A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.09.05.-reggelén 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.09.05.-reggelén 

Csak a saját nemzeti érdekeit őszintén és bátran felvállaló tagállamok alkothatnak hosszú távon is sikeres európai közösséget, hiszen „erős nemzetek nélkül Európa is csak gyenge maradhat” – jelentette ki az igazságügyi miniszter a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) rendezett fórumon. Varga Judit az NKE és az Igazságügyi Minisztérium közös, Nemzetek Európája elnevezésű karrierprogramjának nyitóünnepségén úgy fogalmazott: „olyan Európát szeretnénk, amely valóban tiszteletben tartja nemzeti identitásunkat és intellektuális szuverenitásunkat, véleményünk különbözőségét és (…) a magyar emberek akaratát”. A miniszter ezért elengedhetetlennek nevezte, hogy egy olyan magyar szakértői apparátus épüljön ki, amely hisz a nemzetállamok szoros együttműködésén alapuló Európa és a szuverén Magyarország jövőjében. Közölte: a karrierprogram célja, hogy minél több, Magyarországot határozottan és hatékonyan képviselő szakembert képezzenek, és közülük minél többen kerüljenek vezető pozícióba az Európai Unió intézményeinél. Varga Judit felidézte: az EU alapítóatyáinak célja volt, hogy tanulva a történelem hibáiból az európai országokat egy olyan szövetséggé kovácsolják, amely „hosszú időre garantálja a békét, a biztonságot, és a gyarapodást”.

Az MSZP a koronavírus-járvány társadalmi-gazdasági hatásainak kezelése érdekében védelmi javaslatcsomagot nyújt be az Országgyűlésnek, amelyben többek között a munkanélküli ellátás összegének növelését, a bértámogatási program folytatását és a koronavírustesztek ingyenességét kezdeményezi – jelentette be az MSZP elnöke. Tóth Bertalan a kezdeményezést azzal indokolta, hogy a kormány eddigi intézkedései elkésettek és szűkmarkúak voltak, a társadalmi válság megelőzése sikertelen volt, hiszen 400 ezren vannak munka nélkül, és 200 ezer olyan család van, amely semmilyen munkanélküli ellátásban nem részesül. Hozzátette: a kabinet sikerpropagandájának ellentmondanak a valós gazdasági mutatók, a GDP esése, az árak emelkedése, az államadósság és az államháztartási hiány alakulása. Közölte: az MSZP ezért ismét a parlament elé terjeszti korábban megfogalmazott ötpontos védelmi csomagját, amely bemutatja, hogyan kellene a magyar családoknak segíteni, megelőzve a megélhetési válság elmélyülését.

Az LMP felszólítja a kormányt, hogy az Országgyűlés első őszi ülésnapján nyújtsa be az idei költségvetés módosítását, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese szerint ugyanis a büdzsé „összeomlott”. Csárdi Antal kijelentette: elfogadhatatlan, hogy a kabinet nem hívta össze az Országgyűlés rendkívüli ülését a költségvetés módosítása érdekébe már a nyáron, akkor, amikor kiderült, hogy a 2020 második negyedévében 13,5 százalékkal esett vissza a bruttó hazai termék (GDP) . Úgy fogalmazott: ez akkor „kutya kötelessége lett volna” a kormánynak, és „szégyellje magát”, amiért ezt nem tette meg.   Szerinte a büdzsé összeomlásával a Pénzügyminisztérium is tisztában van, hiszen az idei évre várható gazdasági visszaesés mértékét 3,8 százalékról 7-9 százalékra növelte a tárca.

Tóth Ádám, a Borsod megyei időközi országgyűlési képviselőválasztás független jelöltje, az Igen, Szolidaritás Magyarországért Mozgalom  – rövidítve:   ISZOMM  – támogatottja a Heti Tv Pirkadat című műsorában esélyeiről, a választókörzet jövőjéről beszélt.

A jelölt az esélyeket illetően azt mondta, remény mindig van, így a győzelemre is, a helyi választók vannak olyan bölcsek, hogy képesek eldönteni, ki az Igai jelölt és ki az, aki csupán pártérdekeket szolgál. saját ismertségét tekintve azt jegyezte meg Tóth Ádám, hogy politikai vonalon még nem eléggé ismert, de Szerencsen és környékén alaposan ismerik, a családját is. Mindenképpen szeretne az összes településre eljutni, ez nagy feladat, hiszen több mint 40 település tartozik ide. A kampány persze pénzbe kerül, de az is igaz, függetlenként nem áll rendelkezésre anyi forrás, mint a pártjelölteknek.

Ha képviselő lesz, akkor elsősorban az lesz a feladata, hogy a térségben élők minden baját, gondját meghallgassa és tegyen az emberekért.

Az ellenzéki összefogás jelöltjéről azt mondta el, az furcsa, hogy a baloldali pártok egy nem baloldali jelöltet támogatnak. Hozzátette, a vetélytársa kijelentéseitől teljes mértékben elhatárolódik, véleménye szerint az ellenzéki pártoknak is ezt kellett volna tenni, helyette azonban úgy néz ki, az elveiket adják fel.

Arra a kérdésre, hogy mi mozgatja leginkább, Tóth Ádám úgy felelt, a tettvágy, hiszen az elmúlt harminc évben nem történt érdemleges változás a választókörzetben. Egy-két település szépült, megújult, köszönhetően az aktuális kormányoknak, de mellette vannak olyan falvak, ahol nem történt változás, ahol az emberek egykor meg tudtak élni a mezőgazdaságból. Vissza kellene orientálódni vidékre, egyre jobban kellene figyelni Kelet-Magyarországra.

 

Külföld:

Az Európai Uniónak (EU) az Északi Áramlat-2 gázvezeték építésének leállításával kell válaszolnia Moszkvának Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus megmérgezésére – mondta Norbert Röttgen, a német szövetségi parlament (Bundestag) külügyi bizottságának elnöke. A kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöki tisztségére pályázó politikus a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádióban sugárzott interjúban kiemelte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök „csak az erő nyelvét érti”, a szankciók formái közül pedig csak a legfőbb orosz exportcikkek közé tartozó földgáz kivitelét korlátozó gazdasági büntetőintézkedések hatnak rá. Ezért le kell állítani az orosz földgázt a Balti-tenger alatt Németországba szállító Északi Áramlat vezetékhálózat második vezetékpárjának lefektetését – mondta a tekintélyes CDU-s politikus, kiemelve, hogy legfőbb ideje megteremteni az „igaz európai külpolitikát, különben Putyin nem veszi komolyan Európát”. Ugyancsak az Északi Áramlat-2 építésének leállítását tartja lehetséges szankciónak Wolfgang Ischinger, a müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencia (MSC) igazgatója.

 

A Facebook csütörtökön közölte, hogy nem fogad új politikai hirdetéseket az amerikai elnökválasztást megelőző héten. A világ legnagyobb közösségi oldala egyúttal bejelentette, hogy megjelöli azokat a bejegyzéseket, amelyek a végeredmény hivatalos közzétételét megelőzően győztesnek állítja be egyik vagy másik felet. Emellett kiszélesíti a szavazástól való eltántorítást célzó tartalmak kategóriáját, és válogatás nélkül törli az ilyen bejegyzéseket. Mark Zuckerberg, a vállalat igazgatója a változásokat nyilvánosságra hozó Facebook-bejegyzésében azt írta: aggasztják a koronavírus-járvány miatt a választók előtt álló egyedi kihívások, amelyek sokakat levélszavazásra ösztönöznek. „Az is nyugtalanít, hogy nemzetünk megosztottsága, illetve az esetlegesen napokig vagy hetekig tartó szavazatszámlálási folyamat miatt megnőhet a zavargások kockázata az országban” – tette hozzá.

 

Törökországban péntektől országszerte betiltják a lakodalmakat és a hasonló vigasságokat az ismét egyre gyorsuló koronavírus-járvány megfékezése céljából. Az intézkedés kiterjed az eljegyzési szertartásokra, a lánybúcsúkra, valamint a fiúk körülmetélése utáni ünnepségekre is. Polgári esküvőt továbbra is lehet tartani, de a dokumentum kiköti, hogy a ceremónia egy óránál tovább nem tarthat. A szertartás keretében egyúttal tilos lesz a tánc, illetve bárminemű étel, ital felszolgálása a víz kivételével. Azok pedig, akik 65 évnél idősebbek vagy 15 évnél fiatalabbak, és nem rokonai legalább másodfokon a menyasszonynak vagy a vőlegénynek, nem vehetnek részt az esküvőn.

 

Újabb rekorddal több mint háromezer új koronavírus-hordozót azonosítottak Izraelben szerdán. Az egészségügyi minisztérium csütörtöki adatközlése szerint 3150 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak Izraelben, ami a járvány tavaszi kitörése óta mért legmagasabb szám. A szerdán elvégzett 32 962 teszt 9,5 százaléka bizonyult pozitívnak. A SARS-CoV-2-vírus okozta okozta betegségben február óta 976-an haltak meg Izraelben, jelenleg 855 koronavírusos beteget ápolnak a kórházakban országszerte, közülük 426-an súlyos állapotban vannak, és 124 embert lélegeztetőgépre kellett tenni. Ismét összeült csütörtökön a koronavírus-kabinet, hogy megvitassa a következő lépéseket a járvány terjedése ellen. A közszolgálati rádió híradása szerint elsősorban a Roni Gamzu koronavírus-biztos meghatározta „piros” besorolású településekről vitatkoznak, hogy miféle kritériumok alapján kerüljenek a városok és falvak ebbe a legkockázatosabb csoportba, és hogy mely településeket sorolják az eddigi 23 mellé a továbbiakban. Nyolc „piros” övezet teljes, és 22 másik település éjszakai kijárási korlátozásairól is dönthetnek a súlyosbodó helyzet nyomán a miniszterek. Eddig gazdasági okokból megpróbálták elkerülni a vesztegzár bevezetését, de a fertőzöttek emelkedő száma úgy tűnik, megköveteli ezt a lépést.

 

Gazdaság:

 

A magyar átlagbérek 2018-ban és 2019-ben is a régió középmezőnyébe tartoztak, az Eurostat adatai szerint az elmúlt két évben Magyarországon az átlagbérek magasabbak voltak, mint Szlovákiában és Romániában, de nem érték el a Csehországban és Lengyelországban mért szintet – mondta az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatója. Sebestyén Géza a rendezvényen mutatta be az alapítvány Ki előzött le kit? című elemzését, amelyben a régión belül főként a magyar és a román átlagbérek változására koncentráltak. Közölte, a vizsgálatban megállapították, hogy Magyarországon egy átlagos munkaképes korú ember éves jövedelme vásárlóerőparitáson számolva 3176 euróval nőtt 2018-ra 2010-hez képest, Romániában viszont  ugyanebben az időszakban csupán 2735 euróval emelkedett. Sebestyén Géza elmondta, a tavaly létrejött alapítvány mértékadó, objektív gazdasági elemzésekkel akarja bemutatni Magyarország helyzetét és egyúttal reagálni kíván a médiában megjelenő, a magyar gazdaság teljesítményével összefüggő álhírekre  is.

 

Időjárás:

 

Szombaton további melegedés várható gyenge, északnyugaton olykor élénkebb D-i széllel. Zömében felhőtlen, derült égbolt, szikrázó napsütés lesz a jellemző, csak az északnyugati országrész fölé várható mérsékelt gomolyfelhőzet a délután folyamán. Éjjel, az északnyugati határszélen, elvétve előfordulhat záporeső, mérsékelt zivatar. Másutt, azaz az ország túlnyomó részén folytatódik a nyugodt, csillagfényes idő.

A hőmérséklet jellemző átlaga  szombat reggel  12 – 17,   szombat délután   északon 26,  délen  30 fok körül alakul.