Ez egy nagyon jó eszköz, az eddigi konzultációk ezt fényesen be is bizonyították

Ez egy nagyon jó eszköz, az eddigi konzultációk ezt fényesen be is bizonyították

Halász János, a Fidesz országgyűlési képviselője, a parlamenti frakció szóvivője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a jövő évi költségvetésről, a Debrecen 2030 Programról, valamint a nemzeti konzultációról.

A képviselő beszámolt arról, hogy a jövő hét péntekén véglegesítheti a Parlament az ország jövő évi költségvetését, majd el is fogadják. Hétfőn még a fő összegekről döntenek, mint megjegyezte a politikus, eddig rendben mentek az előkészítő munkák. Ez egy olyan költségvetés – emelte ki, ami a gazdaságvédelmet helyezte a középpontba, de mindezt úgy, hogy mellette továbbra is megmarad a családok támogatása, a kormány, a kormánypártok azt remélik, hogy ez a büdzsé nagyon reményteli és egyben nagyon fontos is lesz az ország szempontjából.

Minden gazdasági nehézség ellenére például a családtámogatási források emelkednek, sőt egy új forma is életbe lép, hiszen a CSED, a csecsemőgondozási díj 100 százalék lesz, azaz az édesanya teljes előző fizetését megkapja. Erre azért is szükség van, mert az elmúlt években elindult egy pozitív folyamat, amit mindenképpen támogatni kell. Már évek óta ezt hangoztatja a Fidesz-KDNP szövetség, a polgári kormány, hogy a jövőt a családok jelentik Magyarországon, 2010-ben az első intézkedéseik egyike az volt, hogy visszavezették a családtámogatási formákat, egyre több pénzzel támogatták a családokat, s azóta minden intézkedés középpontjában a magyar családok állnak.

Halász János beszélt arról is, hogy lakhelyén, a választókörzetében, Debrecenben idén is biztosítani fogja az önkormányzat a rászoruló gyermekek számára a nyári egyszeri meleg ételt, közben a városban és a környékén elindultak a nyári táborok, a szülők eldönthetik, hogy napközis vagy bentlakásos tábort választanak, mert szerencsére ma már erre is van lehetőség.

A politikus külön kiemelte a város tegnapi döntését, amely során a képviselők elfogadták a Debrecen 2030 Programot, ennek köszönhetően a következő években már több mint 40 milliárd forintos támogatást kap a város, ehhez persze jön az önerő is, majd beindulnak azok az infrastrukturális fejlesztések, amikre már régóta nagy szükség van. Sok minden megújul, a városba beérkező úthálózat, a helyi villamoshálózat, de az ideköltöző Természettudományi Múzeum is kap támogatásokat és méág sok minden más is.

A most indult legújabb nemzeti konzultációról azt mondta el a politikus, hogy ez egy nagyon jó eszköz, az eddigi konzultációk ezt fényesen be is bizonyították, fontos az embereket megkérdezni a két választás között. Az ellenzék minden eddigi nemzeti konzultációt meg akart akadályozni, ezt megtehetik, de olyat nem lehet tenni, hogy bűncselekményt követnek el a nemzeti konzultációval kapcsolatban, ennek a lehetősége most felvetődik, amikor ellenzéki országgyűlési képviselők maguk gyűjtik az íveket, amikor jogosulatlanul akarják az emberek személyes adatait kezelni. Hozzátette Halász János, a kormány olyan kérdéseket tesz most fel, amikre a beérkezett válaszok  segítségével sokkal hatékonyabb politikát tudnak folytatni a járvány elleni védekezésben. Kérdezik még az embereket a migrációról, amit szintén folyamatosan támadnak, erre is kellenek a válaszok, hiszen ez erősíti meg a magyar álláspontot.