Az Izraeli Védelmi Erők támadásokat hajtott végre a Hamász Gázai övezetben, reagálva az Askelonra kilőtt rakétákra

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.11.23.-reggelén

Az Izraeli Védelmi Erők támadásokat hajtott végre a Hamász Gázai övezetben, reagálva az Askelonra kilőtt rakétákra

 

 

 

                            Továbbra is elérhető az ingyenes influenza elleni oltóanyag minden magyar állampolgár számára – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). Az országban folyamatos az ingyenes influenza elleni oltások beadása. Az idei influenza szezonban eddig a felnőttek részére biztosított oltóanyag 74 százalékát, míg a 3 év alatti gyermekek rendelkezésére álló négykomponensű vakcina 20 százalékát adták be. Az NNK hetente kér tájékoztatást az influenza elleni oltóanyag fogyásáról annak érdekében, hogy folyamatos legyen az ellátás. Tájékoztatásuk szerint a jelenlegi adatok alapján 13 megyében a rendelkezésre álló készletek elégségesek, ők már nem kértek további oltóanyagot. Azokba a megyékbe, ahol további igény jelentkezett, napokon belül újabb adag vakcinát szállítanak ki.

Sok évtizednyi keleti, kommunista önkényt válthat fel egy nyugati, európai uniós önkény az EU-támogatások jogállamisági kritériumokhoz kötésével – mondta a Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP-) delegációvezetője. „Köszönjük szépen! Mi sem a keleti, sem a nyugati önkényből nem kérünk” – jelentette ki Deutsch Tamás, aki hangsúlyozta, hazug és bosszantó módon a jogállamiság kifejezése mögé bújva akarják a lengyelekre és a magyarokra kényszeríteni például a bevándorlókat, valamint az azonos neműek házasságának elismerését. Kiemelte, a tagállamok egyenjogúságának alapvető feltétele, hogy a legfontosabb kérdésekben mindenkinek a véleménye számít, mindenki érdekeire, szempontjaira oda kell figyelni. Az Európai Unió nemzetállamok hatékony együttműködési mechanikájára épült fel és a siker záloga csak az lehet, ha erről az útról nem tér le – mondta, hozzátéve, az unió alapszerződésében nem véletlenül szerepel az a megoldás, hogy a legfontosabb döntéseket teljes egyetértéssel kell meghozniuk a tagországok állam- és kormányfőinek.

 

Elindult a főváros CT-, MR-programja, amitől rövidebb várólistát és gyorsabb diagnózist várnak – közölte a Főpolgármesteri Hivatal. A közleményben emlékeztettek, hogy a főváros és a kormány korábban megállapodott abban, hogy megépülhet az atlétikai stadion, amelyért cserébe a főváros öt év alatt 50 milliárd forintot kap egészségügyi fejlesztésekre a központi költségvetésből. Ennek részeként érkezett meg a Fővárosi Önkormányzat számlájára az aktuális kétmilliárd forintos támogatás, amelyet a főváros egyből a diagnosztikai vizsgálatok számának növelésére, és ezzel együtt a budapesti daganatos betegséggel beutalt betegek várólistájának csökkentésére költ – írták.

Az LMP szerint a kormány az iparűzési adó beszedésének felfüggesztésével valójában nem a kis- és középvállalkozásokat akarja segíteni, hanem az önkormányzatok akarja megfojtani – mondta a párt társelnöke. Kanász-Nagy Máté úgy fogalmazott, az iparűzési adó felfüggesztésének ötletéről ugyan a „kormány árnyékminisztere”, Parragh László iparkamarai elnök beszélt, de valójában azt Orbán Viktor miniszterelnök gondolta ki azzal a céllal, hogy megbosszulja a legutóbbi önkormányzati választás ellenzéki sikerét. Az ellenzéki politikus szerint ennek az adófajtának az elengedése 800 milliárd forintot vonna el a településektől, ami alapjaiban lehetetlenítené el az embereket segítő önkormányzati szolgáltatásokat.

Szili Katalin, az Országgyűlés volt elnöke, az autonómia ügyeiért felelős miniszterelnöki megbízott a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt egy a jogállamisági vitáról, a kisebbségi jogok be nem tartásáról egyes uniós tagországokban.

Szili Katalin értékelte a magyar és a lengyel kormány vitáját az Európai Unióval. Mint elmondta, egy sajátságos helyzetet élünk, mert például – emelte ki, amikor az EU a jogállamiságról beszél, akkor arról nem esik szó, hogy a kollektív bűnösségről szóló Benes dekrétumok Szlovákiában még hatályban vannak, de arról sem, hogy Romániában a székely autonómiáról még beszélni sem lehet. De ott van Ukrajna, amelyik ugyan nem tagja az EU-nak, de egy megállapodás szerint ugyanazokat a kötelességeket kell betartaniuk a kisebbségek érdekében, mint másoknak, de eltörlik a nemzetiség nyelvoktatást. Mindezekbe az EU nem szól bele, annak ellenére, hogy a szomszéd tagországoknak a kisebbségi jogokat meg kellett adniuk a felvételkor, ám ezekkel azóta is adósak.

 

Külföld:

A koronavírus-járvány második hulláma miatt bevezetett korlátozások meghosszabbítását sürgette a német kormánykoalíció több vezető politikusa. A november 2-án bevezetett korlátozások az eredeti tervek szerint a hónap végén automatikusan megszűnnek. Angela Merkel kancellár és a tartományi kormányfők szerdán tárgyalnak arról, hogy miként folytassák a védekezést decembertől. „Szembe kell nézni a tényekkel”, amelyek azt jelzik, hogy „a zárlatot meg kell hosszabbítani, és el is kell mélyíteni” – mondta Markus Söder bajor kormányfő a Bild am Sonntagnak.  Szerinte két-három hétig kell még fenntartani az alapvető fertőzésvédelmi óvintézkedéseken  túlmutató korlátozásokat, de legalább addig, amíg ötvenre nem süllyed a hét nap alatt regisztrált új fertőződések százezer lakosra vetített száma. Ez a mutató a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) legutóbbi, szombati kimutatása szerint 140,7-en áll. Hasonlóan fogalmazott  Armin Laschet észak-rajna-vesztfáliai miniszterelnök, aki a Welt am Sonntag című vasárnapi lapnak azt mondta, hogy el kell kerülni az ország teljes lezárását, amihez nagyban hozzájárulhat, ha az eddiginél szigorúbban korlátozzák az emberek fertőzésveszéllyel járó érintkezését.

 

Emmanuel Macron francia elnök kifejezte támogatását az örményeknek a nemrég tűzszünettel lezárt örmény-azeri fegyveres konfliktussal kapcsolatban: ellátogatott az örményországi és hegyi-karabahi örmények számára segélyt gyűjtő párizsi civilszervezethez. Franciaországban mintegy 600 ezer fős örmény kisebbség él. A kormány segítségével vasárnap indul Franciaországból Jerevánba az első olyan repülőgép, amely elszállítja a Phoneton nevű civilszervezet által összegyűjtött segélyt a rászorulóknak. Macron a Phoneton székhelyén kijelentette, hogy Franciaország tartozik ezzel a segítséggel annak a 120 ezer örménynek, akinek el kellett menekülnie Hegyi-Karabahból az azeri területfoglalás miatt, valamint annak a körülbelül egymillió örményországi lakosnak, aki „elviselhetetlen körülmények között él”. A Phonetont csütörtökön alapították meg, de azóta már 1,7 millió eurónyi segélyt gyűjtött össze, noha a szervezők szerint ennél sokkal többre van szükség.

 

Romániában meghaladta a tízezret a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma. A stratégiai kommunikációs törzs által vasárnap, kora délután közölt hivatalos adatok szerint a járvány kezdete óta 10 047 koronavírus-fertőzött halt meg Romániában, az elmúlt 24 órában 131-gyel nőtt az áldozatok száma. A hivatalos adatok azt jelzik, hogy Romániában is állandósult a fertőzés terjedésének üteme, immár nem növekednek a fertőzés sarokszámai. Harmadik napja csökken a napi új fertőzések kéthetes átlaga, mely 8361 napi esettel csütörtökön érte el a maximumot. A napi elhalálozások kéthetes átlaga azonban 150 körül ingadozik, és nem kezdett csökkenni.

Az Egyesült Államokban még december közepe előtt megkezdődhet a koronavírus elleni védőoltások beadása – közölte Moncef Slaoui, a kormány által szervezett oltási kampány egyik magas rangú vezetője. A tervünk az, hogy az engedélyezést követő 24 órán belül eljuttatjuk a vakcinát az oltási helyszínekre, azaz december 11-én vagy 12-én megkezdődhet az oltás – mondta Moncef Slaoui a CNN amerikai hírtelevízióban. A Pfizer New York-i székhelyű vállalat és német partnere, a BioNTech pénteken adta be az engedélyeztetési kérelmet az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatalba . A New York Times szerint az FDA a tervei szerint három hétig tanulmányozza a beaványt, ezután vizsgálják meg független szakértők, az ő ülésüket december 10-re tűzték ki. A Pfizer szerdán jelentette be, hogy 95 százalékos hatékonysággal fejezte be a  védőoltás klinikai tesztelésének utolsó szakaszát, és várakozásai szerint idén legalább 50 millió adag vakcinát gyárt, 2021-ben pedig 1,3 milliárd adagot.

Vasárnap a kora reggeli órákban az Izraeli Védelmi Erők támadásokat hajtott végre a Hamász terrorszervezet irányítása alá tartozó Gázai övezetben, reagálva az este Askelonra kilőtt rakétára, ami egy üres raktárba csapódott be. Az izraeli hadsereg vadászgépei és támadó helikopterei számos Hamászhoz tartozó katonai pozíciót megsemmisítettek az övezetben, köztük két rakétagyártó telepet, föld alatti infrastruktúrát és a terrorszervezet haditengerészeti erőinek egyik kiképző létesítményét. Az Izraeli Védelmi Erők nyilatkozata megjegyzi, hogy a légicsapások a korábban, Izraelre kilőtt rakétára válaszul kerültek végrehajtásra, és a hadsereg az övezet irányítóját, a Hamász terrorszervezetet tekinti felelősnek mindenért, ami a területén történik vagy onnan ered. Az Askelont célzo rakétatámadás után röviddel a gázai biztonsági kerítésnél állomásozó csapatok (74. zászlóalj) engedély nélkül tüzérségi lövedéket lőttek ki egy Hamász-posztra. A hadsereg vizsgálja az incidenst.

 

Gazdaság:

 

Számos kedvezményt vezetett már be a kormány a veszélyhelyzet első hónapjában, jelenleg pedig egy általános, minden gazdasági ágazatot segítő, gazdásági-növekedési akcióterv részletein dolgozik – mondta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára.   Az elsőként meghozott intézkedés, az azonnali bértámogatási és adóügyi segítség a bezárások ellenére a vendéglátás és a szabadidő területén több mint 170 ezer, a szálláshelyeknél pedig közel 30 ezer munkahelyet védhet meg – idézte fel az államtitkár. A veszélyhelyzetre specializált bértámogatási program a bruttó bérek 50 százalékát fedezi. A juttatást bruttó 483 ezer forintos fizetésig maradéktalanul, afelett pedig a minimálbér összegének másfélszereséig lehet érvényesíteni, és akár a részmunkaidőben foglalkoztatottak után is igénybe lehet venni – részletezte az államtitkár. A vendéglátásban és a szabadidős ágazatban működő vállalkozásokat a kormány a munkáltatói adóterhek novemberi megfizetése alól is mentesítette.

 

Időjárás:

 

Hétfőn erősen felhős, borongós idő várható, elvétve kisebb esővel, szemerkéléssel. Az északi hegyekben lehet jelentéktelen mennyiségű, vegyes halmazállapotú szitálás is.

Éjszaka is marad a borús égbolt. Több helyen fordulhat elő gyenge eső, szitálás. Az északi, északkeleti határszélen havas eső, hószállingózás sem kizárt. Jelentős mennyiségű csapadék nem valószínű. Hajnalban, észak felől vékonyodni kezd a felhőzet.

A hőmérséklet jellemző átlaga  hétfő reggel -2 – +3, hétfő délután  +3 – +7, kedd reggel -2 – +3fok körül alakul.