Becsületességgel, az elvégzett munkával lehet felelni ezekre a méltatlan támadásokra 

Becsületességgel, az elvégzett munkával lehet felelni ezekre a méltatlan támadásokra 

Heisler András, a Mazsihisz elnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a koronavírus-járvány elleni védekezésről, a különböző kritikákról, a kormánnyal való kapcsolatokról.

Az elnök beszámolt arról, hogy továbbra is érvényben van a Mazsihisz Krízismenedzsmentjének a döntése, mely szerint a koronavírus-járvány miatt a zsinagógák továbbra is zárva tartanak, az istentiszteletek online módon vannak megtartva. A BZSH által fenntartott oktatási intézmények üzemelnek, a dolgozókat folyamatosan tesztelik, az iskolában felső tagozattól felfele online zajlik a tanítás a kormány rendelete értelmében.

A Mazsihisz Szeretetkórházában nehéz feladatok állnak a dolgozók előtt. Egyrészt zajlik a felújítás, mellette kell az ellátási feladatokat végezni, de mindezek mellett a vírus is megjelent az intézményben. Az elnök hozzátette, nem csak az épület újul meg, hanem mellette egy orvosszakmyai fejlesztés is zajlik, hiszen a kórház egy geriátriai központtá alakul. Ami a fertőzötteket illeti, Heisler András elmondta, jelenleg mindenki kezelhető állapotban van, ami egy jó hír, már csak azért is, mert a jelek szerint a betegeknél elkezdődött az antitestek kifejlődése is. Miután a kórház igazgatója jelenleg beteg, ezért a fenntartó ideiglenes vezetőt nevezett ki az intézmény élére, mert a jelenlegi kritikus helyzetben szükség van egy operatív irányító vezetőre.

Az elnök beszélt a szervezetet és annak vezetőit érintő támadásokról, amelyek az interneten, a közösségi oldalakon jelentek meg. Heisler András arra a kérdésre, hogy miként bírja ezeket idegekkel, arra azt felelte, nem idegek, hanem becsületesség kérdése, azaz a becsületességgel, az elvégzett munkával lehet felelni ezekre a méltatlan támadásokra. Mellette természetesen a Mazsihisz megtette a szükséges lépéseket, feljelentést tettek.

A Mazsihisz küldöttgyűlésének legutóbbi döntése alapján a szervezet átvette a MAZS alapítói jogait, annak az intézményét, amelyik többek között a Holokauszt túlélők ellátását biztosítja. Ezzel a döntéssel az alapítvány további stratégiájának a kialakítására lehet hatása a legnagyobb hazai zsidó szervezetnek. A MAZS természetesen továbbra is ellátja az eddigi feladatait, ebben semmi változás nem lesz, a programok továbbra is folynak, az idősek ellátásától kezdve a második generációs túlélők megsegítéséig.

Heisler András külön is beszélt a Rumbach utcai zsinagógáról, amelynek ünnepélyes átadása a koronavírus-járvány miatt csúszik. Mint megjegyezte, sokáig gondolkodtak azon, hogy mégis átadják az épületet, de végül Arthur Schneier főrabbi New Yorkból volt az, aki rábeszélte az elnököt arra, hogy nem most, hanem majd tavasszal, amikorra talán már mindenki túl lesz a járványon kerüljön sor az ünnepélyes átadásra. Az épület teljesen elkészült, a civil szervezetek már beköltöztek a számukra fenntartott részbe, el is kezdtek már dolgozni.

Több médiumban és egyéb helyeken is arról lehetett olvasni, hogy a Mazsihisz és a magyar kormány nem a legjobb kapcsolatban áll egymással. Erre az elnök úgy felelt, ezek nem igazak, valójában a Mazsihisz nagyon sok szálon működik együtt a kormánnyal, több tárcával, a kapcsolatuk nagyon aktív.