Nem komisszárkodni kellene, hanem tudomásul venni, ez egy gazdasági unió

Nem komisszárkodni kellene, hanem tudomásul venni, ez egy gazdasági unió

ifj. Lomnici Zoltán, alkotmányjogász, a Századvég Intézet kutatója a Heti Tv Pirkadat című műsorában a bledi V4-es csúcs európai tapasztalatairól beszélt.

A kutató beszélt a bledi találkozóról, valamint arról, hogy az EU nem mindenben ért egyet az ott elhangzottakkal. Mint kifejtette, ki lehet jelenteni, a koronavírus-járvány az Európai uniót felkészületlenül érte, ahogy az is kitűnik, a közép-európai országokban sokkal jobbak a járványadatok, mint Nyugaton. Ebben nagy felelőssége van Brüsszelnek is – tette hozzá, elsősorban közegészségügyi szempontból. A közösség központja, amikor egy tagállam saját hatáskörben tesz meg lépéseket, akkor azt némi gyanakvással kezeli. Most éppen a V4-es együttműködést nézik így. Az EU-val való mostani probléma magja az volt, hogy Magyarország a járványra hivatkozva lezárta a határait, ami egy helyes döntés volt, ráadásul ezt az uniós alapszerződések ezt lehetővé is teszik. Mellette a magyar kormány a visegrádi országok kapcsán engedményt tett, elsősorban a járványadatokra hivatkozva. Az EU következő lépéséről nem lehet tudni, akár a kötelezettségszegési eljárás is felmerülhet, ám a kutató szerint ez már kissé nevetséges lenne.

Lomnici Zoltán szerint érdemes lenne figyelemmel lenni arra is, hogy az EU-ban szankciós eljárásokat csak és kizárólag komoly gazdasági ügyek miatt indítottak, hiszen ez a közösség elsősorban gazdasági alapokra helyezkedett. Nem komisszárkodni kellene, hanem tudomásul venni, ez egy gazdasági unió. Pláne nem olyan tagállamokat megpróbálni megbüntetni, amelyek az EU gazdasági motorjának tekinthetők.

A kutató, mint nemzetközi jogász értékelte a német-orosz viszonyt, leginkább az orosz ellenzéki vezető megmérgezése kapcsán, amiért a német vezetés erős kritikával illette az oroszokat. Hozzátett6e, ez a helyzet azért is mondható pikánsnak, mert az EU-ban Oroszország legszorosabb partnere éppen Németország. A német kormány pedig minden vita ellenére sem kívánja az oroszokkal meglévő kiváló gazdasági kapcsolatait feladni, arról nem beszélve, hogy – idézve a magyar büntetőjogot – csak a teljes bizonyosság esetén lehet a mérgezéssel az oroszokat megvádolni. Ugyanakkor azt is tudomásul kell venni, fejlett demokráciákban a politikai ellenfeleket választás útján kell legyőzni, nem pedig krimibe illő módszerekkel. Lomnici Zoltán azt is megjegyezte, a németek politikája Kna kapcsán is érdekes egyébként, hiszen kritizáltak több tagállamot is a kínai kapcsolatok miatt, miközben a német kormány egyre szorosabb gazdasági és politikai kapcsolatot ápol Pekinggel.