A trianoni békediktátum századik évfordulója nemcsak gyásznap, hanem lehetőség is az erőmerítésre

A BreuerPress és a HetiTV hírei  2020.06.03. -reggelén

Egyértelműen lecsengőben van Magyarországon a koronavírus-járvány, a járványgörbe 10. napja lefelé megy – mondta az országos tisztifőorvos. Müller Cecília ismertette: az elmúlt 24 órában 29 új fertőzöttet regisztráltak, és 5 ember halt meg. Az aktív fertőzöttek száma 1229, 427 beteget ápolnak kórházban, közülük 24-en vannak lélegeztetőgépen. A tisztifőorvos szólt arról, hogy a járványügyi adatokat minden nap elemzik, hogy egy esetleges gócpont kialakulásánál azonnal cselekedni tudjanak. Elmondta: a heti járványügyi adatokat elemezve kirajzolódik a magyarországi járványgörbe. Eszerint a március 4-i első megbetegedések után fokozatosan emelkedett a görbe. A 10. héten 9, a 11. héten 30 megbetegedést, majd az ezt követő hetekben 100, 200, 300 körüli új fertőzést regisztráltak, a csúcs pedig a 15. héten volt, ekkor 712 ember fertőződött meg. A 16. héttől folyamatos csökkenés látható. Az első haláleset a 11. héten történt, a legtöbb, 91 haláleset a 16. héten volt.

 

A közös történelem során még soha nem volt olyan jó a magyar-szlovák együttműködés, mint jelenleg – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető az Ivan Korcok szlovák kül- és Európa-ügyi miniszterrel folytatott megbeszélést követő sajtótájékoztatón kiemelte: a magyar kormány stratégiai jelentőséget tulajdonít az együttműködésnek Szlovákiával. Arra utalva, hogy Ivan Korcok második hivatalos látogatása Budapestre vezetett, úgy fogalmazott: „ez nem lehet nagyon másként a Duna északi oldalán sem”.A kapcsolatok jövőjéről szólva Szijjártó Péter reményének adott hangot, hogy a következő évek az új összeköttetésekről és az újabb közös sikertörténetekről szólnak majd, és ezek – mint mondta – „jót fognak hozni Szlovákiának és Magyarországnak, a felvidéki magyarságnak és a magyarországi szlovákságnak is”.

A trianoni békediktátum századik évfordulója nemcsak gyásznap, hanem lehetőség is az erőmerítésre – mondta Szili Katalin autonómiaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott.   Jelenleg az a kérdés, hogy a magyarság hogyan tud merítkezni az elmúlt száz év rendkívüli igazságtalanságából és hogyan tudja megteremteni azokat, a 21. századi Európában már bevett lehetőségeket, amelyekből egy új együvé tartozást teremthet – hangsúlyozta a volt házelnök. Tíz évvel ezelőtt, miután a magyarság átélte az elhallgatás és a megosztott nemzet időszakát, nagy változás következett be a nemzetpolitikában – mondta a politikus az alaptörvény átírására, és az elszakadt területeken élő magyarokat érintő állampolgári és választási törvényre.

 

Felháborítónak nevezte az LMP országgyűlési képviselője azt, hogy ma Magyarországon azok keresnek a legkevesebbet, akik az államnak dolgoznak. Ungár Péter budapesti sajtótájékoztatóján kifogásolta, hogy a Fidesz olyan költségvetést adott be a jövő évre, amelyben az otthongondozási díj továbbra sincs jelentősen megemelve. Az idős embereket otthon gondozók 2021-ben továbbra is megalázóan alacsony, 38 ezer vagy 58 ezer forintot kapnak – tette hozzá. Elmondta, egyetértenek azzal, hogy az egészségügyi dolgozók egyszeri 500 ezer forintos juttatást kapnak, de érthetetlennek tartják, hogy ez az egyszeri bérkiegészítés miért nem vonatkozik a szociális dolgozókra, akik a járványveszély közepén ugyanúgy rengeteget túlóráztak. Jelezte, petíciót indítottak annak érdekében, hogy a szociális dolgozók is kapják meg ezt az összeget.

 

Négy hónappal meghosszabbította a Budai Központi Kerületi Bíróság annak a hajóskapitánynak a bűnügyi felügyeletét, akit a Hableány hajóbalesettel kapcsolatban segítségnyújtás elmulasztásával gyanúsítanak – közölte a Fővárosi Törvényszék. A végzés nem végleges. A közleményben azt írták, hogy a gyanú szerint a kapitány a balesetet okozó Viking Sigyn szállodahajó testvérhajóját irányította, amely feltehetően a Viking Sigyn mögött haladt. A gyanúsított észlelhette, hogy előtte, a Margit hídnál hajóbaleset történt és emberek estek a vízbe, ennek ellenére nem húzódott ki a bal part felé, és nem állt meg, a hajón nem rendelte el az „ember a vízben” riadót. Saját személyzetét nem riadóztatta, a mentési protokoll előírásait nem hajtotta végre, semmiféle intézkedést nem tett az emberek kimentésére – ismertették. Hozzátették: a kényszerintézkedés elrendelése óta a gyanúsítottra rótt cselekmény tényállása és jogi minősítése nem változott, a megalapozott gyanú nem gyengült. A nyomozás folyamatban van, a továbbiakban tanúkihallgatások és tanúvallomások beszerzésére van szükség az ügyben.

 

Külföld:

Kelemen Hunor szerint magyarnak lenni Magyarország határain kívül kihívás és feladat, de ugyanakkor öröm is. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke az egyik közösségi portálon románul is feliratozott üzenetben mondta el gondolatait a nemzeti összetartozás napja alkalmából. Felidézte: a határ vándorolt át nagyszülei és dédszülei feje fölött, akik anélkül vesztették el hazájukat, és „kapták meg az egész Romániát”, hogy megkérdezték volna őket. „Mindig a magyar nemzet részének éreztük magunkat, és ezen sem a fizikai határok, sem diktatúrák, sem megfélemlítés, sem asszimilációs politikák nem tudtak változtatni” – jelentette ki a politikus, aki elismételte: a magyar nemzet határai nem esnek egybe Magyarország határaival.

George Floyd halála megrázó és megdöbbentő, az Európai Unió elítéli a rasszizmus minden formáját – jelentette ki az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője, a fekete bőrű amerikai férfi rendőri erőszak nyomán bekövetkezett halálára és az azt követő tüntetésekre utalva. Josep Borrell azt mondta, „a szerencsétlen eset a hatalommal való visszaélés eredménye”. Minden társadalomnak figyelnie kell arra, hogy kerülje a túlzott erőszak alkalmazását – tette hozzá.  Kijelentette, az európaiak támogatják a békés tiltakozáshoz való jogot, ugyanakkor elítélnek minden erőszakos cselekedetet és a faji előítéleten alapuló gyűlölet minden formáját.

 

Több amerikai városban zajlottak tüntetések a rendőri erőszak ellen: Chicago egyik elővárosában, Ciceróban ketten életüket vesztették a megmozdulás során, és legalább hatvan embert őrizetbe vettek – számoltak be amerikai hírforrások. A városban több üzletet kifosztottak a tiltakozók. Az NBC amerikai hírcsatorna szerint több mint 100 rendőr volt bevetésben. A Missouri állambeli Saint Louisban négy rendőrt ért találat – közölték a helyi hatóságok a Twitteren. A sebesülteket kórházba szállították, nincsenek életveszélyben. Egyelőre nem tudni, ki lőtt rájuk. Las Vegasban két helyszínen lőttek rá a rendfenntartókra a helyi rendőrség szerint. New Yorkban fosztogatásba torkolltak a hétfői megmozdulások, fiatal tüntetők csoportokba verődve végigvonultak Manhattanen, és boltokat raboltak ki – mondták el újságírók. A rendőrség többeket őrizetbe vett. Bill de Blasio, a nagyváros polgármestere három órával meghosszabbította az éjszakai kijárási tilalmat, így keddtől este 8-tól hajnali ötig senki sem tartózkodhat az utcákon. De Blasio biztosított arról, hogy a városban helyreállt a nyugalom.

A Fehér Ház tárgyalásokat folytatott az új izraeli kormánnyal, hogy pontos képet kapjon, hogyan szándékozik Izrael Júdea és Szamária egyes részeinek egyoldalú annektálását előmozdítani. A koalíciós megállapodás Benjamin Netanjahu miniszterelnök és partnere, Beni Gantz között lehetővé teszi a miniszterelnök számára az annektálás szavazásra bocsátását a Trump-kormánnyal koordináltak szerint a kabinetben vagy a parlamentben már július 1-jén. A Trump-kormány azonban még nem döntötte el, hogy zöldutat ad-e Netanjahunak az annektáláshoz. Az USA izraeli nagykövete, David Friedman találkozott Gantz védelmi miniszterrel, hogy megvitassa az ügyet. Órákkal később Donald Trump amerikai elnök veje és vezető tanácsadója, Jared Kushner, Avi Berkowitz fehér házi küldött és Friedman nagykövet konferencia hívás keretében megvitatta Netanjahuval és Izrael amerikai nagykövetével, Ron Dermerrel az új izraeli kormány annektálási terveit. A megbeszéléseket követően egy vezető izraeli tisztviselő azt nyilatkozta , hogy az volt a benyomása, hogy a Fehér Ház le akarja hűteni a közelgő annektálás körüli hangulatot és a végső döntés meghozatala előtt „a folyamatot nagymértékben le akarja lassítani”, mivel a kormány most többek között a George Floyd miatt kitört országos tiltakozásokra koncentrál, akit múlt héten Minneapolisban megölt egy rendőr, valamint a tetőző COVID-19 válságra és az azt kísérő gazdasági krízisre.

 

Gazdaság:

Eddig 140 ezer munkavállaló munkahelyvédelmi bértámogatására adtak be kérelmet a vállalatok, és ebből 94 ezernek már megítélték a támogatást – közölte az innovációs és technológiai miniszter. Palkovics László hat cég bértámogatást biztosító okiratának ünnepélyes átadásán hangsúlyozta: a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében döntött a kormány a gazdaságvédelmi akcióterv elindítása mellett, amelynek kiemelt célja a munkahelyek védelme, valamint új munkahelyek teremtése. Munkahelyvédelmi bértámogatást vehetnek igénybe a vállalatok, hogy elbocsátások helyett csökkentett munkaidőben foglalkoztathassák tovább a dolgozóikat – emelte ki. A miniszter elmondta, hogy a kutatás-fejlesztési munkakörben dolgozók után járó kedvezményre már több mint 14 ezer kérelem érkezett be. Sikeres konstrukciónak nevezte a 80 milliárd forintos keretösszeggel elindított munkahelyteremtő bértámogatási programot is, amely 70 ezer ember munkába állását segítheti.

 

Időjárás:

 

Szerdán  a középső és keleti országrészben folytatódik a nagyrészt napos, de gomolyfelhősödő idő elsősorban délután és az északkeleti térségben kialakuló záporokkal, zivatargócokkal. A Dunántúl térségében már a reggeli óráktól felhősebb égboltra, időszakos, bujkáló napsütésre van kilátás. Szórványosan, de sokfelé fordul elő záporeső. A reggeli záporokat pár órás szünet után a déli óráktól hevesebb záporok, itt-ott felhőszakadással, apróbb jéggel is kísért zivatarok követhetik.

A szél mérsékelt lesz és jellemzően északnyugati irányú, de zivatarok környezetében átmenetileg megerősödhet.

Éjszaka már nem lesz jellemző a csapadék, de elvétve továbbra is előfordulhat kisebb zápor, bárhol az országban.  A jellemző hőmérséklet átlaga szerda reggel 5 – 10, szerda délután 20 – 24, csütörtök reggel 7 – 11  fok körül alakul.