július 27-től két hétig, azaz augusztus 10-ig felfüggeszti a budapesti zsinagógáinak személyes látogatását,

A  BreuerPress és a HetiTV hírei szerint 2020.07.28.- reggelén

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége – Budapesti Zsidó Hitközség   közleménye szerint július 27-től két hétig, azaz augusztus 10-ig felfüggeszti a budapesti zsinagógáinak személyes látogatását, így a tervezett rendezvényeket csak online lehet megtartani. Az indoklás szerint a Mazsihisz vezetése július 26-án, vasárnap kapott tájékoztatást arról, hogy a budapesti Bálint Házban tartott napközis tábor résztvevői közül az egyik gyermek hozzátartozója koronavírus-fertőzött. Emiatt döntöttek a budapesti zsinagógák látogatásának felfüggesztése mellett. Nem sokkal korábban a Mazsihisz Szeretetkórháza is közleményt tett közzé, melynek értelmében a kórház vezetése megelőzési céllal, a mai naptól előreláthatólag 2020. 07. 31-ig (péntekig) látogatási tilalmat rendel el. A leírás szerint a betegfelvétel a kialakított óvintézkedések mellett folyamatos marad.

Szüneteltetik az istentiszteleteket az Óbudai Zsinagógában, mert a közösség több tagja megbetegedett, és egyikük koronavírustesztje pozitív lett. Az Egységes Magyar Izraelita Hitközség  honlapján olvasható közlemény szerint az Óbudai Zsinagóga közösségének öt tagja, köztük Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija lett beteg a múlt héten „könnyű lefolyású vírusos tünetekkel”. A hét során többen végeztek COVID-19 gyorsteszteket, amelyek mind negatív eredményt mutattak, a hétvégén azonban egy PCR-teszt eredménye pozitív lett, így a zsinagóga vezetősége úgy döntött, szüneteltetik az istentiszteleteket mindaddig, amíg minden érintett el nem végzi a PCR-tesztet.

A szennyvízből vett minták alapján a következő néhány hétben nem várható, hogy az aktív koronavírusos esetek száma megnő – mondta Vargha Márta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ  vízhigiénés vezető szakértője. A szennyvíz vizsgálata májusban, vagyis a járvány lecsengésének időszakban kezdődött meg először Budapesten, majd minden megyeszékhelyen.
Azóta hetente egyszer vesznek mintát a szennyvízből, hogy a koronavírus örökítőanyagának mennyiségéből következtessenek az átfertőzöttségre – mondta el a szakértő. Ismertette: a nemzetközi tapasztalatok szerint, ha a szennyvízből vett minták emelkedést jeleznek, akkor ezt 4-10 nappal, esetleg két héttel követi az aktív esetek számának emelkedése.

Július 27-én gyógyíthatatlan betegség következtében  79 éves korában elhunyt  Kósáné Kovács Magda, a Horn-kormány munkaügyi minisztere, volt európai parlamenti képviselő  .   Pályáját irodalomtörténészként kezdte, a legkiválóbbak kitüntetésével doktorált reformkori irodalomtörténetből. Előbb magyar-francia szakos középiskolai tanárként, majd a felnőttoktatásban, illetve a szakszervezetekben dolgozott. A rendszerváltáskor az MSZP színeiben politizált, az 1990-es választáson listán jutott be a parlamentbe. Később Józsefváros egyéni körzetben megválasztott képviselője volt, 1994-95-ben munkaügyi miniszter, 1996-tól az MSZP ügyvezető alelnöke. Az első, 2004-es választáson került be az Európai Parlamentbe, ahol az Európai Szocialisták frakciójának alelnökévé választották. 2011-ben egyik alapítója lett a Demokratikus Koalíciónak. Kósáné Kovács Magda temetéséről később történik intézkedés – közölte a család.

Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Heti Tv Pirkadat című műsorában az Európai Parlament döntéséről, valamint a hazai civil szféráról beszélt.  Szalay-Bobrovniczky Vince kijelenttette, az uniós csúcson született megállapodás jó, különösen Magyarország számára, az EP minden lépése ellenére meg is maradni az eredeti formájában. Az állam- és kormányfők döntése alapján a pénzügyi megállapodásról leválasztották a jogállamisági feltételeket, amivel elsősorban Magyarországot és Lengyelországot támadták. A politikus értékelte az Európai Parlament döntését, amelyik egy időre megakasztotta a múlt heti uniós csúcson hozott megállapodást. Az európai együttműködés alapjában az államok közötti együttműködésről szól, mellette fontos intézmény az Európai Parlament is, amelyik számos kérdésben rendelkezik jogosítványokkal, de ezek között nem található meg az, hogy az állam- és kormányfők tanácsának, az Európai Tanács döntéseit felülírja, csupán csak egy ideig megakasztani képes. 

 

Külföld:

Több száz milliónyi beruházás érkezik Magyarországra a következő hónapokban Koreából – mondta Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter Szöulban tett látogatása során. Szijjártó Péter rámutatott arra, hogy a tavalyi esztendő kivételes volt a Magyarországra érkező beruházások szempontjából, ugyanis évtizedek óta először nem Németországból érkezett a legtöbb beruházás, hanem Dél-Koreából. Azt mondta, hogy ennek oka a legnagyobb dél-koreai elektromos akkumulátor-gyártó vállalatok döntése, miszerint a világ legnagyobb elektromos akkumulátor-gyárait Magyarországra hozzák. „Ezek a koreai vállalatok kifejezetten elégedettek a magyarországi körülményekkel, kifejezetten nagyra becsülik a politikai stabilitást, a magyar emberek munkaszeretetét, hozzáértését és szorgalmát, és kifejezetten nagyra becsülik Európa legalacsonyabb adóit, köztük Európa legalacsonyabb társasági adóját” – jelentette ki a miniszter.

 

Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök annak mielőbbi tisztázását kérte a szövetségi kormánytól, hogy miként kötelezhetnék ingyenes koronavírus-teszt elvégzésére a kockázatos térségekből hazatérő nyaralókat. „Kötelező tesztelésre van szükségünk a repülőtereken, amilyen gyorsan csak lehet” – mondta egy müncheni sajtótájékoztatón. „Mindent előkészítünk, hogy mihelyst a szövetségi kormány megteremti a jogi alapot, elkezdhessük a vizsgálatokat” – tette hozzá. Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter szombaton jelezte, hogy a berlini kormány vizsgálja: lehetséges-e tesztelésre kötelezni az embereket alapvető jogaik tiszteletben tartása mellett. Bajorország vezetése azt tervezi, hogy tesztállomásokat állít fel a főbb átkelőknél a német-osztrák határon, ahol az utazóknak igény szerint lehetőségük lesz a koronavírusteszt elvégzésére. A müncheni és a nürnbergi vasúti pályaudvarokon is létrehoznak ilyen pontokat. Söder elmondta, hogy a repülőtereken a jövőben kötelező jelleggel tesztelni fogják a hazatérőket. A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke jelezte, folyik ennek előkészítése. A hétvégétől lehetőség van a koronavírusteszt önkéntes és ingyenes elvégzésére a müncheni és a nürnbergi repülőtéren.

Az orosz hadiflotta hiperszonikus fegyverrel való felszerelésére tett ígéretet Vlagyimir Putyin orosz elnök a haditengerészet napja alkalmából megrendezett szentpétervári flottafelvonuláson. „Egyedülálló fölényt és harcképesség-növelést fogunk elérni a digitális csúcstechnológiák, a világon egyedülálló hiperszonikus csapásmérő rendszerek, a pilóta nélküli tengeralatti szerkezetek, a védelem leghatékonyabb eszközeinek széles körű bevezetésével” – mondta. Az orosz védelmi minisztérium vasárnap közölte, hogy sikerrel közeledik a végéhez a Cirkon hiperszonikus haditengerészeti rakéta fejlesztése. A tárca szerint az Admiral Gorskov fregattról végrehajtott tesztindítások igazolták a rakéta hatótávolságára és találati pontosságára vonatkozó „egyedülálló” taktikai és műszaki tulajdonságait, valamint azt, hogy hiperszonikus sebességgel repül.

 

Fegyveresek legalább 66 ember életét oltották ki a szudáni Észak-Dárfúr államban, a vérengzés nyomán  több mint 1500 ember menekült a szomszédos Csádba – közölte a szudáni Vörös Félhold és az ENSZ illetékes hivatala. Az említett forrás – és korábban a világszervezet humanitárius ügyeket koordináló hivatala (OCHA) is –  arról adott jelentést, hogy fegyveresek ennek a szudáni államnak egyik falujában járműveken és lovakon érkezve a helyi lakosságra támadtak, megöltek legalább hatvanhat embert, 38-at megsebesítettek. Az állítólag arab etnikumú támadók felgyújtották a házakat, megtámadtak a helyi rendőrőrsöt is, kirabolták annak épületét, kiürítették a rendőrségi fegyverraktárat.

    1. Tűzharc tört ki az izraeli hadsereg és a libanoni síita Hezbollah egysége között a libanoni határnál – jelentette az izraeli 12-es kereskedelmi televízió. A tévé értesülése szerint a Hezbollah egyik csoportja támadó akciót próbált végrehajtani a vitatott Seba ültetvények nevű területnél a libanoni-izraeli-szíriai határ háromszögében, amelyet az izraeli hadsereg sikeresen visszavert. A Hezbollah katonái a határ izraeli oldaláról lőttek izraeli katonákra. Az akció a Hezbollah válasza volt egy múlt héten Szíriában, Damaszkuszban végrehajtott izraeli légicsapásra, amelyben életét vesztette a Hezbollah egyik harcosa.  Az izraeli hadsereg felszólította a határ mentén élőket, hogy tartózkodjanak otthonaikban, és elrendelte a határ menti üdülő-létesítmények, kajakkölcsönzők bezárását.

 

Gazdaság:

 

A koronavírus-járvány miatt feltorlódott a kereslet az ingatlanpiacon, de júniusban egy meredek emelkedés látszik a grafikonon, az adásvételek száma elérte a tavalyi szintet. Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa szerint az elmúlt években megszokott, július közepétől augusztus végéig tartó uborkaszezon várhatóan idén elmarad, amiben több egymástól független tényező is közrejátszik. Komolyabb áresésre vagy áremelkedésre ugyanakkor nem kell számítani.

Márciustól egy részleges visszaesés volt tapasztalható a magyarországi ingatlanpiacon, a legnagyobb kereslet csökkenés a budapesti társasházi lakások esetében alakult ki. Júniusban azonban megfordult a trend, derül ki a GDN közleményéből. Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa arról beszélt, a vártnál gyorsabban elkezdődött a piac regenerálódása, emiatt nem elképzelhetetlen, hogy a nyár második felében évről évre tapasztalható minimális megtorpanás ebben az esztendőben elmarad.  Őszre jósolják a koronavírus-járvány második hullámát, sokan pedig az ingatlant látják biztos befektetésnek és még szeptember előtt nyélbe akarják ütni az üzletet.

 

Időjárás:

 

Kedden reggel, délelőtt helyenként vékony felhőzet szűrheti ugyan a napsugarakat, de összességében egész nap napsütéses, nyári időnk lesz. Csapadéktól nem kell tartani. Gyenge, időnként kissé élénkebb D-i szél fúj. Gyorsan emelkedik a hőmérséklet, délután már zömében 30 fok feletti értékek lesznek jellemzőek. A délnyugati, nyugati országrészben a 35 fokot is megközelítheti a maximum érték.

Éjszaka is marad a derült, nyugodt idő gyenge, nyugaton kissé élénkebb D-i légmozgással. Hajnalban, reggel, az északnyugati térségben élénkülhet és fordulhat a szél. Gyenge felhősödés is kezdődhet északon. Enyhe lesz a hajnal.

A jellemző hőmérséklet átlaga  kedd reggel 16 – 18, kedd délután délnyugaton 34, északkeleten 29,

szerda reggel 17 – 20, szerda délután  30 – 35, északnyugaton 28  fok körül alakul.