Erzsébetváros arra készül, hogy szükség esetén most is mindent megtegyen az idősek ellátása érdekében

Erzsébetváros arra készül, hogy szükség esetén most is mindent megtegyen az idősek ellátása érdekében

Niedermüller Péter Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az Airbnb-s lakáskiadás szabályozásáról, a koronavírus-járvánnyal szembeni felkészülésről, valamint a költségvetés prioritásairól, gondjairól.

A polgármester beszélt a rövidtávú lakáskiadásokról, amelynek megoldását a kormány az önkormányzatok kezébe tette le. Az apartmankiadók egyesületének az elnöke egy interjúban elmondta, hogy jelentős vendégéjszakai forgalmat bonyolítanak le, ahogy azt is megemlítette, a bulinegyed elhíresült vendégei leginkább olyan helyeken szálnak meg, amelyek nem az egyesülethez tartoznak, hiszen ők elsősorban a hosteleket részesítik előnyben. Nidermüller Péter szerint az Airbnb-s lakáskiadások esetében is differenciálni kell, különböző megoldások vannak, hozzátette azt is, a kerületben is nagyon sok tisztességes, normális, rendes üzlet,menetet folytató rövidtávú szálláskiadó működik, az nyilvánvaló, a helyzet rendezése őket semmilyen formában sem fenyegeti. Ugyanakkor vannak olyanok, akik feketén adják ki a lakásokat, ahol rendszeresen vannak bulik, ebből következően rendetlenségek. Erre mindenképpen lépnie kell az önkormányzatnak, de azoknak, akik rendeltetésszerűen adják ki a lakásukat, azoknak a további működésüket biztosítják a későbbiek során is, ám azokkal szemben, akik feketén adják ki a lakásaikat, akik nem tartják be a normákat, velük szemben mindenképpen fel fog lépni Erzsébetváros.

A kerület egyik alpolgármestere, Bárdi Zsuzsanna felel ezért az ügyért, ő nemrégiben már egy egyeztetésen is ott volt a fővárosban, a kerületi vezetői értekezlet irányítása mellett születik majd valamilyen rendelet. Már többször is találkozott a városvezetés az Airbnb nemzetközi szervezet képviselőivel, hogy minél jobb megoldás szülessen.

A polgármester beszélt a kerületi parkolási ügyekről, megjegyezve, a kollégái hihetetlen erőfeszítéseket tettek eddig, hogy a parkolási rendszer elindulhasson, eddig még nem érkezett be jelentős problémáról jelentés, természetesen ez nem jelenti azt, hogy már minden rendben van, de már látszik a javulás, őszre pedig mindenképpen érezhetőek lesznek a változások az erzsébetvárosiak legnagyobb örömére.

A koronavírus-járványról is beszélt Niedermüller Péter, hozzátéve azt, hogy a fertőzöttek számának emelkedése sajnos várható volt a könnyítések bejelentése után több országban. Erzsébetváros arra készül, hogy szükség esetén most is mindent megtegyen az idősek ellátása érdekében, még úgy is, hogy július 27-től augusztus 6-ig közigazgatási szünet lesz, de ezen időszak alatt is ügyeletet tartanak, készüélnek arra, ha lépni kell. Ám az a baj, hogy mindenki teljes bizonytalanságban van, nem tudni mit tesz az Operatív Törzs, a kormány, nem lehet tudni, hogy szeptembertől mi lesz az iskolákkal. A kerületi idősotthonok védettségét már korábban biztosította az önkormányzat, a szigorú rendelkezések most is érvényben vannak.

A kerület új költségvetése nagyon szigorú lett, amiben sok mindenre nem jut majd pénz, de vannak prioritások, amik a megszorítások ellenére is megmaradtak, ezek egyike és talán legfontosabbika – jegyezte meg Niedermüller Péter, a kerületi lakásfelújítások, már az első pályázat eredményei nyilvánosak lettek, ez a folyamat folytatódni fog. Ám sajnos lesznek olyan területek, mint a kultúra, az utak javítása, amire most kevesebb jut majd, de például a köztisztaság és a közbiztonság nem érzi meg a mostani nehezebb időszakot.

A polgármester beszélt a kerületi nyilvánosság szerepéről, hozzátéve azt is, gondolkodnak azok, hogy a kerületi médiát átszervezzék.

Ugyancsak szóba került a Csányi utca 5. alatti kulturális központ, aminek továbbra is nagy szerepet szán az önkormányzat, az persze egy más kérdés, hogy ezt a munkát miként tudja most a kerület támogatni. A K11-ben a tervek szerint a fenntartó szeretne kiállításokat, koncerteket rendezni, sőt az épület mellett lévő ház felújításáról is megkezdték az egyeztetések, az elképzelések szerint művészlakásokat hoznának létre.

A Király utca felújítása is szerepel az önkormányzat tervei között – jegyezte meg Niedermüller Péter, ám ezt nehezíti az is, hogy számos 15-20 éve húzódó ingatlanvitát kell rendezni, de az biztos, Erzsébetváros ezen dolgozik.