Erzsébetváros felkészült a járvány második hullámára

Erzsébetváros felkészült a járvány második hullámára

Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az önkormányzat teendőiről a koronavírus-járvány kapcsán.

A polgármester elmondta, a kerület több szinten is készül a koronavírus-járvány második hullámára, ugyanakkor az igaz probléma az – tette hozzá, hogy nemigen lehet tudni, mire is kell felkészülni, hiszen nem lehet tudni, milyen erős lesz a hullám, mennyire fogja érinteni a fővárost. Példaként hozta fel azt, hogy az idősekre most is különösen kell figyelni, az erzsébetvárosi idősellátás meg van oldva. Mindezek mellett az önkormányzat a járvány kapcsán lényegében válsághelyzetet rendelt el, sokkal jobban odafigyelnek a különböző területekre, mint általában. Külön beszélt Niedermüller Péter az oktatásról, megjegyezve, a kormány ugyan azt mondta, a tanév a rendes menetben kezdődik, de azt is hozzátették, lehetnek gócpontok, ahol szükség esetén bezárnak iskolákat. Mellette különösen figyelni kell az óvodákra, bölcsődékre is. Ezeken túlmenően az önkormányzat arra is felkészült, hogy szükség esetén újra elindítják az idősek külön ellátását, amit a karantén időszaka alatt működtettek. A politikus megjegyezte, minden alkalommal elmondja ő maga is, hogy az emberek figyeljenek oda és nyilvános tereken igenis hordják a maszkot, tartsák be a szükséges távolságot, ügyeljenek a higiéniára.

Az önkormányzat teljesen megérti, hogy a mostani időszakban a kerületiek nehezebben tudják megoldani a különböző okmányok cseréjét, beszerzését, a hivatal ehhez a kérdéshez a lehető legrugalmasabban áll hozzá, persze ehhez kell az itt élők együttműködése. A kerület folyamatosan tájékoztatja az erzsébetvárosiakat a teendőkről, így a házak kapuira kitett plakátokat is szükség esetén módosítják, újakat helyeznek ki.

A polgármester a járvány és a turizmus kapcsán kiemelte, látszik Európában, ahol megindulnak a turisták, ott megemelkedik a fertőzések száma, ami hatással lehet a bulinegyedre is, hiszen most még nyitottak a határok. Ugyanakkor az is igaz, a romló egészségügyi adatok miatt a kormányok mindenhol igyekeznek a vészféket behúzni. Emiatt lehetséges az is, hogy a mostani növekedés abbamarad, nem jönnek többen Magyarországra, a fővárosba, így a bulinegyedbe. Az önkormányzatnak nem az a célja, hogy a járvány véglegesen tegye tönkre a bulinegyedet, hanem az, hogy a városrészt egy nívós, kulturális résszé alakuljon át.

Niedermüller Péter beszélt még arról is, hogy az önkormányzati dolgozókra is nagy figyelmet fordítanak, amennyiben kiderül, hogy valaki – akár csak közvetve – találkozott fertőzött emberrel, azt azonnal letesztelik soron kívül. Szerencsére a kerületben még nem találtak beteg hivatali dolgozót.

A politikus külön kiemelte az önkormányzat által létrehozott klímavédelmi kabinetet, ahol azon dolgoznak, hogy ebben a kicsi belvárosi kerületben is lehessen tenni valamit az éghajlat védelme érdekében, mert helyben is lehet tenni valamit, nem csak globálisan, ennek egyik eszköze az a forgalomcsillapítás, amit nemrégiben vezettek be Erzsébetvárosban.