A kormány számára az a fontos, hogy megtalálják azokat a kérdéseket, amiben konszenzus alakul ki

A magyar kormány számára az a fontos, hogy megtalálják azokat a kérdéseket, amiben konszenzus alakul ki

Dömötör Csaba, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a Heti Tv Pirkadat című műsorában az Európai Unió költségvetéséről, az európai gazdaságélénkítő pénzcsomagról, valamint az ellenzéki hozzáállásról beszélt.

A politikus költségvetési ügyekről beszélt, mint elmondta, a múlt héten fogadta el a parlament Magyarország jövő évi büdzséjét, de máris jön a következő nagy csata, ami az EU következő hétéves költségvetéséről szól. Az államtitkár hozzátette, politikai csatára kell számítani, jóval nagyobbra, mint amilyen a hazai költségvetés elfogadásakor zajlott le.

Azért kell beszélni csatáról, mert azt tudni kell, alapjaiban változik meg az uniós költségvetés, ennek több oka van, a britek távozása, ahogy az is, többen szeretnék azt, hogy az új helyzetet tükrözze ez a költségvetés. Most az történik még, hogy nem egy nagy pénzügyi csomagról kell a tagállamoknak megállapodni, hanem egyrészt a hétéves büdzséről, valamint a járványhelyzet kezelésére megalkotott mentőcsomagról. A kormány szerint egyáltalán nem mindegy, hogy mi lesz a vitának a végkimenetele, mert felmerül a gyanúja annak, hogy erős méltánytalanság érheti a kelet-európai országokat, miközben a térség államainak a jelentős része fegyelmezetten gazdálkodott, rendben tartotta a pénzügyeit, csökkentették az államadósságot, igyekeztek csökkenteni a függőséget, az uniós átlagot meghaladó növekedést produkáltak. Most erre a tervek szerint az EU déli államait szeretnék előnyben részesíteni, azokat az országokat, amelyek most is jóval gazdagabbak, mint a kelet-európaiak. Arról nem beszélve, hogy a kelet-európai régió tagországai például a belépést követő hosszú éveken át például jóval kisebb agrártámogatást kapott, mint a többiek. Most, amikor már ugyanakkora támogatást lehetne kapni, többen szeretnének új szempontokat bevezetni, mint a jogállamiság ügyét. Fennáll a veszélye annak, hogy erre hivatkozva próbálnák meg csökkenteni a kelet-európaiak támogatását. Mindezt úgy, hogy ezek a támogatások nem könyöradományok, hiszen például Magyarország megnyitotta piacait a többi tagállam előtt, viselve annak minden következményét – tette hozzá Dömötör Csaba. Megjegyezte, bár minden vezetőnek vétójoga van, de a magyar kormány számára az a fontos, hogy megtalálják azokat a kérdéseket, amiben konszenzus alakul ki. Vannak ilyenek szerencsére, mint példának okáért az uniós hitelfelvétel is ide sorolható. Erről az államtitkár elmondta, a pénzügyi csomag értéke 750 milliárd euró, aminek egy része vissza nem térítendő támogatás, a másik része hitel. Ennek elfogadásában most konszenzus van, annak ellenére, hogy a magyar kormány a hitelfelvétel ellen van.Ám az is igaz, ezzel a déli országokat lehet megsegíteni, a kérdés az, hogyan vállalja a közösség a felelősséget ezek felvételéért.  Van terv arra, hogy az összes tagállam közösen vállalja a felelősséget, ennek elsősorban a déli tagállamok örülnek, de persze a részleteket meg kell ismerni. Egy biztos, a kormány a megállapodásban érdekelt, de olyanban, ami Magyarország érdekeit szolgálja, a következő uniós csúcson kiderül, képesek-e dűlőre jutni a tagállamok.

Dömötör Csaba beszélt a hazai belpolitikai helyzetről, megemlítve azt, hogy a járványidőszakban is többször alkalmazta a kormány a kinyújtott kéz politikáját, az egység fontossága jegyében, de ezt az ellenzék egyetlen alkalommal sem fogadta el.  Példaként hozta fel a rendkívüli veszélyhelyzet példáját, ahol szintén nem sikerült egyezségre jutni, közben az ellenzék itthon és külföldön is vádolta az országot. sajnos az ellenzék semmi mást nem tesz – jegyezte meg az államtitkár, hogy csak és kizárólag az ellenkezőt mondja, ezt tették a járványügyi egészségügyi intézkedések kapcsán, ami nem politikai kérdés volt. A kormányt lehet kritizálni – tette hozzá, de az nem elfogadható, hogy a védekezésben közreműködő szakembereket is támadják.

Pedig nemzeti egységre szükség van – jelentette ki Dömötör Csaba, ehhez a kormány annyival járulhat hozzá, hogy olyan javaslatokat tesz le az asztalra, amelyeket párthovatartozástól függetlenül támogathat mindenki. Sok ilyen van, mint a munkahelyteremtő, munkahelyvédő támogatás, ezeket érthetetlenül támadja a baloldali ellenzék, olybá tűnik, csak azért mondanak ellent, mert a kormány javaslatáról van szó. Őket csak és kizárólag a kormány, a kormányfő elleni érzelem irányítja.