Ez nem csak egy humanitárius kezdeményezés volt

Ez nem csak egy humanitárius kezdeményezés volt

Azbej Tristan, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára, az üldözött keresztényekért felelős kormányprogram vezetője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a keresztényüldözések elleni feladatokról, a média felelősségéről.

Az államtitkár beszélt a közelgő ünnepekről, megjegyezve, hogy a szélsőséges iszalmista támadások Közel-Keleten a nagyobb keresztény ünnepek táján csúcsosodnak ki, sajnos az előjelek azt mutatják, ez idén sem változik meg. A legutóbbi esetek szerint Európában is tartani kell a támadásoktól, a fenyegetés az valós. Mint hozzátette, ha a keresztényüldözéseket nézi az ember, akkor az látható, olyan gyilkosságok, vértanúságok történnek meg, mint amik a bibliai időkben, vagy az ókori keresztényüldözések idején voltak.

Sokan meglepődtek a legutóbbi nizzai eset kapcsán, de azok, akik nyitott szemmel látnak, azok ismerik az afrikai szörnyűséges helyzetet, ahol komoly vallási alapú gyilkosságok történnek leginkább a keresztények ellen- mondta el Azbej Tristan.

Meg kellé védeni a keresztényeket a világban mindenhol, a magyar kormány, a magyar emberek erőfeszítéseket tesznek, nem csak kiállnak az üldözöttekért, de segítséget is nyújtanak a Hungary Helps Program keretében. Ez nem csak egy humanitárius kezdeményezés volt, volt mögötte egy komoly diplomáciai munka, de volt mellette egy szemléletformálási kísérlet is. A diplomáciai munka eleinte nem hozott sikereket, mert egy ideig nem vett tudomást a keresztényüldözésekről, ám a Trump kormányzat felkarolta az ügyet, amit követtek az európai államok is, már többen is csatlakoztak a programhoz. Ám mindezek ellenére a média nem vett tudomást minderről, a politikus szerint ez valamilyen politikai szándékok miatt alakult így. Véleménye szerint a liberális eszmék követői, akik egyébként a saját értékrendjükkel teljesen összeegyeztethetetlen radikális iszlamizussal szövetkeznek az európai keresztény kultúrkörrel szemben. Bár hátrányos helyzet ellen küzdenek, de valahogy a keresztények érdekében nem emelnek szót. Azbej Tristan kifejtette, a Black Lives Matter mozgalom mellett sokan megszólaltak hírességek, élsportolók, de mindez nem látszik akkor, amikor emberek torkát vágják el európai templomokban.  Hozzátette, bár ezt a média nem hangoztatja, de a keresztény élet is számít. Pedig erről is kéne beszélni, ahogy a tömeges bevándorlás és a radikális iszlamizmus kapcsolatáról.

Azbej Tristan külön is beszélt még a figyelemfelhívás fontosságáról, amit a Hungary Helps rendszeresen megtesz, mint például ma a Vörös Szerdán, amikor is a modernkori keresztényüldözés mártírjaira emlékeznek, több épületet is vörös fényfestéssel ellátva.

A kormány döntése alapján a koronavírus-járvány kezdetén a Hungary Helps nem indított új projekteket, mert minden lehetséges módon az itt élőket akarták megvédeni, ezt eddig sikerrel tették. Ám mindezek mellett a migráció megelőzésében szerepelt vállalt a program, mert aez már nem csak biztonsági, hanem egészségügyi probléma is. Ezen túlmenően most már elindítottak új programokat, mert nem lehetett nem reagálni azokra a szívszaggató kérésekre, amik beérkeztek. Hat országban nyújtottak élelmiszersegélyeket, de a karabahi konfliktus során is jelentős egítséget nyújtottak az üldözött örményeknek.