Szükség lesz a kerületi költségvetés módosítására

Szükség lesz a kerületi költségvetés módosítására

Molnár István, Erzsébetváros független önkormányzati képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a kerületet is érintő forrásmegvonásokról, a költségvetés újratervezéséről.

A helyi politikus elmondta, most kezdte meg hetedik ciklusát képviselőként, harminc éve vesz részt a kerületi közéletben, megjegyezve, számára a saját kerülete, választókörzete mindig is fontos volt. Képviselőként is egészen másként dolgozik, hiszen ugyan kellene fogadóórákat tartania, de ő maga sokkal szívesebben megy el a választókhoz, a lakókhoz, hogy helyben tudja meghallgatni azok ügyes-bajos dolgait.

Molnár István szerint szükség van a kerület volt alpolgármesterének, országgyűlési képviselőnek, Bajkai Istvánnak a javaslatára, amelyik a társasházi törvény módosítását tűzte ki. Erre azért is szükség van, mert az előző módosítás nem volt jó, hiszen akkor vették el a társasházaktól azt a jogot, hogy megtilthassák a funkcióváltást, azaz a közgyűlés hozzájárulása nélkül lehetne akár egy társasházban kocsmát nyitni. Ez is vezethetett oda, hogy 2011 után megszaporodott a bulinegyedben a vendéglátóhelyek száma.

A képviselő beszélt az önkormányzat szerepéről a koronavírus-járvány elleni küzdelemben. Mint elmondta, szükség lesz a kerületi költségvetés módosítására, ehhez persze testületi ülést kell összehívni, mert a kormány például 2.3 milliárd forintot vont el Erzsébetvárostól, a különböző adók elvonása miatt. Ennek a hiánynak a fedezésére kénytelen lesz az önkormányzat sok tervezett programot elhalasztani, lefújni. Hozzátette, az nagyon remek, hogy az ország jövő évi költségvetésében van egy 110 milliárd forinttal nagyobb összeg a tavalyinál az önkormányzatok támogatásáéra, de ezt az összeget pályázati úton kívánják szétosztani, azaz a képviselő szerint nem nagyon lesznek ennek a pályázatnak ellenzéki nyertesei. Hozzátette, a tervezett megszorítások nem érintik a kerületi szociális kiadásokat, a fejlesztések visszafogására fog sor kerülni, azaz a kerületben élők közvetlenül nem érzik meg ezt a helyzetet.