„A gazdaságot is újra kell indítani, ám valamilyen egyensúlyt meg kell találni.”

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.08.13.- reggelén

Megjelent a tanév rendjéről szóló rendelet a Magyar Közlönyben. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kedden már közölte, hogy részletes járványügyi intézkedési protokollt készítenek, amelyet hamarosan eljuttatnak az iskolákhoz. Továbbra is alapfontosságú, hogy beteg, a koronavírus tüneteit mutató gyermeket ne engedjenek a szülők közösségbe. Felelős szülői magatartással, az alapvető óvintézkedések betartásával elkerülhető az iskolákat érintő korlátozások bevezetése – álla szaktárca közleményében. Miután a minisztérium nem tartja indokoltnak a digitális oktatással helyettesíteni a hagyományos oktatást, a kedd éjszaka megjelent rendeletben ennek megfelelően nem is szerepel a digitális oktatás, vagy a távoktatás. A rendelet szerint a tanév 179 tanítási napból áll majd, az első tanítási nap szeptember 1., az utolsó 2021. június 15. Az első félév 2021. január 22-én ér véget. A rendeletben szerepel, hogy a tanítási év lezárásának, a tanuló minősítésének, a magasabb évfolyamra lépésnek nem akadálya, ha az iskola a rendkívüli tanítási szünet elrendelése miatt kieső tanítási napokat nem tudja teljes egészében pótolni. Az iskola indokolt esetben gondoskodik arról, hogy az elmaradt tananyagot a következő tanítási évben dolgozzák fel – áll a rendeletben.

Több mint 2,2 milliárd forinttal több pénz jut jövőre a költségvetésből a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatására – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára a Vas megyei Iváncon. Fülöp Attila a Vas Megyei Szakosított Otthonban az ERFO Közhasznú Nonprofit Kft. új telephelyének átadásán elmondta: 2021-ben 45,6 milliárd forint jut a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásának támogatására. A támogatás növelése azért fontos – tette hozzá az államtitkár -, mert a megváltozott munkaképességű vagy a fogyatékossággal élő embereknek is természetes igényük, hogy dolgozzanak, és a munkájukért olyan fizetést kapjanak, amellyel otthonukban, vagy akár egy bentlakásos intézményben biztosíthatják a megélhetésüket.

A Demokratikus Koalíció arra kéri a kormányt, készítsen pontos és részletes terveket arról, hogy szükség esetén hogyan lehet újra átállni a digitális oktatásra. Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese lehetségesnek nevezte, hogy a koronavírus-járvány miatt egyes térségekben vagy akár az egész országban megint fel kell majd függeszteni a tanítást. Úgy fogalmazott: nem fordulhat elő újra az, hogy a kormány nem készíti fel a rendszert a digitális oktatásra vagy a digitális és a hagyományos oktatás kombinációjára.

Az MSZP szerint a hatalom az ország minden területén rá akarja tenni a kezét a szabad partszakaszokra, hogy beépítsék azokat – mondta az MSZP fővárosi elnöke. Molnár Zsolt példaként említette erre a Balaton és a Velencei-tó körüli beruházásokat, de szerinte a jövőben a Tisza-tavon és máshol is megfigyelhetők lesznek hasonló folyamatok. Kiemelte, az MSZP már 100 ezer aláírást gyűjtött össze annak érdekében, hogy legyenek ingyenesek a természetes vizek strandjai. A párt emellett továbbra is várja a döntést arról a népszavazási kezdeményezéséről, amellyel megállítanák a vízpartok beépítését és privatizációját – tette hozzá a parlamenti képviselő.

Dr. László Imre, Újbuda polgármestere a járványhelyzetről, a kerület lépéseiről beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában.

A koronavírus-járványról, mint egykori orvos azt mondta el László Imre, egészen biztos, hogy itthon több a megbetegedett, mint amit a hivatalos statisztikák mutatnak, hiszen jóval kevesebb tesztet végeznek, mint másutt, a szakemberek szerint a fertőzöttek száma a tízszerese is lehet a hivatalos adatoknak. Hozzátette, szakemberként nem híve a hullámoknak, a fertőzés jelen van, ami különböző intenzitással van jelen. A kevesebb tesztelés a hurráhangulatnak is „köszönhető”, amit a hétköznapi emberek éltek át a karantén után, ez a hangulat valamennyire megjelent az intézkedések szintjén is. Ez részben érthető – jegyezte meg, hiszen a gazdaságot is újra kell indítani, ám valamilyen egyensúlyt meg kell találni.

Az újbudai önkormányzat csütörtökön fog átadni egy tesztállomást, ahol 29 ezer forintba kerül egy vizsgálat, az árból a kerületiek kedvezményt kapnak. A PCR vizsgálat jelenleg a legpontosabb adatokat szolgáltatja.

 

Külföld:

Rendkívüli ülést tartanak pénteken az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei a hétvégi fehéroroszországi elnökválasztás nyomán kialakult állapotokkal, a libanoni robbanást követő fejleményekkel és a Földközi-tenger keleti medencéjében zajló török szénhidrogén-kutatásokkal kapcsolatban – közölte az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Josep Borrell Twitter-üzenete szerint a „fontos kérdések megvitatása” céljából összehívott ülést péntek délután tartják. Szóvivője útján az uniós diplomácia vezetője azt közölte, a tanácskozást videókonferencia keretében tartják. Információk szerint Fehéroroszországban a miniszterek szankciókról tárgyalhatnak olyan emberek ellen, akik felelősei voltak a vasárnapi elnökválasztást követő megmozdulásoknak, az indokolatlan letartóztatásoknak, valamint a választási eredmények meghamisításának.

 

Andrzej Duda lengyel elnök a fehéroroszországi politikai foglyok szabadon bocsátását szorgalmazza a hétvégi elnökválasztást követő megmozdulások kapcsán az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) Emberi Jogi Tanácsához szerdán intézett levelében. A lengyel elnök kabinetfőnöke és külügyi államtitkára, Krzysztof Szczerski a lengyel közszolgálati hírtelevízióban (TVP Info) közölte: Andrzej Duda a levélben arra hívja fel az ENSZ tagállamait, hogy ne legyenek közömbösek a fehéroroszországi események iránt. Az államfő a felhívásban a politikai foglyok azonnali szabadon bocsátását is szorgalmazza. Az Európai Unió (EU) reakcióját Szczerski úgy értékelte: a közösség hasonló vonakodással reagál a fehéroroszországi helyzetre, mint amikor Oroszország megtámadta Grúziát (2008). Európa gyengeségének nevezte, hogy – mint fogalmazott – „sok az ellentétes érdek”, az emberi jogokról és a szabadság védelméről szóló jelszavak pedig „nem szükségszerűen fontosabbak egyes európai országok geopolitikai érdekeinél”.

 

Álházasság útján migránsokat Európába csempésző bűnözői csoport 12 tagját állították elő Spanyolországban – közölte az Európai Unió rendőri együttműködési szervezete, az Europol. A hágai székhelyű uniós szervezet tájékoztatása szerint az embercsempészek gyakran a már illegálisan Európában tartózkodó indai és pakisztáni állampolgároknak segítettek uniós tartózkodási engedélyt szerezni álházasság útján. Szükség esetén segítséget nyújtottak ahhoz is, hogy az érintettek Európán kívülről Spanyolországba jussanak. Szolgáltatásaikért 20 ezer eurót (mintegy 7 millió forint) kértek. Az uniós tartózkodási engedély megszerzésében főként romániai nők segédkeztek, akik a házasság megkötését követően visszatértek hazájukba.

 

Az Egyesült Államok nagyon aggódik a fehéroroszországi fejlemények miatt és továbbra is mindent megtesz az ottani civilek, a tüntetők védelme érdekében – jelentette ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Prágában, miután munkaebéd keretében Andrej Babis cseh kormányfővel tárgyalt. „Nagyon aggódunk, mert a választások nem voltak szabadok és igazságosak” – szögezte le kérdésre válaszolta Pompeo. Szerinte az Egyesült Államok már felszólította a fehérorosz hatóságokat, hogy ne alkalmazzanak erőszakot a civil tüntetők ellen, s ez az álláspontja változatlan. „Azt akarjuk, hogy a fehérorosz emberek is olyan szabadságban éljenek, mint mi” – tette hozzá a miniszter.

 

A Hezbollah rakétáit és más fegyvereiket el kell távolítani a libanoni lakott területektől – mondta Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök, miután megbeszélést folytatott Emmanuel Macron francia elnökkel. Az Israel Hayom összeállítása szerint Netanyahu dicsérte a francia elnököt, hogy a szörnyű tragédia után rögtön Libanonba utazott, és elmondta, hogy Izrael humanitárius segítségnyújtási ajánlata továbbra is áll. A bejrúti kikötőben történt robbanás több mint 170 halottat követelt, ezrek sérültek meg, és több százezer ember vált  hajléktalanná. Az izraeli miniszterelnök azonban figyelmeztetett a Hezbollah súlyosan téved, ha úgy gondolja, hogy megoldja a libanoni válságot azzal, ha Izraellel tovább élezi a feszültséget.

 

Gazdaság:

 

Az ingatlanközvetítők szerint élénkül a piac, megugrott a kereslet a kiadó nyaralók iránt, és jelentős az első lakást vásárlók aránya. A Duna House a Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett júliusi piaci összefoglalójában kiemelte, hogy a keresleti index továbbra is az elmúlt 5 év legmagasabb értékét mutatja, és már a tranzakciók számában is túlszárnyalta a hazai ingatlanpiac a tavalyi teljesítményét. A Duna House adatai alapján júliusban a becsült 13 215 adásvétel az előző havi júniusi adatokhoz képest 18 százalékos emelkedést mutat, ami a tavalyi év júliusához képest is 4 százalékos erősödést jelent. Budapesten és vidéken is abszolút előtérbe kerültek az első lakásvásárlók, akik már a legnagyobb vevői részesedéssel veszik ki részüket a tranzakciókból, megelőzve az eddigi éllovas befektetőket. Az ingatlan.com szerdai közleménye rámutatott arra, hogy a Balaton és a Velencei-tó közelében lévő kiadó házak és nyaralók iránti kereslet az év első négy hónapjában alig tért el a tavalyitól, ám májusban és júniusban 70 százalékkal, illetve 50 százalékkal nőtt.

 

Időjárás:

 

Csütörtökön napközben derült ég, erős UV sugárzás valószínű (UVI 7). Délutánra 30 fok köré, nyugaton és délen pár fokkal a fölé melegszik a levegő. Számottevő csapadék estig nem várható.

Este, éjszaka, a Dunántúlon zivatarok kialakulásával kell számolni, míg a Duna vonalától keletre inkább csak fent északon fordulhat elő zivatar.

A hőmérséklet jellemző átlaga csütörtök reggel    14 – 18, csütörtök délután   28 – 31, péntek reggel 16 – 20  fok körül alakul.