Az önkormányzatok vannak elsődlegesen a szükséges információk birtokában

Az önkormányzatok vannak elsődlegesen a szükséges információk birtokában

Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a Munkácsy vándorkiállításról, valamint az Airbnb-s lakások körüli feladatokról.

A politikus megemlékezett az elmúlt héten tragikus közlekedési balesetben elhunyt képviselőtársáról, Koncz Ferencről, akiről a Parlament tegnapi plenáris ülésén is megemlékeztek. Hozzátette, a Fidesz-KDNP a saját halottjának tekinti a politikust, a családjának mindenben segítséget nyújtanak. Egy olyan politikus hunyt el, aki sokat dolgozott, aki felvirágoztatta Szerencs városát.

Bajkai István beszámolt a Hatvanban megrendezésre került Munkácsy kiállításról, amelyet a nevét viselő alapítvány szervezett, a politikus a kuratórium elnökeként tevékenykedik. Megjegyezte, az alapító, Pákh Imre kérte fel erre a feladatra, számukra a legfontosabb, hogy Munkácsy Mihály nevét megismertessék a világgal. A mostani vándorkiállítás, amely nemrég ért el Hatvanba minden színhelyen nagy sikereket ért el, a 63 kép a teljes Munkácsy életművet felöleli. A legutóbbi helyszínen, Mosonmagyaróváron is több mint százezren tekintették meg. Ma már elmondható, a mostani kor teljesen megbecsüli Munkácsy művészetét. A képviselő beszélt arról a jogi vitáról is, ami Pákh Imre és a magyar állam között volt, aminek ma már szerencsére vége, így az állam megvette Pákh Imrétől Munkácsy Mihály Krisztus trilógiáját, ma már mindenki megnézheti egy csodálatos kiállítóhelyen Debrecenben.

Bajkai István megindokolta, hogy miért került az Airbnb-s lakások körüli rendezés az önkormányzatokhoz. Erre azért volt szükség – jegyezte meg, mert a helyi önkormányzatok vannak elsődlegesen a szükséges információk birtokában, így akár a VI. és a VII. kerületi városvezetés előtt is megnyílik a lehetőség, hogy a szükséges szabályokat megalkossák. Hozzátette, a rövidtávú bérbeadás komoly feszültségeket okozott egyes társasházakban az együtt lakás szabályait nem mindig sikerült betartani, erre több példa is volt a bulinegyedben.

Azt is megemlítette a politikus, hogy mennyire leromlottak a budapesti társasházak, egy része, a felújításuk a tulajdonosok dolga lenne, de az is igaz, ehhez kellene valamilyen segítséget nyújtani, mindezt a társasházak finanszírozásával kellene megoldani. A Bajkai István nevével fémjelzett beadás előtt álló társasházi törvény módosításának szólnia kellene arról, hogy egy adott társasház miként tudja a jelenleginél egyszerűbben hasznosítani a közös területeket. Ugyanakkor az is igaz, vannak olyan házak, ahol ez nem megvalósítható, ahol a társasház finanszírozása sem megoldott. Nagyon komoly összegeket kellene előteremteni a felújításokra is.

 

 

Küldte a Windows 10 Posta