Az izraeli hadsereg a Hezbollah terrorszervezet libanoni állásait lőtte

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.08.27.- reggelén

Hatodik hete nő az aktív fertőzöttek száma Magyarországon – hívja fel a figyelmet a koronavirus.gov.hu. A kormányzati portálon kiemelik: a járvány nem ért véget, ezért nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása. Emlékeztetnek: az aktív fertőzöttek száma május elején tetőzött, akkor meghaladta a 2 ezret, július közepére 500 alá csökkent, majd azóta ismét fokozatosan emelkedik, jelenleg eléri a 940-et. Az emberektől azt kérik: továbbra is kerüljék azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsák a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossanak kezet, viseljék a maszkot az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Hozzáteszik: fontos továbbra is odafigyelni a koronavírus tüneteire, amelyek közül a legismertebbek a láz, a fáradtság és a száraz köhögés. Egyes betegeknél jelentkezhet izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, hasmenés, légszomj.

A magyar külpolitika elsőszámú feladata a magyar gazdasági érdekek érvényesítése, a következő időszakban arra kell törekedni, hogy minél több beruházás valósuljon meg az országban – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter azt mondta, hogy Magyarországnak teljesen egyedi versenyelőnyt jelent, hogy a diplomáciát gazdasági fókuszúvá alakították, mert így az országnak világméretű hálózata van ahhoz, hogy sikeres legyen a globális kapacitás-újraelosztási versenyben. A koronavírus-járvány gazdasági következményeként a nagy nemzetközi vállalatok visszafogták termelési kapacitásukat. Ezek a vállalatok a válságból való kilábalás után nem nyitnak automatikusan ugyanolyan ütemben újra, mint ahogy bezártak, az új világgazdasági helyzet ugyanis arra ösztönözi majd őket, hogy újrastrukturálják és olcsóbbá tegyék működésüket. Ez óriási lehetőség a magyar gazdaságnak – emelte ki. Kijelentette: a következő időszakban minél több, a termelését átstrukturáló vállalatot meg kell győzni arról, hogy gazdasági teljesítményüknek és működésüknek Magyarországon van a legjobb helye.  Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a magyar külpolitikát továbbra is a kölcsönös tiszteletre alapozzák, a magyar külpolitikai álláspontokat nem Brüsszelben, New Yorkban vagy Genfben, hanem Budapesten hozzák meg.

Kampányt indított az önkormányzati dolgozók sztrájkját szervező szakszervezet. Felhívják az emberek figyelmét: akinek sürgős elintéznivalója van az önkormányzati hivatalokban, az a szeptember eleji sztrájk előtt tegye meg vagy időzítse a sztrájk utáni napokra. Boros Péterné, a sztrájkot szervező Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke a III. kerületi önkormányzat ügyfélszolgálati irodája előtt elmondta: az elmúlt évek kormányzati intézkedései, illetve egyes esetekben az intézkedések elmaradása miatt munkaerőhiány van a közszférában, az alacsony keresetek miatt nagy a dolgozók leterheltsége. Hozzátette: az elmúlt hónapok kormányzati döntései ellehetetlenítették az önkormányzatok gazdálkodását, és ezzel veszélybe sodorták több ezer önkormányzati dolgozó munkáját, biztos megélhetését. Mint mondta, a koronavírus-járvány alatt az önkormányzati dolgozók egészségüket veszélyeztetve védték a lakosságot, de a védekezés költségeit még mindig nem térítette meg az állam.

A daganatgyanús megbetegedések esetében 14 napról 7 napra csökkentik a nagydiagnosztikai vizsgálatok elvégzéséhez szükséges várakozási időt Budapesten – jelentette be a főpolgármester. Karácsony Gergely elmondta: a Fővárosi Közgyűlés csütörtökön szavazhat arról a megállapodásról, amely biztosítja majd azt a célt, hogy felére csökkentsék a nagydiagnosztikai vizsgálatok esetében a várólistát. A javaslat egy nagyon fontos választási ígéretük végrehajtását szolgálja – fűzte hozzá. Havasi Gábor, a főváros egészségügyi tanácsnoka közölte, 2 milliárd forintot fordítanak a célra, és az összegből 31 ezer 770 CT-, valamint 9 ezer 846 MR-vizsgálatot vásárolnak.

A náci önkényuralmi rendszer és a kommunista diktatúra áldozatai ugyanolyan fájdalmakat szenvedtek el, és mindkét diktatúra családellenes volt – hangoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára A XX. századi totalitárius diktatúrák családrombolása címmel rendezett konferencián a Kopp Mária intézetben. Rétvári Bence szerint a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapja, a Molotov-Ribbentrop-paktum megkötésének napja (1939. augusztus 23-a) jelképe annak, hogyan tudott kiegyezni Hitler és Sztálin. A náci és a kommunista eszmék követői azért tudtak érdekeik mentén kiegyezni egymással, mert ugyanazokat a polgári keresztény értékeket tagadták, vonták kétségbe – mondta az államtitkár a Szabadságvédő Alapítvány rendezvényének megnyitóján. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a barna és a vörös diktatúra is családellenes volt, mert tudták, az alapvető értékeket a családban lehet megtanulni.

 

Külföld:

Közös hadgyakorlat kezdődött Görögország, Ciprus, Franciaország és Olaszország részvételével a Földközi-tenger keleti medencéjében szerdán – közölte az athéni védelmi minisztérium. A tárca tájékoztatása szerint a háromnapos légi és tengeri műveletekre Krétától és Ciprustól délre kerül sor. A Földközi-tenger keleti medencéjében tapasztalt feszültség és instabilitás miatt megsokszorozódtak a tengerjogi viták – emlékeztetett a minisztérium. Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök szerdán közölte, hogy hamarosan olyan törvénytervezet kerül a parlament elé, amely hatról tizenkét tengeri mérföldre terjesztené ki Görögország felségvizeinek határát partjaitól a Jón-tengeren nyugati irányban. Micotákisz ezt a parlamentben jelentette be annak a vitának a keretében, amely a görög-olasz és a görög-egyiptomi tengeri határról kötendő megállapodásokról folyt. Az elmúlt években hatalmas földgázmezőkre bukkantak a Földközi-tenger keleti medencéjében, amely a tengeri határok körüli vitákkal párosulva a feszültség kiéleződéséhez vezetett Görögország és Ciprus, illetve Törökország között.

 

Országszerte 51 embert vett őrizetbe a fehérorosz rendőrség az előző napi kormányellenes tüntetések során – közölte a minszki belügyminisztérium szerdán. A Vjaszna-96 (Tavasz-96) nevű jogvédő szervezet szerint 15 embert Minszkben állítottak elő a hatóságok. A fehérorosz fővárosban az eső ellenére ezrek gyűltek össze kedden Aljakszandr Lukasenka elnök lemondását követelve. Fehéroroszországban az augusztus 9-i elnökválasztás óta folyamatosak a tüntetések. A voksoláson az országot 26 éve irányító oroszbarát Aljakszandr Lukasenka sorban hatodik államfői mandátumát szerezte meg, a hivatalos adatok alapján a szavazatok 80 százalékával. Az ellenzék szerint a minszki vezetés elcsalta a választást, és az Európai Unió sem ismeri el a voksoláson született eredményt. Múlt heti rendkívüli ülésükön, az uniós tagországok vezetői megállapodtak, hogy szankciókat vezetnek be a választási csalásért és a tüntetők elleni erőszakért felelős személyek ellen.

Ukrajna egy hónapra, azaz augusztus 29-től szeptember 28-ig ismét lezárja határait a külföldiek előtt – jelentette be Denisz Smihal ukrán miniszterelnök. A döntést a kabinet egyhangúlag támogatta – számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportál, hozzátéve, hogy a végleges határozatot csütörtökön hozzák nyilvánosságra. A miniszterelnök közölte továbbá, hogy az országos karantént október 31-ig meghosszabbították.

Az izraeli hadsereg a Hezbollah síita terrorszervezet libanoni megfigyelőállásait lőtte az éjszaka helikopterekről, válaszul a szervezet fegyvereseinek átlövéseire, amelyekkel izraeli katonákat támadtak a határnál. A hadsereg szóvivője szerint „nagyon súlyos” incidens történt, és a libanoni kormányt tették felelőssé az országa területén történtekért. „A hadsereg továbbra is magas szintű készültségben van Izrael szuverenitásának és lakosai biztonságának megvédése érdekében” – írta közleményében. A Libanonból érkező éjszakai átlövések miatt a hadsereg először tucatnyi fény- és füstbombát lőtt ki a határnál lévő Menara falunál, majd katonák lezárták a határ közelében lévő utakat, és felszólították több település lakóit, hogy maradjanak otthonukban, az óvóhelyek közelében. Reggelre feloldották a korlátozásokat. Az incidenssel összefüggésben kiderült, hogy Benjámin Netanjahu miniszterelnök családjával Észak-Izraelben, egy Cfáton lévő szállodában nyaral ezekben a napokban, ahonnan felvette a kapcsolatot a védelmi erőkkel, és folyamatosan tájékoztatták a helyzetről.

 

Gazdaság:

 

Elindult a Tisztítsuk meg az országot program, amelyet egyebek mellett az illegális hulladéklerakók felszámolására hozott létre a kormány. A kormány júliusban döntött arról, hogy a Klíma- és természetvédelmi akciótervben foglaltakkal összhangban megkezdi az illegális hulladéklerakók felszámolását. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) ezzel párhuzamosan dolgozta ki a Tisztítsuk meg az országot akciótervét – mondta Ráckeresztúron Boros Anita építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkár. A Tisztítsuk meg az országot program első pilot projektjének helyszíni bejárással egybekötött rendezvényén az államtitkár elmondta, hogy „a hulladékgazdálkodás új alapokra helyezésének egyik legfontosabb állomása, hogy tiszta lappal, tiszta országgal kezdjünk”. Hozzátette: fontos, hogy egymásra épülő intézkedések szülessenek, így az illegális lerakók felszámolása mellett olyan hulladéklerakókat kell kialakítani, ahová jogszerűen lehet a hulladékot elhelyezni. A másik fontos eleme az illegális hulladéklerakás felszámolásának egy olyan szankciórendszer bevezetése, amellyel senkinek sem jut eszébe közterületen lerakni a szemetét – fűzte hozzá az államtitkár.

 

Időjárás:

 

Csütörtök délelőtt, főként az ország északi kétharmad részén még szeles időre van kilátás, de fokozatosan mérséklődik, estére legyengül a légmozgás. Folytatódik a napos idő. A Dunántúlon délután lehetnek erősebben felhős tájak is. Pár fokkal alacsonyabbra emelkedik a hőmérséklet délután. Csapadék nem valószínű, de a nyugati határszélen nem kizárt gyenge zápor.

Este, éjszaka csillagfényes, eleinte északon felhősebb, eseménytelen időre számíthatunk.

A hőmérséklet jellemző átlaga  csütörtök reggel 12 – 17, csütörtök délután  északon 23, délen 29,

péntek reggel  10 – 16, péntek délután  29 – 32, északkeleten 25 fok körül alakul.