Megnyitják a Ben-Gurion nemzetközi repülőteret, amely hetek óta nem üzemelt

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.10.16.-reggelén

A koronavírus-járványt, az ellene való védekezést és az ezzel kapcsolatos európai koordinációt nevezte a csütörtök délután kezdődő európai uniós csúcstalálkozó legfontosabb témájának Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelbe érkezésekor. A kormányfő a Facebook-oldalán elérhető videóban kifejtette: az EU-s állam-, illetve kormányfők péntek estig tartó találkozóján megbeszélik, hogyan tudnák egymást segíteni és a védekezésben létrehozni egy európai szintű koordinációt.

Orbán Viktor reményei szerint kapnak jó híreket arról is, mikor lesz vakcina, ahhoz milyen sorrendben és hogyan lehet majd hozzáférni, ideértve a magyarok lehetőségeit is.

A kormány kész fejlesztéseket és azok költségeit átvállalni a fővárostól, de nem támogatja az adóemelést és Budapest eladósítását – mondta a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára. Fürjes Balázs közölte: a kormány konstruktív javaslattal érkezik Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa (FKT) csütörtök délutáni ülésére. Ha a főváros élni kíván vele, a kormány segítséget nyújt a fővárosi önkormányzatnak, és ez lehetővé teszi az eladósodás, az adóemelés elkerülését, valamint biztosítja a fejlesztések megvalósítását. Azt javasolják, hogy ne legyen újabb hitelfelvétel, ne legyen adóemelés, ne legyen „Karácsony-adó”, és azokat a fejlesztéseket, amelyekben egyetértenek, a költségek teljes átvállalása és fedezete mellett a kormány valósítaná meg a fővárosi önkormányzat helyett – közölte az államtitkár, hozzátéve, hogy a javaslatuk azokra fejlesztésekre vonatkozik, amelyre a főváros 55 milliárd forintot kér a közfejlesztési tanácsban. Fürjes Balázs közölte: az ülésen rögzítették, a kormány odaadja a fővárosnak a korábban megígért hatmilliárd forintot a Lánchíd felújítására, ha a főváros vállalja, hogy a híd 18 hónapnál hosszabb ideig nem lesz lezárva. A pénzt akkor utalják majd, ha már csak ez az összeg hiányzik.

Több mint 50 polgármester kérte az Európai Uniót a 2030-as kibocsátáscsökkentési célok emelésére és a városok részére nyújtott közvetlen Covid-helyreállítási alapok biztosítására – derült ki a Főpolgármesteri Hivatal leveléből. A levélben, amelyet mások mellett az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnökének címeztek, az áll, az Európai Unió vezető szerepe elengedhetetlen ahhoz, hogy a Párizsi Megállapodással összhangban az éves átlaghőmérséklet-növekedés mértékét az iparosodás előtti szinthez képest 1,5 fokra korlátozzák, mivel ez gyors és messzemenő átalakulásokat igényel majd. „Felismerjük azon törekvés szükségességét, hogy Európát éghajlatsemleges pályára állítsuk, amely olyan jövőt teremt, ahol minden ember számára biztosított az egészséges, rugalmas és biztonságos környezet. Itt az ideje az EU 2030-as éghajlat- és energiapolitikai célkitűzések felülvizsgálatára, 2030-ig legalább 55 százalékkal kell csökkenteni a kibocsátást az 1990-es szinthez képest, a tagállamokra nézve kötelező erővel” – hangsúlyozták.

 

Juhász Hajnalka, a KDNP országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában a az Európai Uniót érintő problémákról.

A politikus beszélt arról a lengyel álláspontról, mely szerint Varsó kész vétót emelni az EU következő költségvetése, valamint a gazdasági mentőcsomag kapcsán. Mint megjegyezte, a lengyel vélemény jogos, mert ahogy emlékeztetett rá, nyáron állapodtak meg a közösség állam- és kormányfői, amit történelminek lehet nevezni, miután 27 tagállam jutott közös nevezőre, ám októberben nem történt ebben előrelépés. Hozzátette, amikor a vezetők megállapodtak, az Európai Bizottság már akkor is próbálkozott a jogállamiság behozásával. Vélemény szerint az EB nem is foglalkozhatna a jogállamisági kérdéssel, nem vizsgálhatna tagállamokat, hiszen ez az uniós alapszerződéssel megy szembe, ezt nem lehet másként nevezni, mint egy bújtatott mozgástér-bővítésnek, melynek keretében politikai és ideológiai alaphoz kötnék az uniós pénzek elosztását. Az EB lépését nevezte a lengyel politikus zsarolásnak, amivel szemben lebegtette meg a vétót. Juhász Hajnalka szerint az a baj, hogy a jogállamiság vizsgálatára alkalmaznak bürokratákat az Unióban, helyette pedig lehetne inkább a válság kezelésével foglalkozni. Most van az a helyzet, hogy a V4-es tagállamok és köztük Lengyelország szerepe is megerősödik, a közösség vezetőinek figyelembe kellene venni, hogy a tagállamok egyenértékűek, nem lehet közöttük különbséget tenni. De azt is észre kellene venni – tette hozzá a képviselő, hogy kettős mércét alkalmaz az EU, hiszen például Magyarország esetében az OLAF jelentésre alapozzák véleményüket, ezzel szemben Belgium esetében ezt elfelejtik.

 

Honn Krisztina LMP-s parlamenti képviselő szerint megnövelheti a szülőre várakozás idejét, így súlyos traumát okozhat az örökbefogadásra váró gyermekeknek az a rendeletmódosítás, amely nehezíti, hogy a várakozók egyedülállókhoz kerüljenek. A politikus arra mutatott rá, hogy az emberi erőforrások minisztere által jegyzett, a napokban közzétett rendelet értelmében nem kerülhetnek azonnal egyedülállóhoz azok az örökbefogadásra váró gyermekek, akiknek a saját megyéjükben nem találnak házaspár szülőket. Ebben az esetben az egész országból keresnek számukra örökbefogadó házaspárt, egyedülállóhoz pedig csak akkor kerülhetnek, ha a keresés így is sikertelen volt.

 

Külföld:

Az Európai Unió még az év vége előtt kereskedelmi megállapodást akar kötni az Egyesült Királysággal, de nem minden áron – jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben, az uniós tagállamok állam-, illetve kormányfőinek kétnaposra tervezett tanácskozására érkezve. Michel rövid nyilatkozatában kiemelte, az unió készen áll a tárgyalások folytatására, amelyek folyamán meg akarja védeni a piaci részvétel egyenlő versenyfeltételeit, valamint egyetértésére törekszik egyebek mellett a környezetvédelem, a foglalkoztatás és az állami támogatás területein. A koronavírus-járvánnyal összefüggésben

azt mondta, előrelépést kell tenni a tagállamok közötti együttműködés, és az európai szintű koordináció erősítése terén a vírus terjedésének visszaszorítása érdekében. A klímavédelmet illetően arról beszélt, hogy a tagországoknak az év végéig döntést kell hozniuk a 2030-ra kitűzött célokat illetően. Reményét fejezte ki, hogy a csütörtökön kezdődő tanácskozás alkalmat biztosít azon részletek meghatározásához, amelyek lehetővé teszik a decemberi megállapodás elfogadását. A Twitteren jelezte az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen csütörtökön délután, hogy az egyik munkatársának a koronavírustesztje pozitív lett, így ő elővigyázatosságból elhagyja az Európai Tanács ülését és karanténba vonul. Azt is hozzátette, a saját tesztje negatív lett.

 

 

Németország egy „nagyon nagy második hullám” felszálló ágának elején tart a koronavírus-járványban, és sokkal nagyobb óvatosságra és körültekintésre van szükség ahhoz, hogy ne váljék követhetetlenné a vírus terjedése – mondta a szövetségi kormány kancelláriaminisztere. Helge Braun az ARD országos köztelevíziónak nyilatkozva a tartományi miniszterelnökök és a kancellár, Angela Merkel szerda késő este véget ért tanácskozásán elfogadott szabályokról elmondta, hogy fontos lépést tettek, amely azonban „valószínűleg nem lesz elég” a védekezés sikeréhez. A járvány „szédületes dinamikával” erősödik, és fékezéséhez arra lenne szükség, hogy mindenki csökkentse a felére a fertőzésveszéllyel járó egymás közötti közvetlen fizikai kapcsolatai számát. „Valójában azt kellene mondanunk, hogy mindenki maradjon otthon, mint a március-áprilisi időszakban” – mondta a miniszter, kiemelve, hogy a napokban minden tartományban elkezdődő őszi tanítási szünet „nem az utazások ideje”.

 

Szombattól egy fokozattal emelik Londonban a készenléti szintet a koronavírus-fertőzések terjedési ütemének megfékezése végett. A brit egészségügyi minisztérium csütörtökön tájékoztatta a tervezett lépésről a londoni választókerületek alsóházi képviselőit. Az intézkedés alapján szombattól a 9 millió lakosú brit fővárosban – Nyugat-Európa messze legnagyobb és legnépesebb városában – a jelenlegi közepes helyett a magas készenléti fokozat lép életbe. Az Angliában e héten meghonosított új, háromfokozatú készültségi rendszerben a közepes szint a legalacsonyabb, utána következik a magas, majd a nagyon magas fokozat, egyre szigorodó korlátozásokkal. Az északnyugat-angliai Liverpoolban és tágabb körzetében már a nagyon magas szint van érvényben.

Az izraeli közlekedési minisztérium és az államügyész megegyezett arról, hogy csütörtök éjféltől újra megnyitják a Ben-Gurion nemzetközi repülőteret, amely hetek óta nem üzemelt az országos lezárások miatt – tudta meg a közszolgálati KAN televízió. Az értesülés szerint a közlekedési minisztérium tisztviselői szerdán még megerősítik a döntést Avichai Mandelblit államügyésszel. a beszámoló szerint több ezer izraeli vett előre jegyet a várható nyitás hírére. A turizmus szinte teljes visszaesése az év eleje óta óta 12.1 milliárd sékel, több mint ezer milliárd forintnak megfelelő veszteséget okozott – közölte a

turisztikai minisztérium. Szeptemberben 96 százalékkal esett vissza a külföldi turisták száma az előző évhez képest, 405 ezerről 15 ezerre.

 

Gazdaság:

Válságban vannak a magyarországi fürdők; a járvány miatt a vendégek elmaradása eddig legalább 50 százalékos bevételkiesést okozott az idén, emiatt országszerte csaknem ötezer dolgozó elbocsátására kényszerülnek a cégek 2021 márciusáig, ezért azonnali, kormányzati, ágazatmentő beavatkozásra van szükség – mondta Boros László Attila, a Magyar Fürdőszövetség elnöke. Hozzátette: a fürdők több mint 76 százaléka saját erőből nem képes túlélni a válságot 2021 tavaszáig, mert a járvány első hullámában a tavaszi korlátozások alatt felélték végső tartalékaikat, így most ősszel el kellett kezdeni a leépítéseket. A legfrissebb reprezentatív ágazati kutatásuk szerint tavaly októberhez képest a fürdők 26,3 százalékos létszámcsökkentést terveznek 2021 márciusáig, ami országszerte legalább 4700 munkahely megszűnését jelenti – ismertette. Hozzátette: a fürdők 3/4-e a dolgozók részmunkaidős foglalkoztatására kényszerült. Szeretnék, ha 35 milliárd forintos vissza nem térítendő likviditási alapot hozna létre a kormány az ágazatnak az eddig kiesett és a jövőben kieső bevételek részbeni pótlására, továbbá a munkahelyek megtartása érdekében

 

 

0:20- ILLUSZTRÁCIÓ Időjárás:

 

 

Pénteken kezdetben borongós, majd változóan, de nagyobbrészt erősen felhős időben lesz részünk, elszórtan kisebb esővel, záporra. Délután az északi, északkeleti határszélen zivatar is lehet. Északnyugaton élénk északnyugati, másutt mérsékelt északnyugati, keleten délnyugati szél fúj.

Éjszaka az ország nyugati felén megvastagszik a felhőzet, ott kisebb eső is lehet, míg keleten kevesebb lesz a felhő, ott nem várható számottevő csapadék.

A hőmérséklet jellemző átlaga péntek reggel 6 – 11, péntek délután északnyugaton 8, délkeleten 15,

szombat reggel 6 fok körül alakul.