Csakis olyan intézkedések működnek, azok a hatékonyak, amit az emberek elfogadnak

Csakis olyan intézkedések működnek, azok a hatékonyak, amit az emberek elfogadnak

Hollik István, a KDNP országgyűlési képviselője, a Fidesz szóvivője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a legújabb nemzeti konzultációról, annak fontosabb kérdéseiről.

A politikus a legújabb nemzeti konzultációról azt mondta, amióta Fidesz-KDNP kormány van Magyarországon, azóta az emberek megszokhatták, hogy a kormányzat megkérdezi a véleményüket, ha az ország fontos mérföldkőhöz érkezik, amikor stratégiai fontos ügyek eldöntése a cél. Így történt ez a rezsicsökkentésnél, a családok támogatásánál, a migrációval kapcsolatos álláspontnál. Hozzátette, most is egy rendkívüli helyzet van, amikor is a koronavírus-járvány elleni védekezés első szakaszát sikeresen lezárta az ország a magyar emberek fegyelmezettségének, a szakemberek tanácsainak, valamint annak, hogy a kormány időben lépett. Most a második szakasz van, még nincsen meg a vírus elleni vakcina, ezért is adták ki a figyelmeztetést a szakértők, jöhet egy második hullám. Azt is kijelentették a járványügyi szakemberek, hogy csakis olyan intézkedések működnek, azok a hatékonyak, amit az emberek elfogadnak.  Ezért is tartja most ebben a helyzetben kiemelten fontosnak a kormány, hogy megkérdezzék az embereket. A mostani nemzeti konzultáció a járványügyi helyzetről fog szólni, arról, hogy ha a járvány második hulláma netalán bejön az országba, akkor miként védekezzen ellene a kormányzat, meddig maradjanak fenn a gazdaságvédelmi intézkedések, ezek közül melyeket erősítsék meg. Mindezek mellett az országra leselkedő egyéb veszélyekről is megkérdezik az embereket, Hollik István szerint a járvány megerősítette a migrációt, de van két elképzelés még, amivel kapcsolatban szeretnék a véleményeket megtudni. Ezek egyike a Soros György által javasolt úgynevezett örökkötvény, ami egy európai javaslat. A politikus szerint Soros Györgynek van egy teóriája, mely szerint neki bele kell szólnia a világpolitika alakításába. Mostani javaslata arra épül, hogy a koronavírus-járvány mindenhol gazdasági válságot okozott, amiből ki kell lábalni. Soros György Európának azt javasolta, pénzt kell tenni a gazdaságokba, ezt ő maga állja, de úgy, hogy egy olyan kötvényt bocsátana ki az EU, aminek a tőkerészét nem kell kifizetni, csak a kamatait, de azt örök időn át. A magyar kormány már kinyilatkozta, hogy ebből nem kér.

Hollik István elmondta, a másik elképzelés, amit az Európai Bizottság tett közzé az arról szól, hogy 750 milliárd eurót juttatna a tagállamoknak, ennek egy része hitel, a másik pedig vissza nem térítendő támogatás lenne, ám ezt az egészet a tagállamok befizetéséből finanszíroznák. A politikus szerint az a kérdés, hogy Magyarországnak vagy más tagállamnak szüksége van-e hitelre a válságból való kilábalásra. Egy gyenge államnak biztosan, de Magyarország jelenleg biztosan áll, azaz az ország képes a piacról is finanszírozni saját magát.

Miután a járvány első hulláma már lecsengett, ezért is került sor már a héten arra, hogy megkezdődött a különleges jogrend megszüntetéséről szóló törvény általános vitája a Parlamentben, de mindezt úgy teszik meg, hogy a koronavírus-törvény azon passzusait, amelyek az emberek életének megkönnyítését szolgálta, továbbra is fenn kívánják tartani, ezért ezekről külön kell rendelkezni.. Mindezekről a tervek szerint június 20-ig döntenek a képviselők. Mindezek mellett a járványügyi készültség fennmarad, azaz a raktárakban minden szükséges védőeszköz rendelkezésre áll.