Eilatot és a Holt-tenger déli részén fekvő Ein Bokek területén lévő szállodákat „különleges turisztikai szigeteknek” nyilvánította.

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.11.18–reggelén

A koronavírus-fertőzésből gyógyultak vérplazma adásával segíthetnek a súlyos betegeknek – hangsúlyozta az országos tisztifőorvos.  Müller Cecília elmondta, hogy az elmúlt 24 órában 5203 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta 152 659 embernél mutatták ki a vírust, ugyanakkor a gyógyultak száma is egyre nő, jelenleg 34 185-en vannak. Vérplazma adásához a gyógyultak 10 százaléka termel kellő mennyiségű ellenanyagot – közölte, hozzátéve, arra minden gyógyult jelentkezhet, de klinikai vizsgálatnak kell megállapítani, hogy adhatnak-e vérplazmát. Az országos tisztifőorvos nemes cselekedetnek nevezte, ha valaki így segíti a súlyos betegeket. Ismertetése szerint a vérplazmával készen biztosítják a betegeknek azt az ellenanyagot, amelyet szervezetük esetlegesen nem tud termelni.  Közölte: az elmúlt 24 órában 91-en haltak meg, a legfiatalabb elhunyt 25 éves, a legidősebb 95 éves volt. Beszámolt arról, hogy a járvány kezdete óta 3281 elhunytat tartanak nyilván, mintegy hét százalékuknál nem találtak alapbetegséget. A fertőződés általában kísérő betegségként, súlyosbító körülményként jelenik meg; továbbra is a krónikus betegeket és időseket kell védeni – jegyezte meg.

Jogállamisági kérdésekben elfogadhatatlan a kettős mérce” – hangsúlyozta Varga Judit igazságügyi miniszter az Európai Tanács ülésén. A tanács az Európa-ügyi miniszterek részvételével Belgium, Bulgária, Csehország, Dánia és Észtország jogállamisági helyzetét vitatta meg. Az igazságügyi miniszter felszólalásában rámutatott, hogy az Európai Bizottság a kormányzat által kinevezett belga vagy dán médiahatóságok függetlenségével kapcsolatban más standardokat alkalmaz, mint az Országgyűlés által minősített többséggel választott magyar médiatanács esetében. Belgiumban és Dániában az igazságügyi miniszter egyedi ügyekben is utasíthatja az ügyészséget.  Az igazságügyi miniszter felhívta a figyelmet arra is, hogy Dániában egyáltalán nem működik bírákból álló és bírák által választott független testület, amely közreműködhetne a bírókiválasztásban és a bíróságok igazgatásában.

 

A pedagógiai szakszolgálatnál dolgozókra is vonatkozik a heti rendszerességű koronavírus-tesztelés – írja az MTI a családokért felelős tárca nélküli miniszter keddi Facebook-bejegyzésére hivatkozva. Novák Katalin a közzétett videó szerint a kormány 400 millió forintos támogatásával megújult, pedagógiai szakszolgálati feladatot ellátó Korai Fejlesztő Központba látogatott el, ahol az intézmény igazgatójával, Czeizel Barbarával beszélgetett.

A Korai Fejlesztő Központ olyan három évnél fiatalabb gyermekekkel foglalkozik, akiknek a fejlődésében elmaradás, eltérés tapasztalható, például a mozgásuk nem a megfelelő ütemben fejlődik, nem esznek jól, nehezen alszanak el, vagy még nem beszélnek. A pedagógiai szakszolgálat a szülő és a pedagógus munkáját, valamint a nevelési-oktatási intézmény feladatait segíti többek között a nevelési, gyógypedagógiai tanácsadásban, fejlesztő nevelésben, logopédiai, pszichológiai ellátásban, korai fejlesztésben.

A Demokratikus Koalíció (DK) arra kérte a kormányt, hogy a koronavírus-járvány okozta problémák kezelésére vezessen be az osztrákhoz hasonló gazdasági és szociális intézkedéseket. A DK ügyvezető alelnöke hangsúlyozta, az utóbbi időben többször is elhangzott, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Ausztriát tekinti a „magyar víruslabornak”, a követendő példának. Molnár Csaba úgy fogalmazott: a kormányfő hazudik, mert a magyar kabinet a töredékét sem hajtotta végre az osztrák intézkedéseknek. Az EP-képviselő hangsúlyozta, hogy nyugati szomszédunk összesen 18 ezer milliárd forintnak megfelelő eurót költ a családokra, munkahely- és gazdaságvédelemre.

Az LMP csökkentené az autóforgalmat Budapesten, a város élhetőbbé tétele érdekében. A fővárosiak 60 százaléka nem használ autót, mégis szenved a forgalom zajától, bűzétől, a zsúfoltságtól és az ezekből fakadó stressztől, mivel az agglomerációból jórészt autóval érkeznek az emberek – mondta a párt társelnöke és budapesti elnöke.  Ferenczi István budapesti elnök közölte: az LMP-nek több javaslata is van az autóforgalom csökkentésére, például a dugódíj bevezetése, amelyet a párt mind a városban élőkre, mind az ide érkezőkre kivetne. A befolyt összegből megoldható lenne az emberek közlekedési igénye más módon, megteremtve annak lehetőségét, hogy ne kelljen autóba ülni. anász-Nagy Máté társelnök szerint a főváros azért válik egyre élhetetlenebbé, mert a kormány minden egyes célt annak rendel alá, hogy egyre több autó járja az utakat.

 

Külföld:

Magyarországnak és Lengyelországnak fel kell hagynia vétójával az Európai Unió hétéves költségvetésének és a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó alap mintegy 1800 milliárd eurós csomagjának kulcsfontosságú elfogadása érdekében – jelentette ki Michael Roth, az Európai Unió soros elnökségét adó Németország uniós ügyekért felelős államminisztere.  Roth kijelentette: ez már nem a vétók, hanem a gyors és a szolidaritás szellemében való fellépés ideje. „Minden tagország állampolgárai támogatásra számítanak. Nincs mentség a további késlekedésre, ezért arra kérek mindenkit az Európai Unióban, hogy éljen felelősségével” – fogalmazott Roth. Heiko Maas német külügyminiszter bizakodásának adott hangot abban a tekintetben, hogy megoldást lehet találni Magyarország és Lengyelország vétójára. Bejelentette, hogy az elkövetkező órákban és napokban Németország minden érintett féllel megbeszéléseket fog folytatni a megoldás érdekében.

 

Ismét felszámolt a francia rendőrség egy migránstábort Párizs közelében, a nemzeti stadion tövében, ahol augusztus óta fokozatosan több mint 2 ezren telepedtek meg. A többségében afgán, valamint szudáni, etióp és szomáliai menedékkérőket mintegy hetven busszal szállították el a fővárosi régió befogadóközpontjaiba és üres tornacsarnokokba. A tábor kiürítése nyugalomban zajlott, az emberek türelmesen vártak a buszokra a Saint-Denis csatorna partján. Jelentős többségüknek már egy ideje folyamatban van a menedékkérelmi eljárása. A tájékoztatás szerint először mindenkin elvégzik a koronavírus-tesztet. Akinek pozitív az eredménye, azt egy időre elkülönítik, a többiek a 26 kijelölt hely valamelyikébe kerülnek.

 

Fehéroroszország felfüggeszti az emberi jogokról folytatott párbeszédet az Európai Unióval – közölte Uladzimir Makej fehérorosz külügyminiszter az Aljakszandr Lukasenka államfővel külpolitikai kérdésekről tartott értekezletet követően. Az SZB. Belarusz szegodnya című fehérorosz lap értesülése szerint Makej kijelentette, hogy az államfővel folytatott megbeszélésen a fehérorosz-uniós koordinációs csoport munkájának felfüggesztéséről döntöttek. A testületben az együttműködés különböző szféráiról folyt egyeztetés, a többi között az emberi jogokról. „Sosem utasítottuk el kényes kérdések megvitatását” – hangsúlyozta a fehérorosz tárcavezető. „Mostanra viszont azt tapasztaljuk, hogy ezek a kérdések teljesen át vannak politizálva. Ezért nem látjuk értelmét a párbeszéd folytatásának az Európai Unióval az emberi jogokról. Felfüggesztjük ezt a párbeszédet” – tette hozzá.

A NATO súlyos árat fizethet azért, ha túl korán vonja ki csapatait Afganisztánból. Fennáll ugyanis a kockázata, hogy az ország ismét a terroristák menedékévé válik, helyszínt biztosítva a szövetségesek elleni támadások megtervezéséhez és megszervezéséhez – figyelmeztetett a NATO főtitkára. Jens Stoltenberg azt közölte: nehéz döntés előtt áll a katonai szövetség, ugyanis egyetlen tagország sem akar a szükségesnél tovább az ázsiai országban maradni. Kiemelte, a NATO csaknem 20 éves afganisztáni jelenlétét követően azonban a túl korai, vagy az összehangoltság elmaradásával végzett csapatkivonás ára nagyon magas lehet. A főtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet, miután kiszorult Szíriából és Irakból, Afganisztánban éledhet újjá.

A Kneszet néhány nappal korábban jóváhagyott döntésének megfelelően a miniszterek telefonos szavazással Eilatot és a Holt-tenger déli részén fekvő Ein Bokek területén lévő szállodákat „különleges turisztikai szigeteknek” nyilvánította. A fennmaradó korlátozások értelmében Izrael továbbra sem engedélyezi a nem izraeli állampolgárok illetve nem rezidensek belépését az országba. A turista övezetek megnyitását jelentő korlátozások további enyhítése egybeeesik a fertőzési ráta növekedésével. Az egészségügyi minisztérium jelentése szerint az aktív esetek száma hétfőn emelkedett, miközben a gyógyultaknak nyilvánítottak aránya elmaradt az új diagnosztizált esetekhez képest. Kedden összesen 861 új beteget regisztráltak, az aktív esetek száma 8030-ra emelkedett.  Az egészségügyi minisztérium közleménye szerint a turisztikai zöld övezetek területére az intézkedés jóváhagyásától számított 24 óra után léphetnek be azok a belföldi turisták, akik 72 óránál nem régebbi negatív koronavírus-tesztet tudnak felmutatni. Belépéskor vagy újra belépéskor Eilat lakosainak is be kell mutatniuk az előző hét vizsgálati eredményét, vagy ingyenes gyors teszten kell átesniük a város bejáratánál felállított létesítményben.

 

Gazdaság:

Két KC-390-es többcélú sugárhajtású katonai szállító-repülőgépet vásárol Magyarország Brazíliától – számolt be a Portfolio a gyártó Embraer közleményére hivatkozva. A repülőgép beszerzéséről szóló szerződést kedden Budapesten, a Honvédelmi Minisztériumban írták  alá.

Az utóbbi években beszerzett és leginkább személyszállításra használható A319 és a Falcon 7X repülőgépek mellé érkeznek a KC-390-esek –  a Védelmi Beszerzési Ügynökség közleménye szerint. A Honvédség rámpás gépeket kap, amelyek 23 tonna terhet tudnak szállítani. Ez lehet akár jármű, felszerelés, 80 katona vagy 60 ejtőernyős is. A közlemény szerint a KC-390 képes a betonozott kifutópályák mellett a rossz minőségű repülőtereken, akár füves reptereken is leszállni. A gépek az Embraer közleménye szerint alkalmasak a JAS 39 Gripen vadászgépek levegőben való üzemanyag-utántöltésére is, valamint üzemanyag felvételére repülés közben.

A gépek 2023–24-ben érkezhetnek meg Magyarországra.

 

Időjárás:

 

Szerdán napos, száraz idő ígérkezik, de helyenként a reggelre képződő ködfoltok akár tartósabban is megmaradhatnak, azonban előreláthatólag nem ez lesz a jellemző. Gyenge, vagy mérsékelt délies szél fúj.

Éjszaka derült ég, többfelé ködképződés valószínű. Itt-ott talaj menti fagy előfordulhat.

A hőmérséklet jellemző átlaga szerda reggel 3 – 6, szerda délután 10 – 13, a tartós ködben 6,

csütörtök reggel 2 – 5  fok körül alakul.