Ukrajna ez idén nem engedi a zsidó zarándokokat a breszlávi Náchmán rabbi sírjához

Elmarad az umáni zarándoklat

Az ukrán kormány nem engedélyezi  zarándokcsoport beutazását a breszlávi Náchmán rabbi sírjához a zsidó újév, ros hásáná előtt. Ukrajna belügyminisztériuma legújabb közleményében a koronavírus tömeges terjedésére hivatkozva tartaná távol az elsősorban Izraelből érkező hászidokat.

Arszen Avakov belügyminiszter elmondta, hogy a jelenlegi helyzetben egy tömegrendezvény megtartása a járvány elterjedésével járna mind a résztvevők, mind a helyi lakosság körében. A határozattal egyetért az izraeli Belügyminisztérium is, mely hasonló aggodalmakat fogalmazott meg az elmúlt években már negyven-ötvenezer főt megmozgató umáni zarándoklattal kapcsolatban.

Ultra-Orthodox Hasidic Jewish pilgrims pray at the tomb of Rabbi Nachman of Breslov on the eve of the Rosh Hashanah holiday, the Jewish New Year, in the town of Uman, Ukraine September 20, 2017(photo credit: REUTERS/VALENTYN OGIRENKO/FILE PHOTO)

A két ország kormánya közös nyilatkozatban kérte az utazni vágyókat, hogy idén inkább otthon ünnepeljék a ros hásánát a fenyegető járványügyi katasztrófa elkerülése érdekében. Hozzátették azt is, hogy aki mégis megjelenik Umánban, számíthat a távolságtartási szabályok szigorú betartatására. Juli Edelstein, Izrael egészségügyi minisztere korábban szintén ellenérzéseit fejezte ki a zarándoklattal kapcsolatban, mely “tragédiához és tömeges fertőzésekhez vezethet”.

“Mi tiszteletben tartjuk más népek és vallási közösségek szokásait és minden nap azon dolgozunk, hogy a lehető legbiztonságosabb környezetet biztosítsuk a számukra. Azonban az elmúlt hetekben a koronavírus jelentős terjedését láttuk Ukrajnában. Az országunkban és az egész világon jelenlévő járványügyi helyzet miatt nem engedélyezhetjük tömegrendezvények megtartását, különösen nem külföldiek részvételével” – nyilatkozta Avakov, és hozzátette, hogy az Ukrán Ortodox Egyház és a Moszkvai Patriarchátushoz tartozó Ortodox Egyház számára szintén megtiltották a közelgő ünnepeik nyilvános megtartását a koronavírus miatt. “Reményeink szerint a hászid közösség vezetői megértést tanúsítanak” – mondta a belügyminiszter.

Ezzel együtt azonban nem világos, hogy a két kormánynak milyen eszközei lesznek azokkal szemben, akik mégis az utazás mellett döntenek. Náchmán Benchájá, az Izraeli Breszlávi Hászidok Nemzeti Titkárságának vezetője éles hangon kritizálta a Belügyminisztérium döntését. Ellenérzéseit azzal indokolta, hogy míg a kormány egyre több turisztikai lehetőséget nyit meg, addig hátrányosan diszkriminálja a vallási zarándoklatot. Azt is közölte, hogy szervezetük már előrehaladott tárgyalásokat folytat az ukrán kormánnyal a járványhelyzethez alkalmazkodó umáni zarándoklat megtartásáról, melyet idén 5-10 ezer ember, tehát a szokásos létszám töredéke számára tesznek lehetővé. A zarándokok vállalják azt is, hogy Ukrajnába érve COVID-19 tesztet végeztetnek, majd Izraelbe visszatérve két hétre karanténba vonulnak.

“Miért elfogadható Görögországba utazni, de elfogadhatatlan Umánba? Talán azért, mert itt a háredi közösségről van szó?” – tette fel a kérdést Benchájá, utalva arra, hogy az izraeli kormány éppen a napokban egyezett meg az athéni kormánnyal egyes görögországi desztinációk megnyitásáról izraeli turisták számára.

Forrás: JPost , zsido.com

 

en.wikipedia.org/wiki/Nachman_of_Breslov

Nachman of Breslov
Rabbi Nahman Tomb (Uman, Ukraine).JPGGrave of Rebbe Nachman of Breslov
Title Breslover Rebbe
Personal
Born Nachman of Breslov
4 April 1772 (Rosh Chodesh Nisan5532)
Międzybóż, Kingdom of Poland
Died 16 October 1810 (18 Tishrei 5571)
Uman, Ukraine, Russian Empire
Religion Judaism
Spouse Sashia, daughter of Rabbi Ephraim of Ossatin
Children Adil
Sarah
Feiga
Chaya
Miriam
daughter (died in infancy)
Yaakov
Shlomo Ephraim
Parents
  • Simcha (father)
  • Feiga (mother)
Main work Likutey Moharan
Dynasty Breslov