Választói motiváció és a pártok támogatottsága

Választói motiváció és a pártok támogatottsága

Závecz Tibor, a Závecz Research vezetője a legújabb kutatásukról beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában, amely során a pártok népszerűségét vizsgálták, egyelőre nagy változások nem történtek.

Závecz Tibor a múlt héten megjelent legújabb kutatásukról beszélt, mint elmondta, a pártok támogatottsági listáján nem történt nagy felfordulás, változás. Az ellenzéken belül nem történt átrendeződés, csupán nagyon pici mozgások vannak. Továbbra is kijelenthető, hogy közülük a DK rendelkezik a legnagyobb támogatottsággal, a teljes népességen belül 10 százalékkal, ez körülbelül 800 ezer főt jelent, ami egy jó eredményt hozhatna, ha a párt egyedül vágna neki a választásnak. Őket követi a Momentum, fej-fej mellett a Jobbikkal. Itt vannak változások, ez a két párt 6-7 százalékos támogatottsággal rendelkezik, ez 5-600 ezer főnyi támogatót jelent. Ezt egy szünet követi, majd jön az MSZP 5 százalékos támogatottsággal, ami 400 ezer főt jelent. A szocialisták mögött meg sok-sok 2 százalékos párt következik, a Mi Hazánk, az LMP, a Kétfarkúak, valamint a Párbeszéd. Azt is megjegyezte a kutató, ha az összefogást nézzük, akkor a jelenlegi helyzet szerint az ellenzék például mind a 18 budapesti körzetet megnyerné, persze még messze van 2022. Hozzátette, ennek fényében valószínű az is, hogy a miniszterelnök úgy döntött, nem kívánja a frontembereit elindítani egyéniben a fővárosban.

Ami a kormánypártokat illeti, a Fidesz-KDNP támogatottsága egy kicsit csökkenőben van, mindez úgy következett be, hogy a kormány teljesítményét a járvány kezelése kapcsán a közvélemény pozitívan értékelte. Így az augusztusig megszerzett plusztámogatást októberre elvesztették.

Arra a kérdésre, hogy milyen is a választói motiváció, a kutató elmondta, már régóta vizsgálják, hogy mi határozza meg az embereket a döntéseikben, ezek közé sorolható a kormányzóképesség megítélése. Ez fakadhat tényekből és képzetekből egyaránt. Hozzátette, az még nincs terítéken az emberek fejében, hogy az ellenzéki koalíció valóban képes lesz-e együtt megoldani a problémákat. Azért sincs még terítéken – emelte ki, mert ez még nem jelent meg a Fidesz kampányában. Mihelyst ez témaként feltűnik a kormánypártok kommunikációjában, akkor ez megváltozik. Már vannak példák az összefogásra az önkormányzati választások után, Závecz Tibor szerint az látszik, hogy néhol nyikorogva, de szinte mindenütt működik a közös munka, példaként hozta fel a fővárost, ahol a városvezetők még állják a sarat a kormánnyal szemben. Az ellenzéki szavazók jelenleg csak abban gondolkodnak, hogy a jelenlegi kormányt leváltsák, de még nincsen közös ellenzéki narratíva. Ez azt is jelenti, hogy az ellenzéki pártok még nem eléggé felfűtöttek, azaz a szavazóiknak még csak akarata van, de ezt az akaratot mindenképpen szavazatra kell majd váltani. Ez azért is fontos – jegyezte meg a kutató, mert jelenleg csak a DK szavazói azok, akik biztosabban mennének el szavazni, a többi párt szavazóinak alacsonyabb a részvételi hajlandósága. Az ők aktívvá tétele is komoly feladatot jelent.

Ami a kormány politikáját és a szavazóik hozzáállását tekinti, Závecz Tibor elmondta, véleménye szerint nem kellene a szavazóknak minden egyes nap bizonyságot tenni a harcosságról, a keménységről, már azért sem, mert ez egy biztos tábor. Ám az is igaz, hogy a Fidesz bővíteni akarja a szavazótáborát, ezért előfordulhatnak a kormányzati politikában kompromisszumos lépések, mert a nagyszámú bizonytalanok között nagyon sokan vannak, akik a politikát nem harcként fogják fel. persze az is igaz – tette hozzá, a Fideszben minden szerepre van politikusuk, széles a portfóliója a pártnak. Összességében a kutató nem egy békés, hanem egy nagyon kemény kampányra számít 2022-ben.