Rumbach Sebestyén utcai zsinagógával ismerkedett Szijjártó Péter

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.09.30- reggelén 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ellátogatott a budapesti Rumbach Sebestyén utcai zsinagógába, ahol Heisler Andrással, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökével tárgyalt. A látogatást követő zárt körű megbeszélésen Heisler András köszönetét fejezte ki a magyar-izraeli kapcsolatok példás alakulása miatt, majd rövid áttekintést adott a magyarországi zsidó közösség helyzetéről és a közeljövő terveiről.     „Ennek kapcsán a Mazsihisz elnöke kiemelte mindazon területeket, ahol közös sikerek szem előtt tartásával fejleszteni lehetne a magyar kormány és a Mazsihisz kapcsolatait” – írták. A tárgyaláson szó esett a nemzetközi zsidó szervezetekkel folytatott konstruktív párbeszédről is. E kapcsolatok fontosságát jelzi, hogy a megbeszélésen részt vett Ligeti András, a Zsidó Világkongresszus Európai Ügyekért Felelős Koordinátora is – fűzték hozzá.

 

 

Orbán Viktor miniszterelnök levélben fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, melyben tájékoztatta, hogy Magyarországot és a magyar  embereket sértő kijelentései miatt felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatokat a testület alelnökével, Vera Jourovával – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Hozzátette: Orbán Viktor álláspontja szerint az EU-biztosnak a tisztségéből való távozása elengedhetetlenül szükséges. A magyar miniszterelnök leszögezte: „Magyarország 2004-es csatlakozása óta az Európai Unió elkötelezett tagja. Vitás kérdésekben mindig – és legtöbbször eredménnyel – törekedtünk a megegyezésre. Értékeljük (Ursula von der Leyen) elnök asszony bizottsági elnöki munkáját”. Orbán Viktor kifejtette: „Vera Jourová bizottsági alelnök Magyarországot sértő szavai miatt kénytelen vagyok elnök asszonyhoz fordulni. A bizottság alelnöke Magyarországot nyilvánosan ‘beteg demokráciának’ nevezte, és azzal sértegette az Európai Unió magyar polgárait, hogy ‘nincsenek abban a helyzetben, hogy önálló véleményt alkossanak.’ E kijelentések nemcsak a demokratikusan megválasztott magyar kormány elleni – lassan már szokásosnak tekinthető – támadást jelentenek, de sértőek Magyarországra és a magyar emberekre. Az előbbi helytelen, az utóbbi elfogadhatatlan” – írta a kormányfő.

 

Novemberben húsz százalékkal emeli a kormány az ápolók és az egészségügyi szakdolgozók fizetését, azon az 500 ezer forinton kívül, amit még a nyáron biztosított az egészségügyi dolgozók számára – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára Maglódon. Rétvári Bence a maglódi egészségügyi központ ünnepélyes átadóján arról beszélt, fontos segítség a településeknek, hogy az állam az egészségügyi fejlesztéseikhez támogatást nyújt. Hozzátette: fontos, hogy legyen, aki ezekben az egészségházakban dolgozik, ezért meghatározó, hogy Magyarországon 68,6 százalékkal csökkent az elmúlt évtizedben a külföldi munkavállaláshoz engedélyt kérő orvosok száma és megfeleződött az ilyet kérő ápolóké is. Az orvosi egyetemeken 30-50 százalékkal többen végeznek, mint egy évtizede, ezért a működési engedéllyel rendelkező orvosok száma 34 ezerről 39 ezerre emelkedett – fűzte hozzá.

 

Demokráciaőröket vár az MSZP, akik védeni akarják a 2022-es választások tisztaságát, mert a köztársaságpárti szavazók „nem dőlhetnek hátra” – mondta Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke .

Legalább egy, de inkább két delegáltat várnak a mintegy 10 280 szavazókör mindegyikébe – mondta.  Azt is hozzátette: a 2018-as országgyűlési választás előtt „rohamosan kezdték visszamondani” a szavazóköri delegáltak a részvételt, miután Orbán Viktor március 15-iki beszédében közölte: a választás után erkölcsi, politikai és jogi elégtételt fognak venni, s az utolsó pillanatig fenntartotta a fenyegetettség érzetét. Kunhalmi Ágnes  kiemelte: ilyen korán, mint idén, még egy választás előtt sem született meg ilyen fontos egyezség a köztársaságpárti ellenzéki pártok között.
Minden ilyen pártnál lehet jelentkezni, várják azok jelentkezését, akik „erőt éreznek magukban” és tettre készek, hogy vigyázzanak arra: a választáson a csalás gyanúja se merüljön fel – mondta.

 

A Demokratikus Koalíció felszólította a kormányt, hogy duplázza meg a családi pótlék összegét. A DK elnökségi tagja arra hivatkozott, hogy Németországban a koronavírus-járvány miatt minden gyermek után 300 eurós, vagyis körülbelül 110 ezer forintos egyszeri juttatást kapnak a családok. Ráczné Földi Judit hangsúlyozta, tisztában vannak azzal, hogy a magyar és a német gazdaságot nem lehet összehasonlítani. Az azonban elvárható, hogy ha a kormány az elmúlt tíz évben nem emelte a családi pótlékot, akkor azt legalább most, a válság idején tegye meg – jelentette ki.

 

Külföld:

Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének teljes a bizalma Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős alelnökben – közölte Dana Spinant, az uniós bizottság szóvivője a brüsszeli testület szokásos sajtótájékoztatóján. A szóvivő megerősítette, hogy Ursula von der Leyen megkapta Orbán Viktor miniszterelnök levelét, amelyben lemondásra szólította fel a cseh uniós biztost, Vera Jourovát. Hozzátette az uniós bizottság elnöke válaszolni fog a levélre. Elmondta azt is, hogy a jogállamiság magyarországi helyzetével kapcsolatos bizottsági aggályok jól ismertek, amellyel a szerdán bemutatni tervezett, jogállamiságról szóló jelentés fog részletesen foglalkozni. A jelentés valamennyi uniós tagállam jogállamisági helyzetét elemzi majd – tette hozzá.

 

A visegrádi négyek „blokádja” veszélyezteti az Európai Unió gazdasági helyreállítási alapja működésbe lépését Vincenzo Amendola, az olasz kormány EU-s államtitkára szerint, aki Németország közvetítését szorgalmazta a La Repubblica című napilapban megjelent interjúban. Amendola úgy vélte, a visegrádi országok a jogállamiságról folytatott vita miatt vétójogukkal élhetnek. Hasonlóképpen vétót emelhetnek az úgynevezett „takarékos négyek” is. A vétók kereszttüze leállíthatja a gazdasági helyreállítási források felhasználásának folyamatát – mondta.  Olaszországnak a legnagyobb, több mint kétszáz milliárd eurós összeget szánták, a mintegy száz programból álló csomagot Róma október közepéig nyújtja be Brüsszelben. Ellenállás jelentkezett olyan államok részéről, mint Lengyelország és Magyarország, melyek nem fogadnak el beavatkozást vagy feltételszabást a jogállamiság kérdésében, valamint az úgynevezett takarékos négyek között, amelyek nyomást gyakorolnak azért, hogy a jogállamiság elengedhetetlennek számítson a források felhasználásához” – foglalta össze Vincenzo Amendola.

 

A vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahban kitört harcok azonnali beszüntetését és az Athén és Ankara közt a földközi-tengeri földgázmezők miatt kialakult vita békés rendezését sürgette Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Krétán Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnökkel folytatott megbeszélései után. A térség egyik legnagyobb haditengerészeti támaszpontjának számító krétai településen tartott sajtótájékoztatóján az amerikai diplomácia vezetője azt mondta, a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahban és az örmény-azeri határvidék más térségeiben kitört fegyveres konfliktust a feleknek tárgyalásos úton kell rendezniük, mégpedig az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet  úgynevezett minszki csoportjának égisze alatt.  A vitatott hovatartozású térségben és az örmény-azeri határvidék más területein vasárnap kezdődött el ismét a csaknem harminc éve rövidebb-hosszabb megszakításokkal tartó fegyveres harc. A két, egymással szomszédos korábbi szovjet köztársaság területi vitája a Szovjetunió megszűnésekor, 1991-ben kezdődött, amikor a túlnyomórészt örmények lakta Hegyi-Karabah elszakadt Azerbajdzsántól és kinyilvánította függetlenségét, Baku pedig fegyverrel lépett föl a szakadárok ellen.

 

A jövő évben esedékes izraeli elnökválasztáson való indulását jelentette be Jehuda Glick, korábbi parlamenti képviselő, aki leginkább a jeruzsálemi Templom-hegyen ügyében folytatott tevékenysége által vált ismertté – írja a The Times of Israel. A Reuven Rivlin által betöltött államelnöki szék 2021 nyarán üresedik majd meg. Izraelben az elnöki funkció leginkább szimbolikus, az elnököt hétévente a Kneszet választja. Glick nemrég közzétett üzenetében arra kéri a képviselőket, hogy támogassák jelölését: Látom mi történik ma országunkban és rendkívüli fájdalmat okoz a szétszakítottság.”„Hiányoznak azok az idők, amikor országunkra minta-társadalomként lehetett tekinteni,  a más nemzeteknek fényt mutató társadalomként és nem a harc és a gyűlölet társadalmaként. Ehhez kell visszatérnünk” – mondta Glick. Az elnöki székért persze mások is indulnak, így Amir Peretz munkapárti politikus, a jelenleg az egészségügyi miniszteri széket birtokló Yuli Edelstein és a Szochnut vezetője, Isaac Herzog.

 

Gazdaság:

 

Magyarországon építi fel első európai gyárát a Lenovo, a termelés 2021 elején már el is kezdődhet – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter a beruházás keddi sajtótájékoztatóján Budapesten. Szijjártó Péter közölte, hogy a kínai cég számítógépgyártó üzeme a Pest megyei Üllőn épül fel 8,2 milliárd forintból. A beruházás több szakaszban csaknem ezer új munkahelyet teremt, és a legkorszerűbb technológiákat telepíti Magyarországra, a kormány ezért 2 milliárd forinttal járul hozzá a 30 ezer négyzetméteres gyártócsarnok költségeihez – tette hozzá.

A tárcavezető szerint az állami támogatást az is indokolja, hogy a Lenovo az itt készülő termékek több mint 90 százalékát külföldön értékesíti, így jelentős összeggel gyarapítja az exportteljesítményt. A nemzetközi cégek a válság miatt sorra jelentik be a termelési korlátozásokat, de az újraindítás „nem lesz automatikus”. A járvány után a gyártási kapacitások világszerte oda összpontosulnak majd, ahol a leghatékonyabban működhetnek és a legkedvezőbb befektetési környezetet találják – hangsúlyozta.

 

Időjárás:

 

Szerdán szeles, az ország keleti felén borongós idő várható, gyenge esőkkel, míg a Dunántúlon a napsütésé lesz a főszerep, de délután ott is előfordulhat gyenge zápor. Északkeleten kifejezetten hideg lesz, másutt kellemesebben alakul a hőmérséklet.  Éjszaka szerte az országban borongós időre készülhetünk, elszórtan, de sokfelé előforduló kisebb esőkkel.  A hőmérséklet jellemző átlaga szerda reggel 6 – 11, szerda délután délen 20, északkeleten 14, csütörtök reggel 9 – 12 fok körül alakul.