt. Hozzátette, a kormánypártok az értékalapú politizálásban hisznek, ahol minden ember, minden közösség értéke, érdeke megjelenik.