Ha az a cél, hogy kevesebben parkoljanak a belvárosban, akkor meg kell emelni a parkolási díjakat

Ha az a cél, hogy kevesebben parkoljanak a belvárosban, akkor meg kell emelni a parkolási díjakat

Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a bulinegyedről, a kerületi és a fővárosi parkolásról, valamint a pótköltségvetésről, amit a héten fogadnak el.

A polgármester beszélt a Belső-Erzsébetvárosban működő vendéglátóhelyekről. Mint megjegyezte, a koronavírus-járvány előtt a bulinegyeddel kapcsolatos önkormányzati munkabizottság kialakított egy menetrendet, ebben az éjféli záróra szerepel, de vannak olyanok is, akiknek van engedélye a további nyitva tartásra. Akik illegálisan tartanak nyitva, azokat a kerület igyekszik ellenőrizni, a szabályok betartására szigorítani. Az önkormányzat mindezek mellett felkészült arra is, hogy a bulinegyedben valamennyire újraindul az élet, folyamatosan szereznek új takarítógépeket, eszközöket, hogy a tisztaság minden egyes nap érezhető legyen.

Július 1-től Erzsébetváros a saját kezébe veszi a parkolási rend megszervezését, működtetését. Már most elkezdődtek a próbaüzemek, a munkatársak felvételét, ellenőrzését. Ami a parkolási díjakat illeti, Niedermüller Péter elmondta, a Fővárosi Közgyűlés a héten dönt a parkolás egységesítéséről, a díjakról. A politikus hozzátette, biztosan nem lesz népszerű az elképzelése, de azt fogja javasolni, hogy ha az a cél, hogy kevesebben parkoljanak a belvárosban, akkor meg kell emelni a parkolási díjakat. A főpolgármester beszélt a saját elképzeléseiről, például arról, hogy a parkolás első negyedórája ingyenes lesz, ennek még a technikai feltételei nincsenek teljesen kidolgozva, egy biztos, az egységes fővárosi parkolás legkorábban ősztől léphet életbe.

Erzsébetváros képviselőtestülete e hét csütörtökén fogadja el a kerület pótköltségvetését, amit a polgármester megkurtított költségvetésnek nevezett, hiszen a februárban elfogadott büdzsét most 2.7 milliárd forinttal kell visszább venni, hiszen ez az az összeg a bevételkiesések és a kormányzati elvonások miatt esett most ki. A kerület nem szeretne semmilyen likviditási problémákat, ezért ezt a hiányt teljes mértékben lefedik, így egy takarékos, de a célokat fel nem adó tervezetről döntenek a képviselők a héten. Arra a kérdésre, hogy mit gondol Gulyás Gergely kancelláriaminiszter szerint jóval több pénzt kapnak az önkormányzatok jövőre mint eddig, Niedermüller Péter úgy felelt, örömmel várják, ha lesz és figyelemmel kísérik a döntéseket.

A polgármester úgy véli, az augusztus 15-i határidő után a kerületi kulturális intézmények újra kinyitják a kapuikat, hogy kora őszre ismét színes legyen a kerület kulturális élete. A kerületi tulajdonú intézmények is tervezik már az újranyitást, a tervek szerint új struktúrában.

A kerületi lakáspályázatok beindultak, már kettőt kiírtak, a harmadikat őszre tervezi a kerület.

Niedermüller Péter kiemelte, a kerület nagyon figyel a koronavírus-járványra, az esetleges második hullámra, olyannyira, hogy a pótköltségvetésben is szerepelnek erre a célra források. A kerületi idősotthonokban a felújításokat igyekeznek minél hamarabb befejezni, mert most nagyon résen kell lenni.

Erzsébetváros vezetője is beperelte a kormányt, hogy térítse meg számukra a járvány elleni védekezés költségeit. Hozzátette, a kormány rengeteg olyan feladatot tolt át az önkormányzatokra, amelyekre ezeknek nem volt tervezett forrása. Ezek az összegek nem a kerületé, hanem a kerületben élőké, ezzel a perrel számukra akarja a városvezető visszakérni ezeket a pénzeket, a polgármester bízik a kormány belátásában.