Az eredmény már látható a hétköznapokban is

Az eredmény már látható a hétköznapokban is

Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézet (NÖRI) főigazgatója a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt megemlékezésekről, a Fiumei úti Sírkertről, valamint a Salgótarján utcai zsidó temetőről.

A főigazgató egy a NÖRI által szervezett megemlékezésről beszélt, ahol Gesler Kálmánra, a neves építész életére, munkásságára hívták fel a figyelmet. Hozzátette, a Fiumei úti Nemzeti Sírkertet azért kapta meg az általa vezetett intézet kezelésbe, hogy itt a lehető legszebb körülmények között lehessen egyszerre emlékezni, sétálni, kulturálódni, kikapcsolódni.

A Fiumei úton a NÖRI a kormány jelentős támogatásának köszönhetően komoly összegeket tudott fordítani a nemzet nagyjai sírjának felújítására, ez az eredmény már látható a hétköznapokban is.

Visszatérve a Gesler megemlékezésre, Radnainé dr. Fogarasi Katalin megjegyezte, az nagy keserűséggel töltötte el, hogy az építészeti iskolák, egyetemek, főiskolák részéről nem volt nagy érdeklődés, noha Gesler Kálmán volt az, aki többek között a Fiumei úti sírkert két nagy mauzóleumát is tervezte. Pedig mint minden rendezvényük, ez is szabadtéren volt megrendezve, bár az is igaz, a középiskolásoknak szerevezett programjaik nagyon népszerűek, főleg az olyan jelentős nemzeti ünnepek előtt, mint október 23-a.

A Salgótarján utcai zsidó temetőről külön beszélt a főigazgató, megjegyezve, az eddigi felújítási munkálatok végére értek, mert a közbeszerzés kifutott, ám a tervek szerint egy új koncepció alapján a munkálatok folytatódni fognak, mert a főváros és az ország történelmének egy jelentős darabja található itt. A NÖRI már egy ideje azon dolgozik, hogy a Salgótarján utcai zsidó temető felkerüljön a világörökségi listára.