A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.07.24.-reggelén

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.07.24.-reggelén

A magyar polgárok hatalmas győzelmeként és a hazai baloldali, liberális politikusok súlyos vereségeként értékelte a Fidesz európai parlamenti delegációvezetője a legutóbbi EU-csúcson az unió következő hétéves költségvetéséről hozott döntést. Deutsch Tamás úgy fogalmazott: sikerült visszaverni a magyarországi ellenzék által képviselt törekvéseket, hogy csökkenjenek a Magyarországnak nyújtandó támogatások, sőt a miniszterelnök még azok jelentős bővülését is elérte. Hozzátette: azokat a manővereket is sikerült visszaverni, amelyek célja, hogy Magyarországot hamis politikai vádakra építve megbüntessék, és létrejöjjön egy olyan, „zsarolásra” épülő mechanizmus, amelynek eredményeként az országnak járó források felhasználásáról nem a demokratikusan megválasztott szervei dönthetnének. A fideszes politikus hangsúlyozta: a döntés értelmében szétvált a jogállamiság és az unió pénzügyi értékeinek védelme.

A természetes tavakkal, köztük a Balatonnal összefüggésben kezdeményez népszavazást az MSZP három kérdésben – jelentette be az ellenzéki párt országos választmányának elnöke Fonyódon. Kunhalmi Ágnes az MSZP Facebook-oldalán követhető tájékoztatón azt mondta, 2010-ben indult, majd 2016-ban felgyorsult az a folyamat, hogy „az új tőkés burzsoázia, a fideszes oligarchák” elkezdték felvásárolni és „lenyúlni” az egész Balaton-partot, de több más tónál is megfigyelhető ez a folyamat. Hozzátette: a Balaton közös nemzeti kincs, eddig mindenki eljutott annak partjára, de most már egyre inkább az a tendencia, hogy „a kispénzű emberek” kiszorulnak a balatoni pihenőhelyekről. Az ellenzéki politikus ismertette kérdéseiket: egyetért-e ön azzal, hogy a természetes tavak melletti, köztulajdonban álló strandokra történő belépésért ne kelljen belépődíjat fizetni?     Egyetért-e ön azzal, hogy az Országgyűlés a természetes tavak melletti köztulajdonban álló strandokra a 2020. augusztus 1-jén fennálló állapothoz képest építési és változtatási tilalmat rendeljen el? Egyetért-e ön azzal, hogy az Országgyűlés a természetes tavak melletti köztulajdonban álló strandokra elidegenítési és változtatási tilalmat rendeljen el? – hangzik a másik két kérdés.

    1. Nyilvánosságra hozták csütörtök este az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat, ezzel eldőlt, hogy a több mint 91 ezer jelentkező közül az általános eljárásban hányan kerülnek be egyetemre, főiskolára.   A 2020 szeptemberében induló felsőoktatási képzésekre 91 460-an nyújtottak be érvényes jelentkezést. Ez közel 21 ezerrel kevesebb, mint a 2019-es jelentkezők száma.Több felsőoktatási képzésre is a négyszázat meghaladó pontszámmal lehetett bejutni idén is a felvételizőknek.    Idén is a gazdálkodási és menedzsment szak volt a legnépszerűbb. A Budapesti Corvinus Egyetemen erre a szakre 427 ponttal, az ELTE-n 405 ponttal, az SZTE-n 400 ponttal lehetett bekerülni. A kedvelt szakok között a második továbbra is a kereskedelem és marketing. A Corvinusos 436, Debrecenben és az Óbudai Egyetem 400 ponttal lehetett felvételt nyerni. A harmadik helyre a pszichológia jött fel, az ELTE-n 444, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen 460, az SZTE-n 437 pont kellett a bejutáshoz – írta az Eduline. A legtöbben most is az ELTE-t jelölték meg, majd a Debreceni Egyetemet és a Szegedi Tudományegyetemet.

Soproni Tamás, Terézváros polgármestere a Heti Tv Pirkadat című műsorában az aktuális ügyekről beszélt a parkolástól a koronavírus elleni küzdelemig.

A politikus beszélt többek között az uniós csúcs kapcsán is a hazai belpolitikában eluralkodott megbélyegzésekről, hozzátéve, felháborítónak tartja például a hazaárulózást, mert meggyőződése szerint minden politikus, függetlenül attól, hogy milyen színekben politizál, a haza érdekeit szolgálja.  A polgármester a Király utcával kapcsolatban megjegyezte, egy rehabilitációs programra van szükség, amiben a rettenetes térköveket kellene kicserélni, megoldani a tisztaságot és a bezárt üzletek helyén újakat kellene nyitni. Ám ahhoz, hogy a Király utca újjáéledjen, szükség lenne az átmenő forgalom drasztikus csökkentésére is, ebben a szomszédos kerülettel sokat tesznek, rövidesen elindul a Belső-Terézváros és a Belső-Erzsébetváros területén is a jelentős forgalomcsökkentés.

A  parkolásra utalva, a polgármester elmondta, sikerült egy pártok feletti elképzelést elindítani, olyannyira, hogy augusztusban egy egységes fővárosi rendszer elfogadásáról dönt majd a Fővárosi Közgyűlés, megszűnnek az eltérő díjszabások.

A koronavírus-járványról is beszélt Soproni Tamás, megjegyezve, hogy egy második hullámra is felkészült Terézváros. Igaz az is, hogy az első hullám után az ország, a városok, így a kerület is kinyílt, ez teljesen rendben is van, de a megnyitott intézményekben szigorúan be kell tartani az előírásokat. Közben segíteni kell a kulturális intézményeket, hiszen az elmúlt hónapokban nem tudtak működni, nem voltak nézőik. A nyár még inkább nehézzé teszi a helyzetet, ezért is döntött úgy a terézvárosi önkormányzat, hogy a kerületi iskolák nyári táboraihoz anyagi támogatást nyújt, mellette a szociálisan rászoruló családok is fordulhatnak az önkormányzathoz.

 

Külföld:

Bár Magyarország és Portugália sok tekintetben különbözik egymástól, mindkét ország érdeke a hatékony európai uniós Afrika-stratégia megvalósítása – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető lisszaboni látogatásáról beszámolva kifejtette: Magyarország és Portugália két teljesen eltérő földrajzi elhelyezkedésű ország, teljesen eltérő a történelmük is, ebből fakadóan sok nemzetközi kérdést természetesen másként is látnak. Ez azonban nem zárja ki, hogy Magyarország számára fontos, sőt stratégiai fontosságú nemzetközi ügyekben együttműködjenek – mutatott rá.  Kiemelte: a migráció tekintetében is sok mindent másként látnak, de van egy olyan pont, amelynek a megvalósítása Magyarországnak is hatalmas segítséget jelentene. Portugália szeretné, ha az Európai Unió egy valóban létező és hatékony Afrika-stratégiát állítana össze, és ebben Magyarország is érdekelt, mert az Európára nehezedő migrációs nyomás ellen az egyik eszköz a határok védelme, a másik pedig a kiáramlás megelőzése Afrikából – vélekedett.

Migrációpolitikai koordinációs fórumot hoznak létre Ausztriában, annak székhelye Bécsben lesz – közölte Karl Nehammer osztrák belügyminiszter egy csaknem kétnapos konferenciát követően, amelyen uniós képviselők mellett tizennyolc ország belügyi tárcavezetői és küldöttei vettek részt. Az új fórum célja hatékonyabbá tenni az Európai Unió és a nyugat-balkáni országok vonatkozó intézkedéseit – közölte Nehammer német hivatali partnerével, Horst Seehoferrel és Margaritis Schinasszal, az Európai Bizottság migrációért felelős alelnökével közös sajtótájékoztatóján. A tájékoztatás szerint az új fórum mindenekelőtt négy központi kérdésben történő koordinációra fog törekedni. Ezek között van az Európai Unió külső határainak védelme, a menekültstátuszra nem jogosult migránsok visszaküldése, az embercsempészet elleni küzdelem, valamint a gyorsabb és hatékonyabb menedékkérelmi eljárások kidolgozása.

Esélyt kell adni Donald Trump amerikai elnök béketervének – mondta Izrael budapesti nagykövete a Magyar Nemzetnek. Jákov Hadasz-Handelszman úgy vélekedett, hogy nem lehet elutasítani egy béketervet pusztán azért, mert Trump nevéhez kötődik, vagy épp arra hivatkozva, hogy az izraeli-palesztin békefolyamat halott. „Arról nem is beszélve, hogy az EU eddig semmit nem tett le az asztalra a béke érdekében. Washingtonnak most legalább van egy terve. Adjunk esélyt neki!” – jelentette ki. „Sajnos nagyon kevés ország látja be azt, hogy most legalább van egy terv az asztalon, ami ilyen vagy olyan irányban elmozdíthatja az évtizedes patthelyzetet. Magyarország szerencsére köztük van” – mondta a nagykövet.

Izrael rendkívüli koronavírus-törvényt fogadott el.  Az új rendelkezés szerint a kormány ellenőrzés nélkül hozhat sürgős intézkedéseket a járvány megfékezése és kezelése érdekében.  A Knesszet szerdán megszavazta a „nagy koronavírus-törvényt”, amely lehetővé teszi a kormány számára, hogy rendkívüli állapotot hirdessen, vagy különleges intézkedéseket hozzon anélkül, hogy egyeztetne a parlament koronavírus bizottságával – számolt be a The Jerusalem Post. A törvényt 48 képviselő támogatta és 35-en szavaztak ellene. Bár a kormányzat képes lesz rendkívüli rendelkezések meghozatalára, a koronavírus bizottság visszamenőlegesen megszüntetheti ezeket. Az izraeli vezetés mindig hatvan napra hirdetheti meg a rendkívüli állapotot, majd 2021 júniusában a törvény automatikusan megszűnik. A kormányzat megszüntetheti a rendkívüli állapotot, amennyiben lényegesen javul a járványhelyzet. A rendkívüli helyzet alatt a kormány felhatalmazást kap arra, hogy szigorításokat vezessen be anélkül, hogy azokat a Knesszet elé kellene terjesztenie. Yesh Atid párt megpróbálta elérni, hogy hatvan helyett harminc nap legyen a meghirdethető időszak.

 

Gazdaság:

 

A gazdaságvédelmi akcióterv forrásainak közel fele már célba ért, ennek jelei a foglalkoztatás és a gazdaság erősödésében is érzékelhetők – mondta az innovációs és technológiai miniszter egy szolnoki vállalkozói fórumon. Palkovics László ismertette: a gazdaságvédelmi akcióterv alapvetően a járvány miatti krízisidőszak átvészeléséhez szükséges intézkedéscsomag, amelynek forrásai – direkt állami támogatások, szolgáltatások, valamint hitel- és tőketípusú termékek – 9200-9500 milliárd forintot tesznek ki. Ebből a magyar GDP 20-21 százalékának megfelelő összegből már 3-4000 milliárd forintnyi célba ért, részben felhasznált forrásként, részben megkötött szerződések formájában – tette hozzá.

 

Időjárás:

 

Pénteken újabb hidegfront érkezik.-  Az északnyugati országrészben már délelőttől zömében felhős, záporokkal, zivatarokkal tarkított időre van kilátás. –  Másutt mérsékelten felhős, változóan napos, meleg, fülledt idő a valószínűbb. Délután, este a középső országrészre is átterjed a záporokat, zivatarokat adó csapadéksáv. Heves felhőszakadásoknak is megvan az esélye! Erősödik a szél.

Éjszaka, nyugaton és a középső országrészben, borongós időben a viharok elgyengülésére, de további kiadós esőkre kell készülni élénk, néhol erős É-i széllökésekkel. A keleti és délkeleti térségben ekkor nő meg az esélye zivatarok, köztük, heves, felhőszakadással, szélviharral is kísért viharok kialakulásának.

A jellemző hőmérséklet átlaga péntek reggel  13 – 18, péntek délután 25 – 31, szombat reggel  15 – 18 fok körül alakul.