Ez a módszer teljes mértékben inkorrekt

Ez a módszer teljes mértékben inkorrekt

Hollik István, a KDNP országgyűlési képviselője, a Fidesz szóvivője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt arról a vitáról, ami az uniós mentőcsomag és Magyarország kapcsán zajlik.

Az EU Magyarországgal és Lengyelországgal szembeni hozzáállással kapcsolatban a politikus elmondta, az uniós mentőcsomag, a Next generation fontos az olyan országok számára, ahol az államadósság meghaladta már a GDP 100 százalékát, azaz ez már nem vicc, pontosabban ez a kölcsön még nagyobb adósságba veri ezeket az államokat. A magyar kormány azért ellenezte sokáig ezt a hitelt, mert itthon az elmúlt évek felelős gazdaságpolitikája következtében csökkent az államadósság, a költségvetés is mindig fegyelmezett keretek között maradt, a hazai gazdaság sosem lépte át a 3 százalékos költségvetési hiányt, sőt volt, amikor ennél jóval kisebb volt. Magyarország stabil lábakon állt, így az országnak igazából nem volt nagy szüksége hitelre, annak ellenére, hogy a válság érintette hazánkat is. A magyar kormány – tette hozzá Hollik István, mindig azt hangsúlyozta, hogy munkával, a gazdaság élénkítésével lehet kijönni a válságból, nem pedig újabb hitelfelvétellel, ami csak elodázza az európai problémákat, nem pedig megoldja azokat. Ám a magyar kormány éppen a déli országok miatt, amelyek valóban a csőd szélén vannak, úgy döntött, belemegy a hitelfelvételbe. Ám arról nem lehet szó, hogy Magyarország ellenfelei az Európai Parlamenten keresztül az egyébként megfoghatatlan jogállamisági klauzulával próbálják meg zsarolni a kormányzatot, a magyar embereket. Tennék ezt annak ellenére, hogy nyáron az unió állam- és kormányfői már megállapodtak a hitellel és a közösség következő hétéves költségvetésével kapcsolatban, ez a módszer teljes mértékben inkorrekt – jelentette ki a képviselő. Az állam- és kormányfők minden részletre kiterjedő megállapodást kötöttek, benne szerepel például a pénzügyi érdekek védelme, azaz meg kell nézni, hogy a közösség mire költi el a pénzét, csak gazdaságfejlesztésre. Amennyiben megvalósul a hitel, úgy az hasznos lesz Magyarországnak, több jelentős fejlesztés megvalósulhat, a tervek szerint egy jelentős vízgazdálkodási projekt is megvalósulhat belőle.

A kormány és a főváros vezetése is egyeztetést tartott a tegnapi napon, ahol több fontos pontban is megállapodtak, de mellette maradtak még megoldásra váró feladatok is. Voltak viták a megállapodás előtt, ezekkel kapcsolatban Hollik István elmondta, azért voltak, mert a kormány határozottan úgy vélekedik, a Budapesten zajló nagy projektekhez a fővárosnak is hozzá kellene tennie a maga részét, ám ez nem működött az elmúlt egy évben. Ezért is döntött a kormány, hogy például a sokat vitatott Biodom befejezésre kerül, mellette a Lánchíd felújítása is elkezdődhet kormányzati hozzájárulással.