Netanjahu hamarosan találkozik a trónörökössel

Az izraeli kormány hétfőn jóváhagyta a múlt hónapban Washingtonban aláírt békeszerződést a zsidó állam és az Egyesült Arab Emírségek között.

A szavazás előtt Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Mohammed bin Zayed al-Nahyan Abu-Dzabi trónörököse telefonbeszélgetést folytattak a kétoldalú kapcsolatok megerősítéséről és a béke kilátásairól a régióban.

A két ország közötti, Egyesült Államok által közvetített megállapodásról, amely teljes diplomáciai és gazdasági kapcsolatok kialakítását vonja maga után, csütörtökön szavaz a Kneszet. A kormány ezt követően hivatalosan megerősíti a megállapodást.

„A kétoldalú kapcsolatok megerősítéséről beszéltünk, megvizsgáltuk a béke kilátásait, valamint a régió stabilitásának, együttműködésének és fejlődésének szükségességét” – idézte az Egyesült Arab Emírségek állami médiája Mohammed bin Zayed sejket.

A miniszterelnök nyilatkozata szerint a hívásra hétvégén került sor és „megállapodtak abban, hogy hamarosan találkoznak”. Netanjahu továbbá kijelentette, úgy véli, a normalizációs megállapodást, melynek hatalmas támogatottsága van Izraelben, a Kneszet haladéktalanul jóváhagyja.

A miniszterelnök azt is közölte, hogy Izrael várhatóan október 20-án fogadja az Egyesült Arab Emírségek küldöttségét. Az Emírségek pénzügyi és gazdasági miniszterei szakmai csapataikkal alkotják a küldöttséget, hogy előmozdítsák a beruházásokat, a légiközlekedési megállapodásokat, a tudományos és technológiai megállapodásokat, valamint az Izraellel folytatott nagykövetségi csereprogramokat.

Az Egyesült Arab Emírségek trónörököse várhatóan nem csatlakozik a küldöttséghez, ami az izraeli küldöttség augusztusi Abu Dzabiban tett látogatásának viszonzása.

Izrael szeptember 15-én a kétoldalú normalizációs megállapodások mellett az Egyesült Arab Emírségekkel valamint Bahreinnel aláírt egy háromoldalú dokumentumot is, amelyet Ábrahám-egyezménynek neveztek el a világ három fő monoteista vallásának pátriárkája után.

Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek az első arab nemzetek, melyek normalizálták a kapcsolataikat Izraellel Egyiptom (1979) és Jordánia (1994) óta.

Az izraeli 12-es csatorna szerint Netanjahu a washingtoni ünnepség előtt kénytelen volt meghatalmazást kérni Gabi Askenázi külügyminisztertől, miután kiderült, hogy nem jogosult aláírni az Egyesült Arab Emírségekkel és Bahreinnel kötött normalizációs megállapodást.

A miniszterelnököt Avichai Mendelblit főügyész hivatala az utolsó pillanatban tájékoztatta az akadályról.

A meghatalmazásért cserébe Askenázi egy záradék hozzáadását kérte, amely előírja, hogy a megállapodás hatályba lépése előtt az izraeli kormánynak meg kell azt erősítenie.

A külügyminiszter, a Kék-Fehér rivális párt vezető tagja, csakúgy, mint a párt vezetője, Beni Gantz védelmi miniszter és rotációs miniszterelnök lemaradt a Washingtonba utazók névsoráról.