Bele kell férnie egy értelmiségi bírálatnak, még akkor is, ha az vitatható

Bele kell férnie egy értelmiségi bírálatnak, még akkor is, ha az vitatható

ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég Intézet kutatója a napokban tett nyilatkozatáról, a párbeszéd fontosságáról, valamint a szabadelvűség jelentéséről beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában.

A kutató beszélt a napokban vihart kavart nyilatkozatáról, ahol Szerb Antal két művéről fejtette ki véleményét, a két kötet vastagságáról, illetve a művek utóéletéről. Hozzátette a kritikákra, ma Magyarországon zéró tolerancia van az antiszemitizmussal szemben, valamint ennek kapcsán azt emelte ki, mindenki tekintse át az elmúlt hetek történéseit, hogy ki, mikor és mit mondott. Ennek fényében bele kell férnie egy értelmiségi bírálatnak, még akkor is, ha az vitatható, ami talán szakmailag támadható. Kijelentette, a véleményt lehet kritizálni, de ha elfojtják a hangokat, még akkor is, ha a vélemény erősen vitatható szakmailag, az már nem egy fejlett demokrácia sajátja.

Lomnici Zoltán a párbeszéd szükségességéről is beszélt. Megjegyezte, jelenleg van egy frusztrált ellenzéki közösség, amit meg is lehet érteni. A frusztráció azt is jelenti, hogy nem csak politikai közszereplőket próbálnak meg kikezdeni, ami egyfajta vagdalkozásnak is érthető. Mellette az is látható, jelenleg nincsen egyetlen komoly, egységes vezető az ellenzéki oldalon. Most is tartja a kormánypárt a hatalmas előnyét, ez biztosan betudható a járvány eddigi kezelésének. Az ellenzéki szavazók is elvárnak egyfajta stabilitást, biztonságot, de ők például nem igazán fogadják el Jobbikot, hiszen a párt vezetésében még mindig olyan emberek ülnek, akik korábban tettek vállalhatatlan nyilatkozatokat. A többi ellenzéki pártnak is el kell dönteni, lehet-e szemet hunyni ezen bűnök felett, Lomnici Zoltán szerint nem. Mindeközben a kormánynak olyan komoly kihívásokkal kell szembenéznie, ahol fontos lenne az ellenzék együttműködése, a párbeszéd. Ám az ellenzék még a nemzeti minimum dolgában sem kíván közösen lépni, pedig vannak olyan dolgok, amik igényelnék ezt, arról nem beszélve, hogy erre több külföldi példa is akad. A nemzeti kifejezéstől senkinek sem kell tartania, de attól a nemzeti minimumtól sem, ami például ezelőtt pár évvel még azt jelenttette, hogy például a Jobbikkal nem működik együtt senki. Ám ezt most az ellenzék megteszi.

Ez pedig ellentmond a szabadelvű gondolkodásnak, mint azt a kutató kifejtette, most sokkal inkább a liberalizmus dívik, ahol megmondják az embernek, hogy miben kell hinnie. A szabadelvű embernek van egy mérhetetlen szabadságvágya, de ez nem liberalizmus, szabadelvű lehet egy politikailag konzervatív ember.