Tel-Avivba érkezik az Emírségek két küldöttsége

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.10.13.-reggelén

A családosok, akik igénybe veszik a csokot, visszaigényelhetik az 5 százalékos áfát új otthonuk vásárlásakor – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter. Novák Katalin emlékeztetett, 2021. január 1-jétől kedvezőbbek lesznek az áfaszabályok, kevesebbet kell majd fizetni az új otthonokért: csak 5 százalékos áfát az új építésű otthonok után a mostani 27 százalék helyett. A csokot igénybe vevő családok azonban még az 5 százalékos áfát is visszaigényelhetik – tette hozzá. „Ez tehát annyit jelent, hogy a gyermeket vállalók, a gyermeket nevelők, akik csokot vesznek igénybe az otthonteremtéshez, végső soron egyáltalán nem kell, hogy áfát fizessenek az új építésű otthonok vásárlásakor” – hangsúlyozta Novák Katalin a videóban.

 

 

 

 

 

 

 

A koronavírus a tünetek megjelenése előtt 48 órával már fertőzhet – közölte az országos tisztifőorvos. Müller Cecília a higiéniás szabályok betartását kérte mindenkitől. Úgy fogalmazott: a bevezetett szabályok működnek, ha betartjuk azokat, tudjuk laposítani a járványgörbét, ami a koronavírus első hulláma alatt is cél volt. Felhívta a figyelmet a maszk helyes használatára, a távolságtartásra, és arra, hogy nagy felelősség hárul mindenkire. Fontos, hogy saját magunk, közösségünk és családunk egészségének megtartása érdekében ne lanyhuljon a figyelem – kérte az országos tisztifőorvos. Müller Cecília elmondta, hogy az elmúlt 24 órában 1173 fővel nőtt a beazonosított, pozitív koronavírus fertőzöttek száma, így már 26 832 főt tartanak nyilván aktív fertőzöttként. Jelezte, hogy ebben az időszakban tizennégyen hunytak el, életkoruk 55 és 78 év között volt, mindannyian krónikus betegségekkel küzdöttek. A tisztifőorvos megemlítette, hogy jelenleg 154 ember van lélegeztetőgépen, a gyógyultak száma meghaladja a 11 ezret, míg a járvány ideje alatt már 843 097 PCR-tesztet végeztek el.

A Demokratikus Koalíció (DK) arra szólítja fel a kormányt, hogy az óvodákban és az iskolákban tegyék lehetővé az ingyenes koronavírus-tesztelést. A DK frakcióvezető-helyettese arra hivatkozott, hogy egy felmérés szerint a pedagógusok háromnegyede veszélyeztetve érzi magát a járvány miatt. Arató Gergely hozzátette, jelenleg az esetek döntő részében a bizonyítottan fertőzött tanárok közeli munkatársait és diákjait sem tesztelik. Ez pedig azzal fenyeget, hogy később iskolákat kell bezárni – fűzte hozzá. Az ellenzéki politikus arra is felszólított, hogy a veszélyeztetett korú vagy állapotú pedagógusok, illetve a beteg és veszélyeztetett diákok számára biztosítsák a digitális oktatás lehetőségét.

 

Dr. Lénárd Rita, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) alelnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a kormányfővel történt megállapodás fontosabb pontjairól, annak sikereiről, valamint azokról a pontokról, ahol még további egyeztetések szükségesek.  A kamara alelnöke értékelte a miniszterelnökkel történt találkozót. Mint elmondta, azt nagy eredménynek tartja, hogy a kormányfő változatás nélkül fogadta el a MOK bértábláját, mellette azt is kiemelte, hogy sikerült megállapodniuk arról is, hogy a hálapénz kivezetése megtörténik, hozzátéve, ez számára is fontos, mert az egyetem elvégzése óta erre várt. Ám volt a megállapodásnak egy harmadik pontja is, ami ugyanilyen fontos, ez pedig az egészségügy struktúraváltása, hiszen amennyiben ez nem történik meg, úgy a hiány megmarad a területen, ami meg szüli a hálapénz lehetőségét. Mind a kamara, mind pedig a miniszterelnök abban állapodtak meg, hogy közösen kezdenek el gondolkodni egy struktúraváltáson, ezt pedig a következő év január 1-én már szeretné látni is a kormányfő. Ez azért is fontos lépés, mert tudni kell, a hazai egészségügyhöz több mint harminc éve nem nyúltak hozzá, azaz ki lehet jelenteni, az egészségügyben nem valósult meg a rendszerváltás.

 

A hétvégén 99 esetben intézkedtek a rendőrök a védelmi intézkedések megszegése miatt – mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese. Kiss Róbert alezredes elmondta: 35 alkalommal azért jártak el, mert a tömegközlekedési eszközön utazók nem vagy nem megfelelő módon viselték a maszkot, 33 embert figyelmeztettek, kettővel szemben szabálysértési feljelentést tettek. Hatvannégy esetben azért intézkedtek, mert üzletben, vendéglátóhelyen vagy más közintézményben nem tartották be a védelmi szabályokat. Emiatt 54 figyelmeztetés mellett 7 helyszíni bírságot róttak ki, három embert feljelentettek. A hétvégén személyforgalomban az országon való áthaladás szabályainak megsértése miatt 61 esetben intézkedtek, a vendéglátó helyeken mindössze egyszer tapasztalták a korlátozott nyitva tartás megszegését – tette hozzá.

 

Külföld:

Magyarország szempontjából veszélyes, és az európai uniós szerződésekkel teljes mértékben ellentétes az a javaslat, amely szerint az unió külpolitikai döntéseihez a jövőben nem kellene egyhangúság – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Luxembourgban, az európai uniós tagországok külügyminisztereinek tanácsülését követően. Szijjártó Péter online tájékoztatásában azt mondta, a javaslat, amelyet a liberális fősodorhoz tartozó kormányok és maga Brüsszel próbál erőltetni, szembe megy az európai szabályokkal, amelyek úgy rendelkeznek, hogy az unió politikai döntéseit csak egyhangúlag hozhatja meg. Magyarország azért tartja károsnak és igazságtalannak, ha a döntések nem egyhangúsággal születnének, mert a döntések negatív hatásai az unió minden tagországát érintenék, azokat is, amelyeknek a szempontjait nem vették figyelembe – emelte ki a miniszter.

Az európai uniós országok külügyminiszterei hétfőn megállapodtak, hogy az elcsalt elnökválasztás lebonyolításában és a békés tüntetők elleni brutális fellépésekben részes belarusz állami tisztségviselők újabb csoportja ellen léptetnek életbe szankciókat. Ennek keretében büntetőintézkedésekkel fogják sújtani Alekszandr Lukasenkót, akit az EU nem ismer el az ország törvényes vezetőjének.   Josep Borrell uniós kül és biztonságpolitikai főképviselője a szigorítást az elmúlt napok fejleményeivel magyarázta: szerinte a minszki vezetés egyáltalán nem adta tanújelét annak, hogy hajlandó a párbeszédre, a demokratikus átmenetet biztosító intézkedésekre. A tárcavezetők francia-német javaslatra egyhangúan határoztak az Alekszej Navalnij orosz ellenzéki aktivista megmérgezéséért felelős oroszországi személyek elleni büntetőintézkedések bevezetéséről is. A technikai részleteket szakértőkből álló munkacsoportok fogják kidolgozni a következő napokban, hangzott el a luxembourgi tanácskozás után.

Az Európai Uniónak keményebbnek kell lennie a jogállamisági kérdésekben, mert lehet tartani attól, hogy a szervezet a tekintélyelvű tagországok túszává válik – jelentette ki a Financial Timesnak adott interjújában a szlovák államfő. Zuzana Čaputová felszólította az EU-tagországokat, hogy függesszék fel azoknak a kormányoknak a támogatását, amelyek megsértik a közös alapértékeket. Az interjúban a szlovák államfő arról is beszélt, hogy megfelelő mechanizmus kell a jogállam kikényszerítésére, mert ha nem lesz szigorítás, akkor azok fognak diktálni, akik nem akarják követni az európai normákat.    Most nyílik arra lehetőség, hogy pontosan határozzák meg a jogállam fogalmát  – mondta Zuzana Čaputová. Jelezte, ő támogatja az egyhangú tagországi döntéshozatali mechanizmus megszüntetését, ami helyett az lenne a jó,  ha az Európai Tanács kétharmaddal dönt külpolitikai kérdésekben. Szerinte azért is futott zátonyra  a Magyarország és Lengyelország elleni jogállamisági eljárás, mert a magyar és lengyel kormány védi egymást, nélkülük pedig az EU nem tud egyhangú döntést hozni.

 

Az izraeli kormány jóváhagyta az Egyesült Arab Emírségekkel született egyezményt a két ország kapcsolatának normalizálásáról, és Benjámin Netanjahu miniszterelnök hamarosan találkozni fog az abu-dzabi trónörökössel. A kormány egyhangúlag fogadta el az amerikai közvetítéssel az Emírségekkel és Bahreinnel megszületett, és szeptember közepén Washingtonban, a Fehér házban aláírt megállapodást, de az izraeli törvények szerint még a kneszetben, a törvényhozásban is meg kell szavazni az új nemzetközi egyezmény törvénybe iktatását. Netanjahu telefonbeszélgetésben állapodott meg találkozójukról  az Egyesült Arab Emírségek tényleges vezetőjével, akivel kölcsönösen meghívták egymást. Jövő hétfőn és szerdán várhatóan már Tel-Avivba érkezik az Emírségek két küldöttsége valószínűleg az abu-dzabi pénzügyminiszter és a gazdasági miniszter vezetésével, melyek Izraelben miniszterelnöki és a külügyminisztériumi találkozókon segítik elő a két ország kapcsolatfelvételét.

 

Gazdaság:

 

Két amerikai közgazdász, Paul Robert Milgrom és Robert Butler Wilson, a Stanford egyetem két professzora nyerte el az idei közgazdasági Nobel-emlékdíjat az árverések mechanizmusának elméleti és gyakorlati kutatásában végzett munkájukért – jelentette be a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. A svéd jegybank által 1968-ban alapított közgazdasági Nobel-emlékdíjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia ítéli oda. Idén tízmillió svéd korona (1,1 millió dollár) pénzjutalommal jár a díj. Az akadémia a döntés indoklásában kiemelte, hogy a két professzor az aukciós elmélet tökéletesítéséért folytatott munkájával és új aukciós formák kitalálásával egyaránt hasznot hozott vevőknek, eladóknak és adófizetőknek szerte a világban. Az általuk kifejlesztett aukciós formákat felhasználják rádiófrekvenciák, halászati kvóták és repülőtéri részidők (slot) értékesítésében. Paul R. Milgrom 72 éves, Robert B. Wilson pedig 83 éves.

 

Időjárás:

 

Keddre előreláthatólag nem javul a helyzet: országszerte erős, gyakran viharos szél fúj, nyugati országrészben északnyugati, a keleti térségben délnyugati irányból.

Borongós időben további jelentős mennyiségű eső esik. Délelőtt az északkeleti térséget is eléri a tartós, kiadós csapadékmező, különösen az ország északi felén jelentős esőre kell számítani. Délután, várhatóan a déli megyékben gyengül, megszűnik a csapadék. Tovább csökken a hőmérséklet, északkeleten is megkezdődik a lehűlés.

Éjjel már inkább az északi országrészben várható eső, erős szél. Délen vékonyodik a felhőzet, gyengül a szél. A hőmérséklet jellemző átlaga  kedd reggel nyugaton 6, délkeleten 11,  kedd délután7, északkeleten 19, szerda reggel   4 – 7ok körül alakul.