A viták ellenére az amerikaiak elismerték a zéró tolerancia alkalmazását.

 

A viták ellenére az amerikaiak elismerték a zéró tolerancia alkalmazását.

?si=9K-1HUjciu7cdeCN

Szalay-Bobrovniczky Vince, a miniszterelnökség társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt az antiszemitizmus elleni küzdelemről.

 

 

A politikus beszámolt arról, nemrégiben találkozott az USA antiszemitizmus elleni küzdelemmel foglalkozó, nagyköveti rangban dolgozó tisztségviselőjével, akivel több, mint egyórás beszélgetést folytatott. A tárgyalás során az amerikai fél pozitívumként emelte ki a magyar kormány által meghirdetett zéró toleranciát az antiszemitizmussal szemben, ahogy azt is, hogy milyen jelentős támogatásokat kap a hazai zsidó közösség, és azt is, semmilyen inzultus nem érte a vallásos zsidókat.

Ugyanakkor megmutatkoztak a véleménykülönbségek is, tette hozzá az államtitkár, az amerikai tárgyalópartner részéről hangoztak el vádak, kritikai hangok, ám ezekre a kormány képviselőjeként válaszolt is. Az egyik ilyen pont volt az a vád, miszerint a magyar kormány a vészkorszak történelmét átírja, és ezt tanítják az iskolákban. Az államtitkár erre annyit felelt, amikor a nemzeti alaptanterv készült, akkor a vészkorszakról szóló rész előkészítésébe bevonták a hazai zsidó szervezeteket, azok szakértőit is, így ez a vád nem igaz. Ugyancsak megemlítette az amerikai kormányzat tisztségviselője a Szabadság téren található templomban lévő Horthy mellszobrot is. Ezzel kapcsolatban az államtitkár megjegyezte, a magyar kormány egyrészt nem szól bele, hogy egy templomban, annak előterében mi található, ahogy azt is elmondta tárgyalópartnerének, hogy a szobor felállításához egy forinttal sem járult hozzá a magyar kormány.

Az amerikai fél háborús bűnösök rehabilitálásával is megvádolta a magyar kormányt, ezt is cáfolta az államtitkár. Egyetlen ítélet született Hóman Bálint rehabilitálása kapcsán, akit egykor ugyan háborús bűnökért ítéltek el, de ez az ítélet nem állta meg a helyét. Horthy Miklós politikai rehabilitációja sem kerülhet szóba, emelte ki a politikus. A miniszterelnök és a magyar kormány több tagja is már nyilatkozott az egykori kormányzóról, hozzátéve, megbocsáthatatlan bűnt követett el a vidéki zsidóság deportálásával kapcsolatban.

Az államtitkár elmondta, szóba kerültek az úgynevezett Soros-plakátok is, amire azt felelte, nem voltak ezek antiszemita indíttatásúak, semmi nem utalt a képeken Soros György származására. Ezt követően felhívta amerikai tárgyalópartnere figyelmét az USA-ban zajló egyetemi zavargásokra, azok erős antiszemita jellegére.

Szalay-Bobrovniczky Vince a volt iráni elnök látogatásával kapcsolatban megerősítette a magyar kormány álláspontját, mely szerint az akadémiai autonómia jegyében egy egyetem dönthet arról, hogy kit hív meg. A volt iráni elnök véleményével, politikai szerepvállalásával nem ért egyet a kormány, teljes mértékben elutasítja azt. Azt is hozzátette, Magyarországon a szélsőséges, antiszemita megnyilvánulásokat a kormány igyekszik meggátolni. példaként hozta fel, hogy a Kitörés napi megemlékezéseket a rendőrség évről évre betiltja, de a bíróság mindig engedélyezi azokat.

Végezetül szóba került az OR-ZSE ügye is, aminek kapcsán az államtitkár elmondta, többször is jelezte a Mazsihisz előző vezetésének, hogy az Egyetem felújítása kapcsán forduljanak a kormányhoz, de ezt valamiért akkor nem tették meg. Most az új elnök, Grósz Andor által vállalt egyik legnagyobb feladat az OR-ZSE megújítása, amire van kormányzati szándék, ám sajnos most a források szűkösek. A remények szerint sor fog kerülni az Egyetem teljes megújulására.

Breuer Péter