A nemzeti konzultáció az egy kormányzati eszköz, nem pedig pártpolitikai

A nemzeti konzultáció az egy kormányzati eszköz, nem pedig pártpolitikai

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt koronavírus-járvány alatti teendőikről, a nemzeti konzultáció körül kialakult vitákról.

A hatóság elnöke elmondta, a koronavírus-járvány sok munkát adott nekik, az adatvédelmi hatóságok európai közössége általában havonta ülésezik, de most többször is tartottak egyeztetéseket, beszéltek azokról a technikai alkalmazásokról is, amelyek a járvány alatt felmerültek, de a kontaktszemélyek felkutatásáról vagy a rendkívüli időszak alatt elfogadott jogszabályokról. Mint Péterfalvi Attila hozzátette, az adatvédelmi szakemberek többször is szóvá tették, hogy a pandémia alatt sokak által alkalmazott Zoom szolgáltatás az adatbiztonság szempontjából nem volt megfelelő, de az is jelentős probléma, hogy nincsenek európai megoldások jelenleg az online térben, olyanok, amelyek egyrészt európaiak, másrészt biztonságosak. Így a különböző multinacionális cégek szolgáltatását kellett igénybe venni, amelyek központja olyan helyen van, ahol nem jelentős az adatbiztonság. Persze nem egyszerű leváltani a globális techcégeket. A megoldás lehet az is, ha az állampolgárok tisztában vannak azzal, hogy amit éppen használnak, az mi, vannak-e veszélyei. Fontos tisztában lenni mindezekkel, példaként hozta fel a NAIH vezetője, amikor az általa vezetett intézmény kifogásolta egy politikai szimpatizánsok gyűjtésénél azt, hogy a tárolóhely, amerikai szerveken fut, ami adatvédelmi szempontból aggályos. Véleménye szerint ezek az adatok nemhogy amerikai, de még európai szervereken sem jelenhetnének meg.

Péterfalvi Attila beszélt a nemzeti konzultációs ívek ellenzéki politikusok általi összegyűjtéséről, véleménye szerint lehet, hogy egyes politikusoknak a nemzeti konzultáció nem tetszik, de erre van egy lehetősége a kormánynak. Ám az ezt ellenző politikusoknak vigyáznia kell az adatkezelési követelményekre, meg kell felelniük a GDPR rendeletnek, a visszaküldőket tájékoztatni kell az adataik kezeléséről, a személyes adataik biztonságáról. Hozzátette, a nemzeti konzultáció az egy kormányzati eszköz, nem pedig pártpolitikai, a kormány kompetenciája ennek az adatbázisa, a párté pedig a szimpatizánsi adatbázis, a kettőt nem szabad összekeverni. A konzultáció során az állampolgárok nyilatkozhatnak arról, hogy a későbbiek során is fogadnak-e ilyen kormányzati anyagokat, ami folyamatos kapcsolattartási lehetőség.