Tisá beáv (áv kilencedike)ez van ma, az első és a második szentély pusztulásának emléknapja.

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.07.30.-reggelén 

Tisá BeÁv

 

Tisá beáv (áv kilencedike)ez van ma, az első és a második szentély pusztulásának emléknapja. A böjt napja: Ezen a böjtnapon egy sor tragikus történelmi eseményre is emlékezik a zsidóság: A Tóra szerint Isten ezen a napon döntötte el, hogy a kételkedés miatt negyven évig kell vándorolniuk a pusztában, hogy egy új nemzedék jusson csak be Kánaánba, az ígéret földjére. I. e. 586. – az első jeruzsálemi templomot (Salamon templomát) kifosztották és porig égették a babilóniaiak, 70. –

a második templomot a rómaiak (a Titus vezette légiók) rombolták le. 135. – A Bar Kohba-felkelést leverik a rómaiak, Bar Kohbát megölik, az utolsó erődöt, Betér várát e napon foglalják el. 136. – A Bar Kohba felkelés után egy évvel lerombolták a rómaiak Jeruzsálem városát és helyén Aelia Capitolina néven új várost építettek, amelynek területére a zsidók évszázadokon át nem léphettek be. A templomok lerombolása egyben mindkét zsidó állam megszüntetésével volt egyenlő. A zsidókat kiűzték országukból. A hagyomány azt is tartja, hogy Józsefet ezen a napon adták el Egyiptomba rabszolgának. Közvetve tehát a nép egyiptomi rabszolgasága is ezen a napon dőlt el. A történelem során ez a nap (áv 9.) további tragikus eseményekkel mélyítette a böjt bánatát. 1095. – Az első keresztes háborúról dönt II. Orbán pápa a clermont-i zsinaton. 1242. – A Talmud megégése. 1290. – I. Eduárd angol király aláírja a zsidók száműzéséről szóló dokumentumot Angliában. 1492. – A zsidók kiűzése Spanyolországból (Alhambrai dekrétum). 1914. – Az első világháború kezdete. 1942. – Megkezdődik a tömegmészárlás a treblinkai koncentrációs táborban. Szokások tisá beáv idején: A tisá beáv teljes böjtnap, vagyis előző nap napnyugtától aznap az első három csillag feljöttéig nem esznek és nem isznak. Szigarúan véve a gyász áv hó 10. délig tart. tehát holnapig .

 

 

A betegeknek szabad rövidebb böjtöt tartani. Tisa beáv után megváltozik a hónap elnevezése: menáhem áv, vagyis vígasztaló áv lesz a neve. A gyász ellenzői Egyes vélekedések szerint a gyász okafogyottá vált, hiszen 1948-ban létrejött Izrael Állama, 1967-ben Jeruzsálem újra egyesült.

A zsidó nép azonban nem akar felejteni, és a két templom elpusztulását nem látja helyreállítottnak, a templom nem áll. Egyes vélekedések szerint a holokauszt gyászát is tisá beávkor tartják meg.

A kormánypártok szerint a baloldal el akarja lehetetleníteni, hogy az emberek elmondják véleményüket a legújabb nemzeti konzultáción.  Nacsa Lőrinc, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakciószóvivője úgy fogalmazott: örömmel látják, hogy már több mint egymillióan töltötték ki a nemzeti konzultációs kérdőíveket papíron és online.  Az is világos viszont, a baloldal el akarja lehetetleníteni, hogy az emberek elmondják a véleményüket  – tette hozzá. Rámutatott: a baloldali pártok mindegyike támadja valamilyen formában a nemzeti konzultációt. „Gyurcsányék, a szocialisták, a momentumusok, az LMP-sek, a jobbikosok mind egy követ fújnak. Az egyik begyűjti a kérdőíveket, a másik kilopkodja  a postaládákból, a harmadik összetépi, a negyedik  megkérdőjelezi az egész konzultáció értelmét” – mondta.

A Magyar Orvosi Kamara minden olyan felvetést ellenez, amely az alapellátást államosítaná, illetve a háziorvosokat kötelező közalkalmazotti munkaviszonyba kényszerítené – mondta az Kincses Gyula, a MOK elnöke. „Új formákat kell találni, ezek bevezetése elkezdődött már a praxisközösséggel, és remélem, hogy a csoportpraxis terjedése lesz a következő lépcső. Ami nagyon fontos, hogy az orvosi kamara álláspontja szerint nem szabad egyenrendszerben gondolkodni; ami működik, azt meg kell hagyni, a kollégákat nem szabad erőszakos változtatásra kényszeríteni” – fogalmazott Kincses Gyula. Szerinte a kötelezőség „nagyon komoly ellátási zavarokat” okozna, tömegével állnának fel a kollégák emiatt, a fiatalabbak számára pedig lehetővé kell tenni, hogy bizonyos szakellátási tevékenységet is tudjanak végezni. Az ő munkájukat pedig megfelelő képzettségű, diplomás szakápolóknak kell segíteni.

A felsőoktatásban jelentős változások következtek be és vannak folyamatban, elindultunk a modellváltás útján – jelentette ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára Egerben, az Eszterházy Károly Egyetem (EKE) Leányka úti kampusza megújult Delta-épületének átadásán.  Bódis József kifejtette: komoly lehetőséget kínál az alapítványi szerveződés a modellváltásban részt vevők számára, az érintett intézmények az állami irányítás terhét levetve, rugalmasabb struktúrában, szabadabban, szakmai kontroll alatt folytathatják az oktatást. Az államtitkár az egri egyetem infrastrukturális fejlesztését célzó projekt zárásakor méltatta a Líceumban több mint 250 éves múltra visszatekintő felsőfokú képzést.

 

Félmilliárd forintnál is nagyobb kárt okozhattak a hétvégi esőzések. A Generali Biztosítónál eddig csaknem 1600 káresetet jelentettek be több mint 264 millió forint értékben. A bejelentések leginkább Zala megyéből érkeztek, de Somogy, Csongrád és Békés megyéket is érintette a vihar. A tapasztalatok szerint általában a károk felét jelentik be 2-3 napon belül, a többit körülbelül egy héten belül. Így összességében 3000 kárnál nem számítanak többre, a teljes kárösszeg pedig 500 millió forint körül lehet – közölte a Generali, hozzátéve, hogy a viharok miatt vállalati vagyonkárokról is érkeznek bejelentések, amelyek általában nagyobb összegűek, mint a lakossági károk.  A Groupama Biztosítóhoz eddig csaknem 800 lakásbiztosítási kárbejelentés érkezett. A dél-dunántúli településeket különösen hevesen érintették a hétvégi viharok, özönvízszerű esőzések, a legtöbb káresetet Somogy és Zala megyéből jelentették be, a társaság különösen sok ügyfele jelzett kárt Nagykanizsáról, valamit a Somogy megyei Böhönyéről. A bejelentések szerint a káresetek 46 százalékát felhőszakadás, 33 százalékát vihar, 18 százalékát pedig villámlás okozta. A károk átlagos becsült értéke 100 ezer forint, de vannak kiugróan magas, milliós nagyságrendű kárbejelentések is.

Kiss Henriett, a Rumbach utcai zsinagóga, az Együttélés Háza igazgatója a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az intézményről, annak újdonságairól.

Az igazgató elmondta, a munkálatok legfárasztóbb, egyben legizgalmasabb részéhez értek el. Már javában készülnek a megnyitásra, jelenleg a belsőépítészeti és a rendezvénytechnológiai feladatokat végzik. Hozzátette, bár az eredeti állapotok megmaradtak, ám mellette a legújabb technikai megoldások is szerepet kapnak, mint a zsinagógai térben a középen található Tóra olvasó, a bima, amelyik szükség esetén lesüllyed, aminek mindenki a csodájára jár. Erre azért volt szükség, hogy a tér egyszerre legyen kulturális és szakrális. Mellette sikerült megvalósítani egy olyan hangzást, mint amilyeneket a színházakban lehet hallani. Működni fog még az épület második emeletén egy kóser kávézó, ami esténként szalonként üzemel, ehhez is kellettek a legmodernebb hangi és képi megoldások. A tervek szerint az épület napközben tuisztikai igényeket szolgál ki, esténként pedig, ha valamilyen szakrális rendezvény van, akkor csak a zsinagógatérbe mehetnek az emberek, ha pedig ilyen nincs, akkor meg csak a szalonba.

 

Külföld:

Felszámolt a francia rendőrség szerda hajnalban egy illegális migránstábort Párizs egyik peremkerületében, Aubervilliers-ben, mintegy 1250 kelet-afrikai, afganisztáni illegális bevándorlót szállítottak el szükségszállásokra autóbuszokkal – közölték a helyi hatóságok és a helyi média. A Le Parisien című újság úgy értesült, hogy a migránsokon a szükségszállásokon koronavírus-tesztet végeznek majd el óvatosságból. A helyi prefektúra szerint az 1250 emberből több mint ezer egyedülálló férfi, a többiek együtt lévő családok tagjai. Számos illegális migránstábor jött már létre a 2015-ös európai migránsválság óta Párizs környékén, főleg azóta, hogy 2016-ban a francia hatóságok a La Manche partján lévő Calais-ban felszámoltak egy nagy tábort. Ezekben a táborokban laknak olyan migránsok, akiket más európai országokban nem fogadtak be, olyanok, akik menedékjogot kértek Franciaországban, de kérelmüket még nem fogadták el, és olyanok is, akik már megkapták a menekültstátust, de nem találtak szállást.

 

A terrorizmus vádjával elítélt székelyföldi Szőcs Zoltán feltételes szabadlábra helyezéséről döntött szerdán, első fokon a brassói bíróság. Az ítélet kivonatát a romániai bíróságok portálján tették közzé.  Az ítélet nem jogerős, a hivatalos kiközlés utáni három napban fellebbezést lehet benyújtani ellene. Ugyanaz a bíróság július elején megalapozatlannak tartotta és elutasította a székelyföldi terrorvád alapján elítélt Beke István feltételes szabadon bocsátását. A fellebbezést a Brassó megyei törvényszék még nem bírálta el.  Júniusban mindkettőjük szabadon bocsátási kérését jogerősen elutasították a bírák.

A Covid-19-fertőzöttek száma csökken ugyan Oroszországban, de a járványhelyzet komoly, és még bármely irányba billenhet – figyelmeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnök. Az újonnan kimutatott fertőzések száma a májusi csúcsidőszak óta gyakorlatilag a felére csökkent, de nem szabad sietni az egészségügyi óvintézkedések feloldásával, mert még távolról sem sikerült az ország összes régiójában stabilizálni a növekedés ütemének csökkenését – mondta. Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes közölte, hogy a Gamaleja Intézet oltóanyagának feltételes állami bejegyzése augusztusban várható, ezt követően kezdődik a szer kipróbálása 1600 emberen. A gyártás megkezdését szeptemberre tervezik.

Egyesült Államok heteken belül megkezdi a korábban bejelentett csapatcsökkentést Németországban – jelentette be az amerikai védelmi miniszter. Mark Esper közölte, hogy 11 900 amerikai katonát vonnak ki Németországból. Csaknem 5600 katonát NATO-tagországokba telepítenek át, mintegy 6400 katona pedig visszatér az Egyesült Államokba. Ezzel a németországi amerikai csapatok létszáma 36 ezer főről 24 ezerre csökken. Esper leszögezte: a lépést úgy hajtják végre, hogy ezzel „erősítik a NATO-t, egyben Oroszország elrettentését”. A német földről kivont katonák közül mintegy kétezret Belgiumba és Olaszországba – és ezzel a Fekete-tenger térségéhez közelebb – telepítenek át.

Hosszú hetek hallgatása után megszólalt az amerikai külügy a palesztin-izraeli konfliktus lezárását célzó „évszázad alkujával” kapcsolatban. Mike Pompeo egy keddi rendezvényen tett említést a tervezetről, ahol felolvasták Benjamin Netanjahu levelét is – írja a The Jerusalem Post. Az amerikai külügyminiszter videóüzenetet küldött egy új Knesszet frakció megalapítása alkalmából, amely elsősorban a világ keresztényeinek támogatását igyekszik megnyerni Izrael számára. A Sharren Haskel képviselő által vezetett csoportba hét pártból csatlakoztak képviselők. Sem Pompeo, sem Netanjahu nem említette, hogy a tervek szerint mikor fogja Izrael kiterjeszteni a szuverenitását Júdea és Somron egyes részeire. Pompeo, Trump sikereinek felsorolásakor hozta szóba a tervet.  Támogatjuk az elnök békevízióját. Ez a legjobb és leginkább reális irány, amely a vérontás befejezéséhez vezethet, és biztosíthatja a tartós biztonságot, a szabadságot és a fejlődést mindkét fél számára”  — jelentette ki Mike Pompeo. Pompeo, Trump sikerei között említette az amerikai nagykövetség áthelyezését Tel-Avivból, Jeruzsálembe, a Golán-fennsík izraeli fennhatóságának elismerését, valamint hogy kimondta azt az „igazságot, hogy az izraeli polgári települések Ciszjordániában önmagában nem összeegyeztethetetlenek a nemzetközi joggal.”

Időjárás:

Csütörtökön igazi strandidő, erős UV-sugárzás és kánikula várható gyenge légmozgással. Csapadék késő délutánig nem valószínű, legfeljebb a nyugati, északnyugati határszélen fordulhat elő a délután folyamán futó zápor, illetve zivatargóc.

Estétől viszont szerte a Dunántúlon megnő az esélye szórványos záporok, zivatarok kialakulásának. Hajnalban már inkább délen, majd délkeleten van rájuk esély. Északkeleten, északon nem várható csapadék, ott csillagfényes, nyugodt lesz az éjszaka.

A jellemző hőmérséklet átlaga  csütörtök reggel 16 – 20, csütörtök délután   délnyugaton 35, északon 29, péntek reggel  15 – 20  fok körül alakul.