A magyar kormány Azerbajdzsánt támogatja a világ egyik legősibb keresztény területével szemben .

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.10.02.-reggelén

Jövő év elején megkezdjük a 13. havi nyugdíj visszaépítését – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök az idősek világnapján. A kormányfő a Facebookon közzétett videójában az Idősügyi Tanács ülése után közölte: a legfontosabb téma a 13. havi nyugdíj volt, hiszen mindenkit az izgat, hogy miután a járvány nemcsak az embereket, hanem a gazdaságot is megviseli, vajon lehetőség lesz-e a arra, hogy a korábban vállaltak szerint a 13. havi nyugdíj visszaépítése megkezdődjön.  A következő hónapok az idősek szempontjából nehezek lesznek, mert az ország választópolgárai úgy döntöttek, hogy ősszel nem zárjuk le újra az ország működését, hanem folyamatosan működésben tartjuk az intézményeket, az iskolákat, a munkahelyeket, a sportlétesítményeket, a színházakat és az Idősügyi Tanácshoz hasonló fórumokat is – folytatta a miniszterelnök.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a kormányinfón válaszoltak az újságírók kérdéseire, a Heti Tv több témában is kíváncsi volt a kormány véleményére.

A román helyhatósági választások végeredményét látva, egyes román politikusok szerint a voksolásba Magyarország beavatkozott.

A Heti Tv a magyar kormány válaszát szerette volna megtudni.

A miniszter elmondta, nem tudja, hogy ezek a vádak min alapszanak. Azt természetesnek mondta, hogy az anyaországból több politikus, közéleti szereplő támogatta az RMDSZ-t, hiszen ezt a módszert egyébként a Velencei Bizottság is legitimnek nevezte. Igaz az is, a magyarországi támogatások nem személyesek voltak, hiszen a megjelenést a koronavírus-járvány meggátolta.

Visszatérve az EurópaiBizottság  alelnökével, Vera Jurovával folyó vitára, a Heti Tv azt szerette volna megtudni, hogy mi lesz a kormány következő lépése, esetleg a V4-ek fognak közösen fellépni, netán a cseh miniszterelnököt kérik meg, hogy vonja meg a bizalmat a jelöltjétől?

Gulyás Gergely kijelentette, erre már azért sem kerülhet sor, mert erre egyetlen kormánynak sincs ráhatása, az Európai Bizottság független a kormányoktól. Csak az EB elnökének van ilyen jogköre, ha ő lemondásra szólít fel egy uniós biztost, akkor az köteles benyújtani a lemondását.

A Heti Tv ugyancsak kíváncsi volt arra, hogy mi a magyar kormány álláspontja az örmény-azeri konfliktus kapcsán, van-e, lehet-e valamilyen szerepe a Hungary Helps Programnak?

Gulyás Gergely ismertette, a magyar kormány minden ilyen konfliktusban a békés megoldásokat támogatja, ahogy a nemzetközi jogban fontos tény, az államok határainak integritása mellett is mindenképp kiáll.

A Heti Tv továbbra is kíváncsi volt régi vesszőparipájára, a reptér ügyére.

Ezért volt kíváncsi arra, hogy most, hogy szinte semmilyen forgalom nincsen a Liszt Ferenc repülőtéren, nem lenne hasznos most tárgyalni az üzemeltetővel a körülmények miatt? Nem lehetne-e most ajánlatot tenni a megvételre?

A kancelláriaminiszter kiemelte, a kormány nagyon sajnálatosnak tartja, hogy a reptér nem magyar tulajdonban van és nagyon örülne, ha ez másképp lenne. Ha ezzel kapcsolatban lesz valamilyen további bejelentésre lehetőség, akkor ezt a kormány megteszi.

A miniszterelnök szerint az amerikai elnökválasztáson nincs B terve a kormánynak, azaz egyértelműen Trump elnök mellett kötelezi el magát.

A Heti Tv szerette volna megtudni, valóban nincs B terv? Nem okoz problémákat, ha a másik jelölt győz?

Gulyás Gergely szerint ebben az esetben a másik jelölt lesz a következő elnök, ám véleménye szerint ez a magyar kormánynak rossz lenne, de a közép-európai régiónak is.

A Heti Tv kíváncsi volt arra is, tervezi-e a kormány a tavaszihoz hasonló veszélyhelyzet kihirdetését, minek kell ahhoz történnie, hogy ezt megcselekedjék?

A miniszter kijelentette, rendkívüli jogrendet akkor kell bevezetni, ha az alapvető jogok korlátozására van szükség vagy pedig akkor, ha olyan gyors törvényhozásra van szükség, hogy ehhez a Parlamentet sincs idő megvárni. Ez a helyzet pillanatnyilag nincs így, a kormány reméli, hogy nem is kerül rá sor. Az a szándék, hogy az ország normális keretek között működjön, az utóbbi adatok ezt támasztják alá. Az oltásokkal kapcsolatos kérdésre, a kormányszóvivő elmondta, meg kell várni az Operatív Törzs döntését. Azért tette ingyenessé a kormány az influenza elleni oltást, hogy megakadályozzák a vírus terjedését.

 

Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője, a heti Tv Pirkadat című műsorában a romániai önkormányzati választás sikereiről, az Európai Bizottság alelnökének szavairól, valamint az erzsébetvárosi problémákról beszélt.

A politikus beszámolt arról, hogy a hétvégén Erdélyben járt, ahol az önkormányzati választáson több településen is sikereket értek el a magyar jelöltek, így Marosvásárhelyen is, ahol húsz év után újra magyar polgármester vezetheti a várost. Sós Zoltán az új városvezető az egész eddigi élete egy példakép – tette hozzá, aki megmutatta, hogyan kell viselkedni a politikában. A győzelmének az ad még jelentőséget, hogy nagyon sok román ember is őt támogatta, biztosan azért, mert nekik is elegük lett abból a mocsárból, amit az eddigi vezető teremtett. Sós Zoltánban azt is becsülték, hogy bár megtehette volna, de nem maradt más országokban, hanem mindenképpen vissza akart menni a szülőföldjére, de azt is értékelték, hogy az élete egy nyitott könyv, amiben nincsenek titkok.

A képviselő az országgyűlési választás kampányában tett ígéretet a társasházi törvény módosítására, mint elmondta, ígéretét tartja, az általa elkészített javaslat egyeztetése már megkezdődött, a javaslat elkészült, a benyújtásról pedig a kormánypárti frakciókkal és a kormányzattal is egyeztetni fog.

 

Külföld:

A magyar kormány Azerbajdzsánt támogatja a világ egyik legősibb keresztény területével szemben .  A kormány a külpolitikában is a keresztény gondolkodású politikát képviseli – hangsúlyozta a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára csütörtökön Győrben, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) Önkormányzati Tanácsának ülésén. Az államtitkár üldözött keresztényekkel kapcsolatos megjegyzése azért is lényeges, mert éppen csütörtökön derült ki, hogy a kormány a hegyi-karabahi konfliktusban az őskeresztény Örményország helyett Azerbajdzsán oldalán áll.   Az üldözött keresztények segítéséről szólva az államtitkár azt mondta, hogy ma a világban a vallásuk miatt üldözöttek nyolcvan százaléka keresztény, ez mintegy 250 millió embert jelent. Az üldöztetésről az elmúlt években sokat lehetett hallani Európában, de a keresztények védelméről nem – jegyezte meg. Hozzátette, ezzel szemben a magyar kormány a Hungary Helps és más különböző programokon keresztül segített az üldözötteknek.

 

Az Európai Bizottság felszólító levelet küldött az Egyesült Királyságnak, mert álláspontja szerint a brit fél megszegte az EU-tagsága megszűnéséről (Brexit) szóló megállapodásból eredő kötelezettségeit – közölte az uniós bizottság elnöke. A testület azért küldte a kötelezettségszegési eljárás első lépését jelentő felszólítólevelet, mert a brit kormány szeptemberben olyan törvényjavaslatot terjesztett be a belső piacáról, amely az elfogadása esetén sértené a Brexit-megállapodás Írországról és Észak-Írországról szóló jegyzőkönyvének rendelkezéseit – részletezte Ursula Von der Leyen. Emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió és az Egyesült Királyság köteles teljesíteni a megállapodásból fakadó kötelezettségeit, és köteles tartózkodni minden intézkedéstől, amely veszélyeztetheti a közösen megfogalmazott célkitűzések megvalósítását.

 

Alekszej Navalnij szerint Vlagyimir Putyin orosz államfő adott utasítást a megmérgezésére, és a bűncselekmény indítéka az lehet, hogy a Kreml igyekszik megakadályozni a fehéroroszországi válsághoz hasonló folyamatok beindulását. Az orosz ellenzéki politikus erről a novicsok típusú szovjet harci idegméreg egy új fejlesztésű fajtájával elkövetett támadás óta adott első interjújában beszélt, amely csütörtökön jelent meg a Der Spiegel című német hírmagazin hírportálján. „Nem ajándékozom meg Putyint azzal, hogy nem térek vissza Oroszországba” – mondta Alekszej Navalnij, aki szavai szerint napról napra jobban van, szellemi képességeit teljes mértékben visszaszerezte, és berlini orvosai segítségével gyorsan halad előre fizikai felépülése. „Most az a dolgom, hogy az a fickó legyek, aki nem fél. És nem is félek!” – mondta Navalnij, aki szerint megmérgezésének egyetlen lehetséges magyarázata, hogy „a Kreml érzi, hogy rendkívüli eszközöket kell alkalmazni egy +fehérorosz forgatókönyv+ megakadályozásához. A rendszer a túlélésért küzd, és ennek következményeit tapasztaltuk meg éppen”.

 

Tizenhét Ukrajnából és Beloruszból Tel-Aviv felé tartó járaton találtak egyértelműen koronavírussal fertőzött utasokat – közölte összefoglalójában az izraeli 12-es hírcsatorna. A minden évben a zsidó újévkor, ros hásánákor megtartott zarándoklaton ultraortodox zsidók tízezrei keresik fel az ukrajnai Umán városában nyugvó Náchmán rabbi sírját. Idén az ukrán hatóságok a koronavírus-járvány miatt nem engedélyezték a beutazást, ennek ellenére több ezer izraelinek sikerült eljutnia a helyszínre és Umánban tölteni az ünnepet. A legtöbb zarándok azóta visszatért Izraelbe, ám többen is koronavírussal fertőződtek meg közülük. Számos hazautazó zarándok annak ellenére szállt repülőgépre, hogy a betegség tüneteit mutatta – közölték az egészségügyi tisztviselők a hírcsatornával. Többen nem voltak hajlandók együttműködni a koronavírus vizsgálatában sem – tették hozzá a tisztviselők. Nem hajlandók tesztelni, nem hajlandók együttműködni és nem teszik nyilvánvalóvá, hogy karanténba kerültek.

 

Gazdaság:

 

A magyar vasúti járműgyártás a valaha volt legnagyobb megrendelését kapta az egyiptomi nemzeti vasúttársaságtól, ez a két ország közötti gazdasági együttműködés eddigi legkomolyabb eredménye – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Kairóban. Szijjártó Péter közölte, hogy az egyiptomi vasúttársaság az összes általa használt vasúti kocsi nagyjából egyharmadát lecseréli, és az erről kiírt tendert egy magyar-orosz konzorcium nyerte, így 674 kocsit a Dunakeszi Járműjavító Kft. fog legyártani a következő három évben. „Összességében kicsit több mint egymilliárd eurós megrendelésről van szó, aminek több mint fele a magyar gazdaságba érkezik majd be” – mondta.

 

Időjárás:

 

Pénteken változóan, a délután második felében borongós idő várható. Kisebb eső, zápor elsősorban északon, északkeleten alakulhat ki. Jelentősebb csapadék azonban már nem valószínű. Megélénkül, nyugaton meg is erősödik a déli szél, és ezzel együtt jelentős melegedés kezdődik. Éjszaka csapadék már sehol nem hullik, mindenütt vékonyodik, szakadozik a felhőzet. Délkeleten tovább erősödik a szél.  A  hőmérséklet jellemző átlaga  péntek reggel 8 – 13, péntek délután  északon 18, délen 24, szombat   reggel 10 – 16 fok körül alakul.